Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
Kostnadsfritt för barn (0 - fyller 19 i år) och äldre (över 84 år).
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Atopiskt eksem hos barn

Atopiskt eksem, även kallat böjveckseksem, är en sjukdom som orsakar röda, knottriga och kliande utslag på huden. Symptomen visar sig oftast för första gången när barnet är 0 till 2 år gammalt. Behandling ges vanligtvis i form av salvor och krämer.

Orsak och symptom vid atopiskt eksem hos barn

Atopiskt eksem, i vissa fall även kallat böjveckseksem, är en sjukdom som orsakar röda och kliande utslag på huden. Det är särskilt vanligt med atopiskt eksem hos småbarn och det börjar oftast visa sig i åldrarna 0 till 2 år. Vanliga symptom är röda, torra och kliande utslag, som också kan vara knottriga och som fjällar. Vid atopiskt eksem är det även vanligt att huden överlag är väldigt torr och kan fjälla.

Utslagen kan uppstå på olika ställen på kroppen, beroende på barnets ålder. Det är vanligast att problemen börjar synas hos spädbarn mellan 0 och 1 år och då som utslag i ansiktet och på kinderna. Utslagen kan också sprida sig till bröst, hals, mage, armar, ben eller området vid och runt blöjan. Hos barn i 2- till 3-årsåldern och uppåt är det vanligare att utslagen uppstår i armvecken, knävecken, handleder, händer och vrister. Det är därför atopiskt eksem även kallas böjveckseksem.

Sjukdomen kan inte smitta. Det är däremot vanligt att barn eller bebisar med denna typ av sjukdom även besväras av vanliga eksem, astma eller någon typ av allergi, exempelvis pollenallergi.

När ska jag söka vård?

Om ditt barn eller din bebis besväras av återkommande utslag, om utslagen ser annorlunda ut än vanligt eller om en behandling påbörjats men inte hjälper, ska du söka vård. Du kan söka vård online hos Min Doktors läkare för undersökning och behandling av atopiskt eksem.

Behandling

Det finns olika typer av behandling och medicin för att lindra symptomen av atopiskt eksem. Det är vanligt att behandling ges i form av en viss typ av salva eller kräm. Vissa sådana krämer och salvor kan du själv köpa på apoteket, men du bör inte behandla ditt barn eller din bebis under 2 år utan att ha pratat med en läkare först.

Det finns också andra typer av behandling som oftast är okej för lite större barn i 3- till 6-årsåldern. Prata med en läkare, om du har frågor om vilken medicin ditt barn kan få.

Om ditt barn besväras av atopiskt eksem, är det bra att du regelbundet smörjer huden med mjukgörande salvor eller krämer. En läkare kan även förskriva denna typ av behandling.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Utslagen kliar oftast mycket och om ditt barn eller bebis besväras av atopiskt eksem, är det bra att undvika att hen kliar på utslagen. Symptomen kan förvärras av olika kemikalier, svett, dammiga och torra miljöer, kallt väder samt andra sjukdomar såsom infektioner och förkylningar. Vissa typer av mat kan göra symptomen värre, exempelvis choklad eller olika frukter och bär.

Det är därför bra om du undviker starka kemikalier och parfym i tvålar, tvätt- och rengöringsmedel samt ser till att ditt barn undviker att äta en viss typ av mat eller vistas i miljöer som förvärrar symptomen. Eftersom huden är extra känslig, kan det även vara bra för ditt barn att ha bomullskläder på sig för att undvika att hen svettas.

Regelbunden insmörjning av huden med mjukgörande salvor eller krämer som du själv köper på apoteket kan både förebygga och behandla atopiskt eksem.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för atopiskt eksem, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss. Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Sök vård för atopiskt eksem hos barn
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab