Hem > Hälsa och sjukdomar > Mag- och tarmbesvär hos barn

Mag- och tarmbesvär hos barn

Varför har mitt barn magont? Smittar maginfluensa? Är det normalt att ett spädbarn kräks när det har ätit? Det kommer blod i mitt barns bajs, är det farligt? Går det att vaccinera sig mot vinterkräksjuka? Hur vanligt är det att en bebis är hård i magen? Hur länge kan småbarn ha diarré innan det är farligt? Jag har upptäckt mask i mitt barns bajs, är det farligt?

Som förälder uppstår många frågor rörande barns hälsa. Vi på Min Doktor har samlat det du behöver veta om vanliga symptom, behandling, utredning, test, medicin och konkreta tips för hur du kan hjälpa ditt barn vid olika typer av mag- och tarmbesvär. Dessa sidor riktar sig till barn i åldrarna 1 till 6 år. Allt för att du ska känna dig trygg.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Generellt om mag- och tarmbesvär

Magen och tarmarna är centrala för kroppens funktioner, både hos ett litet barn och hos en vuxen. Mag- och tarmbesvär hos spädbarn och hos lite äldre barn kan ha många orsaker. Magsjukdomar som magsjuka och kräksjuka kan lätt smitta. Därför är det alltid viktigt att tvätta händerna noga.

Att ett spädbarn kräks efter maten är normalt. Ofta beror det på så kallad reflux. Det innebär att magmunnen mellan magsäcken och matstrupen inte sluter tätt. Det gör att maginnehåll kommer upp i matstrupen och framkallar en kräkning. Det kan också upplevas som halsbränna hos barnet. När magmunnen växer igen försvinner normalt besvären.

Diarré är vanligt hos små barn, liksom att vara lös i magen, och kan ha många orsaker. Det kan till exempel bero på en virussjukdom, som vinterkräksjuka. Andra vanliga symptom som förekommer tillsammans med diarré är illamående, kräkningar och feber. Ett litet barn som får diarré blir lätt uttorkat. Därför är det viktigt att ge vätskeersättning så snart diarrén kommer och fortsätta till dess att den har försvunnit. Ju yngre barnet är desto viktigare är det att snabbt söka hjälp vid diarré.

Förstoppning beror ofta på kosten men kan också bero på att barnet upplever stress. Det gör ont i magen och kan vara svårt att gå på toaletten, pottan eller blöjan. Ibland vill barn inte alls bajsa när de är förstoppade. På grund av förstoppningen blir det stopp i tarmen och avföringen kommer inte ut. Ibland syns blod i avföringen. Genom att ge barnet mat som är fiberrik och vätska kan ofta förstoppningen avhjälpas. Ibland behövs behandling.

Om det kommer blod i ditt barns bajs eller kiss är det viktigt att vara uppmärksam på hur det ser ut och hur länge barnet har haft det. Det är normalt inte farligt om det uppträder tillfälligt men det kan vara ett tecken på sjukdom, till exempel födoämnesallergi. Då är det viktigt att söka vård för att få det undersökt.

Magkatarr hos ett spädbarn kan likna symptom vid tremånaderskolik då barnet tycks otröstligt. Magkatarr kan också vara tecken på ibs, irritabel tarmsjukdom. Andra vanliga symptom vid magkatarr är diarré och förstoppning.

Om barnet kliar sig i rumpan och har klåda kan det bero på springmask. Det är en tarmparasit och klådan kommer av att maskarna lägger ägg i ändtarmsöppningen. Springmask är normalt ofarligt och det finns effektiv behandling för att lindra och göra att besvären försvinner.

Ett av fem spädbarn föds med navelbråck. Det är en utbuktning runt naveln som beror på att magmusklerna är försvagade just där. Navelbråck försvinner normalt när barnet är 1 år eller 2 år då barnet stärker magmusklerna. Ibland kan det vara nödvändigt med en så kallad korrigerande operation. Den görs när barnet är lite äldre, i 3-, 4-, 5- eller 6-årsåldern.

Om ett barn plötsligt upplever stark smärta i magen kan orsaken vara invagination. Detta är vanligast mellan 4 och 9 månaders ålder. Det beror på att en bit av tunntarmen kommer in i tjocktarmen. Ibland syns då slem och blod i avföringen. Det är ett tillstånd som behöver behandlas akut och ibland opereras.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn har mag- eller tarmbesvär är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Träffa läkare online

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, 190623