Hem > Hälsa och sjukdomar > Hjärnhinneinflammation hos barn

Hjärnhinneinflammation hos barn

Hjärnhinneinflammation, även kallat meningit, kan orsakas av virus eller bakterier. Vanliga symptom är kraftig huvudvärk, feber, illamående, kräkningar samt nackont och nackstelhet. Hjärnhinneinflammation kan ge upphov till allvarliga komplikationer, och du ska alltid söka akut vård omedelbart om du misstänker att ditt barn har drabbats.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid hjärnhinneinflammation hos barn

​ Hjärnhinneinflammation, som även kallas för meningit, kan orsakas av virus eller bakterier och kan vara ett mycket allvarligt tillstånd. Sjukdomen är ovanlig, men den kan förekomma hos spädbarn och småbarn mellan 1–6 år.

Vanliga symptom av hjärnhinneinflammation är kraftig huvudvärk, feber, illamående, kräkningar samt att barnet får ont och blir stel i nacken. Man brukar säga att nackont och stel nacke är symptom som är särskilt karaktäristiska för hjärnhinneinflammation. Spädbarn och bebisar som drabbas av hjärnhinneinflammation som orsakas av bakterier kan uppvisa mer diffusa symptom, så som att barnet inte vill äta samt att huden får en grå eller ljusgrå färg.

Det är vanligast att hjärnhinneinflammation orsakas av virus, och de vanligaste virustyperna som ger upphov till tillståndet är det så kallade enterovirus och herpes simplexvirus typ 2. Det sistnämnda är det virus som vanligtvis orsakar herpes i underlivet.

Hjärnhinneinflammation kan även orsakas av bakterier. Bakteriell hjärnhinneinflammation kan leda till betydligt allvarligare komplikationer än en hjärnhinneinflammation som orsakas av virus.

Bett från fästingar kan ge upphov till sjukdomar som kan orsaka hjärnhinneinflammation. Fästingbett kan ge upphov till sjukdomen borrelia, som i sin tur kan leda till hjärnhinneinflammation. Fästingar kan även ge upphov till en virussjukdom som kallas TBE, som även den kan leda till hjärnhinneinflammation. ​

Vad kan jag göra själv?

​ Om du är orolig för att ditt barn eller din bebis ska drabbas av hjärnhinneinflammation är det viktigt att du ser till att hen undviker att bli biten av en fästing. Barn som vistas utomhus i naturen, särskilt under sommarmånaderna, löper risk för att bli bitna av fästingar. Se till att ditt barn skyddar sig genom att till exempel ha kläder som täcker ben och fötter när hen rör sig i naturen.

Det är viktigt att du kontrollerar att barnet inte blivit biten efter att hen vistats utomhus. Om ditt barn har fått ett fästingbett är det viktigt att du ser till att ta bort fästingen. Detta kan göras med hjälp av en pincett, och du bör säkerställa att hela fästingen tas bort i samband med ingreppet.

Du kan vaccinera dig och ditt barn mot TBE, fästingburen virusorsakad hjärnhinneinflammation, på en av våra kliniker. ​

När ska jag söka vård?

​ ​Om ditt barn eller din bebis uppvisar några symptom för hjärnhinneinflammation eller du misstänker att ditt barn kan ha drabbats av sjukdomen ska du omedelbart söka akut vård.

Behandling

​ ​Behandling av hjärnhinneinflammation kan se olika ut, beroende på vilken typ av hjärnhinneinflammation det gäller.

Hjärnhinneinflammation som orsakas av virus brukar oftast gå över av sig själv efter några veckor. Det är viktigt att barnet vid en virusorsakad hjärnhinneinflammation får vila mycket. Det finns inget botemedel mot hjärnhinneinflammation som orsakas av virus, men ibland kan det vara bra att ge smärtstillande eller febernedsättande medicin för att lindra symptomen.

Bakteriell hjärnhinneinflammation kan däremot ge upphov till ett tillstånd som kräver akut sjukhusvård. På sjukhus ges ofta behandling i form av särskilda former av medicin.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symtom för hjärnhinneinflammation ska du söka akut vård.

Träffa läkare online

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, 190610