Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
Kostnadsfritt för barn (0 - fyller 19 i år) och äldre (över 84 år).
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Svampinfektion hos barn

Svampinfektioner är vanliga hos små barn och är normalt helt ofarliga. Spädbarn kan få svamp i hudveck, som också kallas för böjveckseksem. Lite äldre barn kan få svamp i munnen, på huden eller i hårbotten. Svampinfektioner kan gå tillbaka naturligt, men behöver ibland behandlas.

​Orsak och symptom vid svampinfektion hos barn

Svampsporer finns naturligt på huden och i kroppen. Ibland börjar de växa och skapar då en svampinfektion. Det är en av de vanligaste infektionssjukdomarna.

Svampinfektioner kan uppträda under hela livet, hos spädbarn och hos äldre människor. Vissa svampinfektioner är vanligare hos äldre människor, till exempel fotsvamp. Det är ovanligt hos små barn, men kan uppträda om de till exempel använder för trånga skor under en längre tid.

Hos småbarn och lite äldre barn i 1- och 2-årsåldern är istället svamp i munnen, svamp i hårbotten och så kallad ringorm vanligare.

De finns två huvudtyper av svampar. Den första är jästsvampar, så kallade candida. De finns naturligt i kroppen. Bebisar är särskilt känsliga för denna typ av svamp eftersom deras immunförsvar är outvecklat och de har många hudveck där svamparna trivs och kan få fäste. Denna typ av svamp kallas också för blöjeksem och smittar inte.

En annan form av infektion från jästsvampar är torsk i munnen. Den märks som en vit hinna i munnen som kan göra att barnet får svårt att äta eller tycker att det är obehagligt. Ibland kan svampinfektionen spridas genom tarmarna till huden på stjärten.

Den andra huvudtypen av svamp är trådsvampar. Den får framförallt lite äldre barn i 3- till 6-årsåldern. När den uppträder på huden kallas den för ringorm efter de ringformade svamparna och de ringformade rodnaderna som uppstår. Vanliga symptom är klåda, sveda och irritation. Denna typ av svampinfektion kan också uppträda i hårbotten. Ett vanligt symptom är att huden då fjällar.

Trådsvampar finns inte naturligt i huden, utan smittan överförs mellan människor eller mellan människor och djur. Små barn får den ofta från pälsklädda husdjur, till exempel marsvin eller katter. ​

När ska jag söka vård?

​Om svampinfektionen inte går över, bör du kontakta läkare. Det gäller också om ditt barn får en svampinfektion i huden på stjärten. Du kan söka vård online hos Min Doktors läkare.

Behandling

​Olika slags svamp är olika lätt att ställa diagnos på. I vissa fall går det att avgöra direkt genom att titta på barnet. I andra fall behöver en odling göras för att kunna fastställa att det är svamp.

En läkare kan skriva ut en svampdödande kräm som behandling. Vid allvarligare torsk i munnen kan en läkare också skriva ut särskild medicin. ​

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

​Det går att göra olika saker för att förebygga svamp hos ditt barn. Svampar frodas särskilt i fuktiga miljöer. Om du har ett spädbarn hemma, är det viktigt att hålla hudvecken torra och att lufta vid behov. Om du misstänker svamp, kan du smörja med kräm som kan lindra symptomen. Du kan själv köpa sådan kräm på apoteket.

Om du vet att någon i familjen har svamp, är det viktigt att ditt barn inte delar handduk med den drabbade personen.

Vid misstanke om att ditt barn har smittats av ringorm från ett husdjur i familjen är det viktigt att både barnet och djuret får behandling.

Torsk i munnen försvinner vanligtvis av sig själv. Det är samtidigt viktigt att du kokar ditt barns napp för att inte smittan ska kunna spridas vidare. ​

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom på svampinfektion, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Sök vård för svampinfektion hos barn
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab