Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
Kostnadsfritt för barn (0 - fyller 19 i år) och äldre (över 84 år).
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Höstblåsor hos barn

Höstblåsor är en smittsam sjukdom som orsakas av ett virus. Sjukdomen är särskilt vanlig hos barn i förskoleåldern. Vanliga symptom är blåsor i munnen, på läpparna, på tungan och ibland även på händerna och fötterna. Det är också vanligt att få feber i samband med höstblåsor. Sjukdomen går oftast över av sig själv.

Orsak och symptom vid höstblåsor hos barn

Höstblåsor är en infektion som orsakas av ett smittsamt virus som ofta sprids under hösten. Vanliga symptom är blåsor i munnen, på läpparna, på tungan och ibland även på händerna och fötterna. Infektionen kallas därför ibland för hand-, fot- och munsjuka. Blåsorna kan klia och göra ont. Ofta bildas sår när blåsorna spricker. Det är också vanligt att barnet får feber i samband med sjukdomen.

Höstblåsor drabbar ofta barn mellan 1 och 10 år. Sjukdomen smittar lätt vid nära kontakt och är därför särskilt vanlig i den så kallade förskoleåldern (3 till 6 år), då barn ofta leker nära varandra eller med samma leksaker.

Höstblåsor är som mest smittsamt dagarna innan sjukdomen bryter ut. Det brukar ta 3 till 5 dagar från smittotillfället tills dess att symptomen visar sig. Det är därför svårt att begränsa smittorisken.

Man blir oftast immun mot viruset efter att ha varit sjuk. Barn får därför sällan höstblåsor mer än en gång.

När ska jag söka vård?

Om ditt barn eller din bebis får utslag i form av blåsor i samband med hög feber, om barnet har svårt att andas eller får ont i magen under sjukdomsförloppet, ska du söka vård.

Behandling

Symptomen på höstblåsor brukar läka av sig själva och det behövs oftast ingen behandling. Det kan däremot krävas vissa typer av medicin för att lindra smärtan från blåsorna eller för att minska hög feber.

Smärtan från blåsorna i munnen kan vara mycket besvärlig för småbarn och bebisar. Barnet kan därför behöva smärtstillande medicin.

Om ditt barn har hög feber, ska du i första hand söka vård, men du kan ibland även ge barnet febernedsättande medicin som du själv kan köpa på apoteket. Prata med en läkare, om ditt barn eller din bebis är under 2 år och du undrar vilken typ av medicin som barnet kan få.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Eftersom sjukdomen ofta smittar innan symptomen visar sig, är det generellt sett inte nödvändigt att vidta åtgärder för att begränsa smittan. Du ska låta ditt barn vara hemma tills dess att barnet känner sig friskt och piggt nog att gå tillbaka till förskola eller skola.

Blåsorna som uppstår i samband med infektionen kan vara besvärliga och göra ont, särskilt för spädbarn. Du kan ge ditt barn kall mat och dryck för att lindra smärtan och samtidigt göra det enklare för barnet att få i sig näring.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för höstblåsor, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Sök vård för höstblåsor hos barn
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab