Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär > Psoriasis hos barn

Psoriasis hos barn

Psoriasis är en kronisk sjukdom som yttrar sig som hudutslag. Den kan uppträda när som helst i livet, från spädbarnsåldern till sent i livet. Det är viktigt att få hjälp så snart sjukdomen uppträder. Den medicin som finns kan lindra besvären, men inte bota dem.

Sök vård för psoriasisÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid psoriasis hos barn

Psoriasis är en kronisk sjukdom som yttrar sig som utslag i huden. Att sjukdomen är kronisk innebär att den är livslång.

Vid psoriasis mognar vissa hudceller (keratinocyterna) för snabbt och bildar de karakteristiska klumparna på huden. Sjukdomen kommer ofta i så kallade skov, vilket innebär att utslagen märks under en period för att sedan gå tillbaka.

Det är inte helt klarlagt vad orsaken till psoriasis är. Forskare tror att sjukdomen beror på en kombination av ärftliga faktorer och att immunförsvaret inte fungerar som det ska.

Psoriasis kan uppträda när som helst under livet. Ungefär 3 procent av befolkningen har sjukdomen, vilket gör det till en av de vanligaste folksjukdomarna. Hos en av fem uppträder sjukdomen första gången innan de fyllt 10 år.

Hos ett spädbarn, en bebis eller ett småbarn kan psoriasis vara svårt att diagnosticera och förväxlas ofta med eksem. Vanliga symptom är rodnader i ljumskar och stjärtveck. Psoriasis hos små barn kan också uppträda på armbågar och knän, över ryggslutet och i hårbotten. Just i hårbotten kan det vara särskilt svårt att skilja från eksem.

Utöver rodnader är vanliga symptom vid psoriasis klåda, hudförhårdnader och bestående torr hud. Hos framförallt vuxna kan ledbesvär också vara ett symptom.

När ska jag söka vård?

Det kan vara svårt att diagnosticera psoriasis, men grundrådet är att söka vård hos en fysisk vårdcentral eller hos en hudläkare så snart du misstänker att ditt barn har fått psoriasis.

Behandling

Det finns idag ingen botande behandling för psoriasis. Det finns däremot olika slags behandlingar som hela tiden utvecklas för att lindra symptom hos barn. Dessa behandlingar skiljer något mot dem som ges till vuxna. Det gäller framförallt om det rör sig om en bebis eller ett litet barn.

Salva eller kräm med D-vitamin är normalt förstagångsbehandling för barn. I vissa fall ges andra typer av behandlande salva eller kräm. Ett barn som är lite äldre kan också få ljusbehandling vid behov.

Sök vård för psoriasis

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för psoriasis

Vad kan jag göra själv?

Om du upptäcker hudbesvär som du misstänker är psoriasis hos ditt barn, är det viktigt att du söker hjälp tidigt. Psoriasis är inte en sjukdom som du kan behandla själv.

För ett barn som är i 2- till 4-årsåldern kan psoriasis vara jobbigt. Det kliar och utslagen kan upplevas som fula. Behandlingen kan också kännas jobbig. Det är därför viktigt att den sker på barnets villkor.

Som förälder har du en viktig uppgift vad gäller att stödja ditt barn. Det är viktigt att hålla koll på hur ditt barn svarar på en behandling. Man behöver ofta prova sig fram till vilken behandling som är bäst för det enskilda barnet.

Eftersom det ibland kan finnas missförstånd kring psoriasis, till exempel att det smittar, har du en viktig uppgift att påminna ditt barn och omgivningen om att psoriasis inte gör det. Ett barn som är i 4- till 6-årsåldern och går i förskola kan bli retat. Att lyssna på ditt barn och prata om sjukdomen, utan att göra den till något för allvarligt, är viktigt.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom på psoriasis, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-05-17

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor