Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär > Hudsjukdomar hos barn

Hudsjukdomar hos barn

Hudsjukdomar i olika former är mycket vanliga hos barn och kan ge besvär som syns som utslag, knottror, blåsor eller prickar. Vissa hudsjukdomar hos barn går över av sig själva och kräver enbart symptomlindrande behandling. Andra hudsjukdomar kan behöva särskild behandling i form av specifika mediciner.

Sök vård för hudsjukdomarÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid hudsjukdomar hos barn

Hudsjukdomar i olika former är mycket vanliga hos barn och ger besvär som syns på huden som utslag, knottror, blåsor eller prickar. Ofta förekommer detta i samband med andra symptom, exempelvis feber. Som förälder upplever man ofta att ens barn eller bebis besväras av hudproblem. På denna sida beskriver vi några av de vanligaste hudsjukdomarna hos barn.

Olika typer av eksem är vanliga hos barn mellan 1 och 6 år. Hos spädbarn och bebisar under 1 till 2 år är något som kallas seborroiskt eksem vanligt. Denna typ av eksem kallas även skorv. Vanliga symptom är gulbruna fjäll i hårbotten och ögonbrynen. Skorv kan också ge upphov till röda eksem i ansiktet, runt öronen, i ljumskarna eller i armhålorna.

Atopiskt eksem, även kallat böjveckseksem, är också vanligt hos småbarn och börjar ofta synas i tidig ålder. Hos barn och bebisar i 1- till 2-årsåldern är vanliga symptom utslag i ansiktet och på kinderna. Utslagen kan också sprida sig till bröst, hals, mage, armar, ben eller området vid och runt blöjan. Hos barn i 2- till 3-årsåldern och uppåt är det vanligare att utslagen uppstår i armvecken och knävecken samt på handlederna, händerna och vristerna.

Hos lite äldre barn och ungdomar är medaljongsjuka, även kallad pityriasis rosea eller fjällros, vanlig. Vanliga symptom är röda och rosa utslag på överkroppen och låren. Symptomen visar sig först i form av ett större utslag, en så kallad primärmedaljong, och de efterföljande utslagen brukar vara mindre till storleken och uppstå på samma ställe som det första. Medaljongsjuka kan inte smitta. Ett barn som har haft medaljongsjuka kan oftast inte få sjukdomen igen.

Psoriasis är en ärftlig hudsjukdom som orsakas av en inflammation i huden. Sjukdomen visar sig för första gången ganska ofta i barndomen. Vanliga symptom är röda, torra och fjällande utslag som ibland kan klia. Sjukdomen förekommer i olika former och kan visa sig på olika delar av kroppen. Symptomen kan variera beroende på var utslagen sitter.

När ska jag söka vård?

Om ditt barn eller din bebis visar symptom på några av ovanstående sjukdomar eller om olika typer av utslag förekommer i samband med andra symptom, såsom feber, ska du söka vård. Du kan söka vård online hos Min Doktors läkare.

Om ditt barns allmäntillstånd försämras kraftigt i samband med en hudsjukdom, ska du söka akut vård.

Behandling

De flesta hudsjukdomar hos barn läker av sig själva och det behövs oftast ingen särskild behandling. Generellt är det bra att hålla huden så frisk och ren som möjligt och säkerställa att du regelbundet smörjer in ditt barn med mjukgörande salvor eller krämer.

Vissa typer av medicin kan lindra de symptom som uppstår i samband med olika hudsjukdomar. Det är till exempel vanligt att utslag i samband med hudsjukdomar behandlas med medicin innehållandes kortison. Prata med en läkare innan du behandlar ett barn under 2 år med kortison. Det är oftast okej för lite större barn i 3- till 6-årsåldern att få annan typ av behandling, men det är alltid bäst att prata med en läkare, om du har frågor om vilken medicin ditt barn kan få.

Om ditt barn lider av psoriasis, krävs ofta behandling med andra mediciner.

Sök vård för hudsjukdomar

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för hudsjukdomar

Vad kan jag göra själv?

Om ditt barn eller din bebis besväras av en hudsjukdom, är det bra om du ser till att hen inte kommer i kontakt med något som kan förvärra besvären. Ofta är barn med hudsjukdomar extra känsliga för olika typer av kemikalier, kyla, värme, damm, en förkylning eller någon annan infektion. Det är därför bra om du ser till att ditt barn undviker miljöer där detta förekommer.

Utslag som orsakas av olika hudsjukdomar kan klia, vilket kan vara mycket besvärligt för små barn och bebisar. För att undvika ärr och infektioner är viktigt att du ser till att ditt barn inte kliar på utslagen.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för en hudsjukdom, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-09

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor