Hem > Hälsa och sjukdomar > Mag- och tarmbesvär > Springmask hos barn

Springmask hos barn

Springmask är en tarmparasit, som ofta förekommer hos barn. Vanliga symptom är klåda i rumpan, speciellt nattetid. Man behöver oftast inte söka vård för springmask, eftersom den för det mesta kan behandlas med läkemedel som finns receptfritt på apoteket.

Sök vård för springmaskÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid springmask hos barn

​Springmask är en tarmparasit som ger upphov till en infektion, och är mycket vanligt förekommande hos barn mellan 1 och 6 år. Vanliga symptom på springmask är en intensiv klåda i rumpan. Ofta brukar det klia som mest under natten. I vissa fall förekommer klådan även i underlivet eller i slidan. Området som kliar brukar ofta bli rött och irriterat. Symptomen av infektionen kan variera från person till person och ibland märks infektionen inte av.

Infektionen smittar genom att man på något sätt får i sig springmaskens ägg via munnen. Detta kan ske genom att ett barn har fått äggen på händerna och fingrarna genom olika föremål, såsom leksaker, och att barnet sedan stoppar fingrarna i munnen. I tarmarna växer sedan äggen ut till en fullvuxen mask.

Springmask är särskilt vanligt hos småbarn i 3- till 6-årsåldern, den så kallade förskoleåldern. Detta beror på att infektionen lätt smittar mellan barn som leker nära varandra och använder samma leksaker.

Infektionens inkubationstid, den tid det tar från att barnet smittats tills dess att symptomen visar sig, kan vara flera veckor. ​

När ska jag söka vård?

Du behöver oftast inte söka vård för springmask, eftersom den kan behandlas med receptfritt läkemedel. Apotek Hjärtat har ett flertal receptfria läkemedel mot springmask i sitt sortiment. ​

Behandling

​Springmask går oftast inte över av sig själv och det behövs vanligtvis behandling i form av en viss typ av medicin för att lindra och bota besvären. Medicinen ges oftast i fast form. Infektionen kan också behandlas med flytande medicin.

Ofta krävs det behandling i flera omgångar för att maskarna ska försvinna. Om flera personer i familjen besväras av springmask, är det viktigt att samtliga familjemedlemmar behandlas samtidigt, för att undvika att infektionen blir återkommande.

Barn och spädbarn under 2 år bör inte ges vissa typer av medicin utan att en läkare har gjort en bedömning. Prata med en läkare, om du har frågor om vilken behandling ditt barn kan få. ​

Sök vård för springmask

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för springmask

Vad kan jag göra själv?

Om ditt barn eller din bebis har drabbats av springmask, är det viktigt att du ser till att vara noga med handhygien, klippa naglarna, tvätta och byta sängkläder och kläder ofta samt städa noggrant i hemmet. Du bör även se till att tvätta ditt barns leksaker och andra föremål som maskarna kan ha flyttats till.

Kli i rumpan hos barn som orsakas av springmask kan vara mycket besvärlig. Om det är möjligt, bör du se till att ditt barn undviker att klia sig på de områden där besvären uppstått.

Om ditt barn har drabbats av springmask, är det viktigt att du informerar förskola och skola om detta. Oftast behöver ditt barn inte stanna hemma på grund av springmask, men det är bäst att informera om sjukdomen för att undvika spridning.

Det förekommer information om att man kan få bort springmask utan medicin i form av ett ”husmorsknep”, som bland annat innebär behandling med rödbetor och äppelcidervinäger. Det är inte klarlagt om dessa medel är effektiva mot springmask. Det bästa är att behandla infektionen med den medicin som en läkare föreslår. ​

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn har symptom på springmask, prova först att behandla den med receptfritt läkemedel. Om behandlingen inte fungerar trots flera försök, ska du söka vård. Du kan då söka vård online hos Min Doktors läkare eller fysiskt på någon av våra kliniker.​

Om du behöver rådgivning eller information, kan du kontakta våra sjuksköterskor.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-05-17

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, Specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor