Hem > Hälsa och sjukdomar > Munsår hos barn

Munsår hos barn

Munsår är ett vanligt symptom på herpes kring munnen. Det är vanligt att små barn smittas och en vanlig smittväg är genom saliv från en förälder eller nära anhörig. Munsår självläker normalt men kan behandlas för att lindra och förkorta läkningen. Viruset finns vilande i kroppen och kan komma tillbaka men då i lindrigare form.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid munsår hos barn

Munsår är ett vanligt symptom på herpes kring munnen. Det finns två olika sorters herpesvirus, simplex 1 och simplex 2, där det första oftast visar sig som munsår. Herpes är den vanligaste orsaken till munsår men det kan finnas andra orsaker, till exempel muntorrhet.

Både småbarn och vuxna kan få munsår när de smittats med herpesvirus. Ofta kommer de första utbrotten när barnet är i 3-, 4-, 5-, eller 6-årsåldern i samband med en förkylning. Det kan också komma tidigare, då barnet är 1 eller 2 år. Efter den första gången ligger viruset vilande i kroppen och kan komma tillbaka men då i lindrigare form.

De första symptomen är att det börjar klia, att huden runt munnen blir röd och svullen. Efter att tag utvecklas vätskefyllda blåsor.

Munherpes smittar ofta genom saliv eller genom kontakt med de vätskefyllda blåsorna där viruset vanligen finns. Smittrisken är stor ända till dess munsåret är helt torrt.

Vissa barn kan också få feber, inflammerat tandkött och svårigheter att äta.

Ett spädbarn eller en bebis är särskilt känsligt för herpesvirus och kan få allvarliga virusinfektioner. I särskilda fall kan också nyfödda barn smittas med hjärnhinneinflammation.

Vad kan jag göra själv?

Herpesviruset är mycket smittsamt. Om du själv har munherpes ska du inte pussa på ditt barn. Var också noga med att ditt barn inte heller kommer i kontakt med något annat som du vidrört med läpparna. Ett exempel är bestick, glas och muggar.

Var också särskilt noga med handhygienen. Använd desinfektionsmedel, tvål och vatten eftersom det minskar risken för spridning betydligt. Viruset har svårt att klara sig i luften.

Om du märker att ditt barn har fått munsår är det viktigt att du behandlar det så snabbt som möjligt för att undvika smittorisk. Det finns antiviruskrämer som du kan köpa själv på apoteket. De kan lindra symptomen. Se också till att hålla rent runt såren.

Det är inte konstigt att ditt barn petar eller kliar på blåsorna men det kan göra att det tar längre tid att läka. Klipp därför barnets naglar korta och tvätta noga runt blåsorna.

Anteckna också gärna ditt barns symptom och hur de utvecklas.

När ska jag söka vård?

Om ditt barns munsår inte läker efter två veckor behöver du söka vård. Det kan till exempel handla om variga sår som inte blir bättre. Du kan söka vård online hos Min Doktors läkare eller på en av våra kliniker.

Om du är gravid och får munherpes för första gången behöver du söka vård. Det kan då bli nödvändigt att förlösa med kejsarsnitt för att minimera riskerna för barnet.

Märker du att ditt nyfödda barn får blåsor runt munnen ska du söka hjälp omedelbart.

Behandling

Det finns ingen behandling som tar bort viruset. Det ligger vilande och kan återkomma men då normalt med mindre besvär. Däremot finns det medicin som kan lindra symptomen och gör att infektionen läker snabbare.

När du träffar en läkare undersöker hen ditt barn. Tillsammans med de symptom som barnet har är det normalt tillräckligt för att fastställa om munsåret beror på herpes kring munnen. Läkaren kan skriva ut virushämmande medicin som förhindrar spridning och förkortar läkningen.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symtom för munsår är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Träffa läkare online

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, medicinskt ledningsansvarig läkare på Min Doktor, 190411