Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär > Vårtor på barn

Vårtor på barn

Vårtor är vanliga hos barn i förskole- och skolåldern men ovanliga hos spädbarn. De beror på ett virus och är ofarliga. Normalt försvinner de av sig själva men det kan ta lång tid. Vårtor smittar, bland annat i fuktiga miljöer. Det finns olika medel mot vårtor att köpa på apotek.

Sök vård för vårtor på barnÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid vårtor på barn

​ Många barn får vårtor. De kan kännas missprydande och ibland kan de sitta på ett sätt att de gör ont. De är ofarliga och självläker normalt men det kan ta lång tid.

Vårtor är ett symptom på ett virus och är vanliga hos barn i förskole- och skolåldern. Ungefär ett barn av tio som är 4 år, 5 år eller 6 år får vårtor.

Bland småbarn i 1-, 2- eller 3-årsåldern är vårtor mindre vanligt liksom hos ett spädbarn eller hos en bebis. Där är istället mollusker vanligare. Mollusker beror också på virus.

Att barn oftare får vårtor än vad vuxna får beror på att de inte har ett fullt utvecklat immunförsvar. Därför är de mer mottagliga för de virus som orsakar vårtor.

Ett barn kan få en enstaka vårta eller flera i grupp. Oftast uppträder vårtor på händer, fingrar eller fötter. Vårtor är runda och upphöjda med skrovlig yta och en förhårdnad runt om.

Vårtor smittar antingen genom direktkontakt eller genom kontakt med hudceller som fallit av. En vanlig miljö där smitta sprids är simhallar. ​

Vad kan jag göra själv?

​ Det finns många saker som du kan göra för att undvika att ditt barn får vårtor. I badhus är det till exempel lämpligt att använda badtofflor för att skydda fötterna.

Om du vet eller misstänker att någon i omgivningen har vårtor ska ditt barn inte dela till exempel handduk. Det är också viktigt att tvätta händerna noga och torka dem efteråt.

Märker du att ditt barn har fått en eller flera vårtor är det lättare att få bort den snabbt än om den suttit länge. Det finns samtidigt ett råd som säger att det bästa sättet att ta hand om vårtor är med tålamod. Det innebär helt enkelt att de kommer att försvinna även om det kan ta tid, ibland flera månader.

Om ditt barn har fått vårtor ska hen inte peta på dem. Det kan förvärra och ökar risken att smittan sprids. Genom att sätta på ett plåster minskar risken för att smitta sprids.

Det finns olika slags medel och medicin som du kan köpa på ett apotek. Bland annat finns gel, lotion och kräm som kan lindra och bidra till att vårtorna på sikt helt försvinner.

Alla medel passar inte för barn under 6 år. Fråga därför på ett apotek vad som passar för ditt barn. Apoteket kan också berätta om hur många behandlingar som behövs. ​

När ska jag söka vård?

​ Om en vårta börjar blöda eller blir sårig bör du söka vård. Det gäller också om du är osäker om det är en vårta eller om det kan handla om något annat. Du kan söka vård online hos Min Doktors läkare eller på en av våra kliniker. ​

Behandling

​ Det finns olika sorters behandling för vårtor som är missprydande, inte försvinner genom behandling med medel som du själv köper på apotek eller som sitter så att de gör mycket ont.

Kirurgi kan användas men vårtor kan också brännas bort med hjälp av elektricitet eller med laser. Det är metoder som normalt inte används på små barn. ​

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symtom på vårtor är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Sök vård för vårtor på barn

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för vårtor på barn

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-06-03

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor