Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär > Hudallergi hos barn

Hudallergi hos barn

Hudallergier hos barn är ganska vanliga och innebär att ett visst ämne framkallar en allergisk reaktion på huden. Vanliga symptom är rodnande och kliande hud, nässelutslag, eksem och ibland även svullnad. Hudallergier behandlas ofta med olika krämer och salvor som innehåller kortison.

Sök vård för hudallergiÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid hudallergi hos barn

Hudallergi i olika former är ganska vanligt förekommande hos barn och innebär att en allergisk reaktion på huden uppstår i kontakt med ett visst ämne. Hudallergi kallas även för kontaktallergi och brukar delas in i två olika typer, beroende på hur snabbt symptomen visar sig. Dessa kallas för snabb respektive fördröjd allergisk reaktion.

Vanliga symptom vid en snabb allergisk reaktion är rodnande, kliande hud och så kallade nässelutslag. Denna typ av allergisk reaktion orsakas ofta av allergi mot ämnen som finns i en viss typ av mat eller växter.

En fördröjd allergisk reaktion ger ofta symptom i form av eksem och ibland även svullnad på huden, och brukar orsakas av kontakt med olika metaller så som nickel och krom, kemikalier eller liknande allergiframkallande ämnen.

Symptomen av hudallergi brukar oftast uppstå på det ställe på kroppen där barnet kommer i kontakt med det allergiframkallande ämnet. Det är också vanligt att reaktionen syns i form av utslag på händer, ansikte eller i armhålorna.

Olika typer av matallergier kan också orsaka symptom på huden i form av rodnande utslag och eksem. Matallergier, exempelvis mot mjölk eller ägg, är mycket vanliga hos småbarn i 1- till 2-årsåldern och brukar försvinna när barnet blir äldre. Däremot brukar olika nötallergier, såsom allergi mot jordnötter, finnas kvar livet ut.

När ska jag söka vård?

Om ditt barn eller din bebis besväras av utslag på huden eller andra symptom som kan bero på en hudallergi, ska du söka vård. Ditt barn kan då få genomgå en allergiutredning i syfte att klargöra vad som orsakar allergin. Detta görs oftast med ett så kallat pricktest på huden.

Du kan söka vård online hos Min Doktors läkare.

Behandling

Behandling av hudallergi kan variera, beroende på vad som orsakar den allergiska reaktionen och var på kroppen symptomen uppstår. Ofta räcker det med att undvika kontakt med det allergiframkallande ämnet för att besvären ska försvinna. Om ditt barn eller din bebis besväras av eksem på grund av en hudallergi, kan du se till att regelbundet smörja in huden med en mjukgörande salva eller lotion.

I vissa fall kan du behöva behandla ditt barns hudallergi med krämer eller salvor innehållande kortison för att lindra symptomen. Du bör inte behandla ditt barn eller din bebis under 2 år med kortison utan att ha pratat med en läkare först. Barn i 3- till 6-årsåldern kan oftast få annan typ av behandling. Prata med en läkare, om du har frågor om vilken medicin ditt barn kan få.

Sök vård för hudallergi

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för hudallergi

Vad kan jag göra själv?

Du bör vara uppmärksam på vilka miljöer ditt barn eller ditt spädbarn vistas i och vad hen kommer i kontakt med. Om ditt barn eller din bebis besväras av hudallergi som du vet orsaken till, ska du se till att hen inte kommer i kontakt med det allergiframkallande ämnet. Du bör också informera förskola och skola om ditt barns besvär.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för hudallergi, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-09

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor