Hem > Hälsa och sjukdomar > Badklåda hos barn

Badklåda hos barn

Badklåda beror på små parasiter som finns på grunt vatten där barn ofta badar. Därför är det vanligare att små barn får besvär än vuxna. Vanliga symptom är kliande utslag. Besvären är normalt ofarliga och går över på en vecka. Ibland kan badklåda leda till allergiska reaktioner.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid badklåda hos barn

Badklåda beror på små parasiter som finns i grunt vatten där mindre barn ofta badar. Därför är det vanligt att spädbarn, bebisar och småbarn i 1-, 2- och 3 årsåldern får badklåda. Även lite större barn i 4-, 5- eller 6 årsåldern som badar på grunt vatten kan få besvär. Parasiterna finns hos sjöfåglar och sötvattenssnäckor. De kan inte smitta mellan människor.

Vanliga symptom på badklåda är utslag som kliar. Utslagen är normalt ofarliga och går över på några dagar. I de flesta fall märks utslag några timmar efter kontakt med vattnet. De kliande utslagen liknar myggbett. Det kan vara jobbigt för ditt barn, vilket kan leda till att barnet börjar klia på utslagen, vilket kan göra besvären värre.

I enstaka fall kan badklådan ge upphov till starkare allergiska reaktioner och feber. En sådan reaktion uppkommer vanligtvis om barnet har uppvisat andra allergiska reaktioner tidigare.

Vad kan jag göra själv?

Badklåda är normalt ofarligt men kan vara obehagligt. Därför kan det vara bra att undvika vatten där du vet att smittan finns.

Om du känner dig osäker på om du lyckats undvika sådant vatten kan du ändå förebygga badklåda genom att torka ditt barn noga efter det har badat, duscha barnet och byta badkläder.

Normalt behöver du inte söka vård utan du kan lindra klådan med hjälp av medicin som du köper själv på apoteket. Det finns till exempel kräm och kylbalsam som kan hjälpa.

Håll också koll på utslagen, hur länge ditt barn har haft dem och om de går tillbaka eller blir värre. Skriv gärna ned hur utvecklingen ser ut.

När ska jag söka vård?

I de flesta fall kan du hjälpa ditt barn själv. Om huden blir öm och irriterad kan det bero på att huden har blivit infekterad. Kontakta i så fall gärna Min Doktor online eller på en av våra kliniker.

I enstaka fall kan badklåda även leda till att ditt barn får feber. Då kan du behöva en fysisk undersökning.

Behandling

Det finns ingen särskild behandling för badklåda. Däremot kan en läkare förskriva medicin mot infektion eller feber.

I vissa fall kan det även behövas medicin mot kraftigare allergiska reaktioner.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symtom för badklåda är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Träffa läkare online

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, medicinskt ledningsansvarig läkare på Min Doktor, 190402