Hem > Hälsa och sjukdomar > Mag- och tarmbesvär hos barn

Mag- och tarmbesvär hos barn

Varför har mitt barn magont? Smittar maginfluensa? Är det normalt att ett spädbarn kräks när det har ätit? Det kommer blod i mitt barns bajs, är det farligt? Går det att vaccinera sig mot vinterkräksjuka? Hur vanligt är det att en bebis är hård i magen? Hur länge kan småbarn ha diarré innan det är farligt? Jag har upptäckt mask i mitt barns bajs, är det farligt?

Som förälder uppstår många frågor rörande barns hälsa. Vi på Min Doktor har samlat det som du behöver veta om vanliga symptom, behandling, utredning, test, medicin och konkreta tips för hur du kan hjälpa ditt barn vid olika typer av mag- och tarmbesvär. Dessa sidor riktar sig till barn i åldrarna 1 till 6 år. Allt för att du ska känna dig trygg.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Generellt om mag- och tarmbesvär

Magen och tarmarna är centrala för kroppens funktioner, både hos småbarn och hos vuxna. Mag- och tarmbesvär hos spädbarn och lite äldre barn kan ha många orsaker. Magsjukdomar såsom magsjuka och kräksjuka smittar lätt. Det är därför viktigt att alltid tvätta händerna noga.

Att ett spädbarn kräks efter maten är normalt. Ofta beror det på så kallad reflux. Detta innebär att magmunnen mellan magsäcken och matstrupen inte sluter tätt, vilket gör att maginnehåll kommer upp i matstrupen och framkallar en kräkning. Detta kan också upplevas som halsbränna hos barnet. När magmunnen växer igen försvinner oftast besvären.

Diarré är vanligt hos små barn, liksom att vara lös i magen, och kan ha många orsaker. Det kan till exempel bero på en virussjukdom, som vinterkräksjuka. Andra vanliga symptom som förekommer tillsammans med diarré är illamående, kräkningar och feber. Ett litet barn som får diarré blir lätt uttorkat. Det är därför viktigt att ge vätskeersättning så snart diarrén kommer och fortsätta tills dess att den har försvunnit. Ju yngre barnet är, desto viktigare är det att snabbt söka hjälp vid diarré.

Förstoppning beror ofta på kosten, men kan också bero på att barnet upplever stress. Det gör ont i magen och kan vara svårt att gå på toaletten, pottan eller blöjan. Ibland vill barn inte alls bajsa när de är förstoppade. På grund av förstoppningen blir det stopp i tarmen och avföringen kommer inte ut. Ibland syns blod i avföringen. Genom att ge barnet vätska och fiberrik mat kan förstoppning oftast avhjälpas. Ibland behövs behandling.

Om det kommer blod i ditt barns kiss eller bajs, är det viktigt att vara uppmärksam på hur det ser ut och hur länge barnet har haft besvären. Det är normalt inte farligt om det händer tillfälligt, men det kan vara ett tecken på sjukdom, till exempel födoämnesallergi. Det är då viktigt att söka vård för att få det undersökt.

Magkatarr hos ett spädbarn kan påminna om symptomen vid tremånaderskolik, då barnet tycks otröstligt. Magkatarr kan också vara tecken på IBS (irritabel tarmsjukdom). Andra vanliga symptom vid magkatarr är diarré och förstoppning.

Om barnet kliar sig i rumpan och har klåda, kan det bero på springmask. Det är en tarmparasit och klådan kommer av att maskarna lägger ägg i ändtarmsöppningen. Springmask är normalt sett ofarligt och det finns effektiv behandling för att lindra och göra så att besvären försvinner.

Ett av fem spädbarn föds med navelbråck. Det är en utbuktning runt naveln som beror på att magmusklerna är försvagade just där. Navelbråck försvinner normalt när barnet är 1 till 2 år, då magmusklerna stärks. Ibland kan det vara nödvändigt med en så kallad korrigerande operation. Den görs när barnet är lite äldre (3 till 6 år).

Om ditt barn plötsligt upplever stark smärta i magen, kan orsaken vara invagination. Detta är vanligast vid 4 till 9 månaders ålder och beror på att en bit av tunntarmen kommer in i tjocktarmen. Då syns ibland slem och blod i avföringen. Detta är ett tillstånd som behöver behandlas akut och ibland opereras.

Sök vård

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn har mag- eller tarmbesvär, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-08-01

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor