Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär > Klåda hos barn

Klåda hos barn

Klåda hos ett litet barn kan ha många orsaker. Det irriterar och skaver och gör att barn börjar klia. Risken är då att det blir värre och i värsta fall irriterat. Det går att göra mycket själv, både för att förebygga klådan och sedan den har uppträtt. I vissa fall är det nödvändigt att söka hjälp hos en läkare.

Sök vård för klåda hos barnÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid klåda hos barn

Klåda kan var jobbigt för ditt barn. Det är en naturlig reaktion hos småbarn i 1-, 2- eller 3-årsåldern eller hos lite äldre barn i 4-, 5- eller 6-årsåldern att börja klia. Klådan kan uppstå på särskilda ställen som i ändtarmsöppningen, rumpan eller över hela kroppen.

Klåda hos ett spädbarn, en bebis eller ett lite äldre barn kan ha många orsaker. För mycket sol kan ge klåda, liksom badklåda som beror på att ditt barn har kommit i kontakt med bakterier som ofta finns på grunt vatten.

Om ditt barn har klåda i hårbotten kan orsaken var huvudlöss. Det kan också bero på att ditt barn har fått mjäll.

Så kallat atopiskt eksem kan ge mycket klåda. Då är det lätt för ett litet barn att börja klia på de ställen där klådan är som värst. Risken är då att det blir värre och att huden går sönder, blir sårig och blir infekterad.

När det kliar i ögon eller näsa kan orsaken vara kvalster eller pollen.

Om ditt barn har klåda i sin ändtarm kan det bero på springmask som barnet fått i sig genom munnen. Masken lever sedan i tarmen och tar sig till ändtarmsöppningen där den lägger ägg.

Annan orsak till klåda kan vara scabies, även kallat skabb. Denna infektion ses oftast på händerna, och ser ofta ut som små eksemliknande strimmor som kliar. Skabb kan dock förekomma på hela kroppen.

Vanliga symptom på klåda, förutom att det kliar, är att huden blir röd och gör ont.

Vad kan jag göra själv?

Vad du själv kan göra för att förebygga klåda varierar utifrån vad klådan beror på. Vid all klåda är det viktigt att fundera över om resten av omgivningen också har klåda, för att veta vilka som ska behandlas och vilken typ av besvär det rör sig om.

Springmask kan lätt smitta, särskilt inom en familj. Därför är god hygien viktig. Tvätta händerna noga. För att lindra klådan hos ditt barn kan du tvätta med mild tvål och använda en mjukgörande kräm. Det kan också vara nödvändigt att tvätta barnets sängkläder och hålla barnets naglar korta.

Om ditt barn har torr hud är risken för klåda större. Då är det viktigt att du smörjer in huden regelbundet med mjukgörande krämer och salvor som du kan hitta på apoteket. Där kan du också finna annan salva som du kan smörja in huden med. Tänk på att låta det gå minst en timma efter att du smörjt in med mjukgörande kräm innan du smörjer på salva.

Märker du att ditt barn har klåda i hårbotten kan du använda en luskam. Finner du löss kan du sedan köpa lusmedel på apoteket och behandla ditt barn med.

När ska jag söka vård?

Om ditt barn inte blir hjälpt av den behandling som du själv ger bör du söka vård. Det gäller till exempel om du fortsätter att finna huvudlöss eller om klådan blir värre. Du kan söka vård online hos Min doktors läkare eller på en av våra kliniker.

Behandling

Vilken behandling som är lämplig beror på vilken sorts klåda ditt barn har. En läkare kan skriva ut en salva som är starkare än den du själv köper på apoteket.

Om klådan beror på springmask och det inte blivit bättre av den behandling du själv ger kan en läkare skriva ut särskild medicin.

Beror klådan på atopiskt eksem och ditt barn är 2 år eller yngre bör du bör inte behandla det utan att ha pratat med en läkare först.

Det finns också andra typer av behandling som oftast är okej för lite större barn i 3-, 4-, 5- och 6-årsåldern. Prata med en läkare om du har frågor om vilken medicin ditt barn kan få.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn har klåda är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Sök vård för klåda hos barn

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för klåda hos barn

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-06-03

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor