Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
Kostnadsfritt för barn (0 - fyller 19 i år) och äldre (över 84 år).
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Badklåda hos barn

Badklåda beror på små parasiter som finns på grunt vatten där barn ofta badar. Det är därför vanligare att små barn får besvär än vuxna. Vanliga symptom är kliande utslag. Besvären är normalt ofarliga och går över på en vecka. Ibland kan badklåda leda till allergiska reaktioner.

Orsak och symptom vid badklåda hos barn

Badklåda beror på små parasiter som finns i grunt vatten där mindre barn ofta badar. Det är därför vanligt att spädbarn, bebisar och småbarn i 1- till 3-årsåldern får badklåda. Även lite större barn i 4- till 6-årsåldern som badar på grunt vatten kan få besvär. Parasiterna finns hos sjöfåglar och sötvattenssnäckor. De kan dock inte smitta mellan människor.

Vanliga symptom på badklåda är utslag som kliar. Utslagen är normalt ofarliga och går över på några dagar. I de flesta fall märks utslagen några timmar efter kontakt med vattnet. De kliande utslagen liknar myggbett. Det kan vara jobbigt för ditt barn, men undvik att klia på utslagen, eftersom det kan göra besvären värre.

I enstaka fall kan badklådan ge upphov till starkare allergiska reaktioner och feber. En sådan reaktion uppkommer vanligtvis om barnet har uppvisat andra allergiska reaktioner tidigare.

När ska jag söka vård?

I de flesta fall kan du själv hjälpa ditt barn. Om huden blir öm och irriterad, kan det bero på att huden har blivit infekterad. Kontakta i så fall gärna Min Doktor online.

I enstaka fall kan badklåda leda till att ditt barn får feber. Då kan barnet behöva en fysisk undersökning.

Behandling

Det finns ingen särskild behandling för badklåda. Däremot kan en läkare förskriva medicin mot infektion eller feber.

I vissa fall kan det även behövas medicin mot kraftigare allergiska reaktioner.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Badklåda är normalt ofarligt, men kan vara obehagligt. Det kan därför vara bra att undvika vatten där du vet att smittan finns.

Om du känner dig osäker på om du lyckats undvika sådant vatten, kan du förebygga badklåda genom att torka ditt barn noga efter badet, duscha barnet och byta badkläder.

Normalt behöver du inte söka vård, utan kan lindra klådan med hjälp av medicin som du själv köper på apoteket. Det finns till exempel kräm och kylbalsam som kan hjälpa.

Håll också koll på utslagen, hur länge ditt barn har haft dem och om de går tillbaka eller blir värre. Skriv gärna ned hur utslagen utvecklas.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för badklåda, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Sök vård för badklåda hos barn
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab