Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
Kostnadsfritt för barn (0 - fyller 19 i år) och äldre (över 84 år).
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Fästingbett hos barn

Fästingbett märks genom en rodnad i huden. Fästingar trivs i högt gräs och sätter sig gärna i hudveck. Det är därför viktigt att du undersöker ditt barn noga när barnet har vistats i sådana miljöer och att du tar bort fästingar direkt. Fästingbett kan leda till sjukdomarna borrelia och TBE.

Orsak och symptom vid fästingbett hos barn

En fästing är ett litet spindeldjur som lever i naturen. Man finner ofta fästingen på grässtrån en bit över marken där den väntar på ett värddjur eller en människa. Fästingen gillar särskilt mörka, trånga ställen på kroppen, såsom armhålan, ljumsken eller knävecket.

Ett fästingbett leder normalt till en rodnad som går över efter några dagar. Fästingar kan samtidigt bära på olika sjukdomar. Det är därför viktigt att hålla utkik efter fästingar hos spädbarn, bebisar och småbarn i 1- till 3-årsåldern, men också hos lite äldre barn i 4- till 6-årsåldern.

De vanligaste sjukdomarna som fästingar bär på är borrelia och TBE. Borrelia finns i nästan hela Sverige. Vanliga symptom på borrelia är rodnader runt bettet och värk i leder. I vissa fall kan borrelia leda till en tillfällig ansiktsförlamning hos barn, vilket kan märkas genom att mungipan faller ned.

Borrelia kan också leda till hjärnhinneinflammation. Symptom på detta är stark trötthet, huvudvärk och kräkningar. Både barn och vuxna kan få borrelia.

TBE ger liknande symptom som borrelia. I vissa fall kan hörselnerven påverkas, vilket kan leda till hörselnedsättningar.

TBE är vanligast i Stockholms, Södermanlands och Uppsala län, men har spridit sig till flera områden i Sverige under senare år.

När ska jag söka vård?

Obehandlad borrelia kan leda till mer allvarliga problem. Det är också viktigt att identifiera eventuell TBE för att kunna behandla symptomen. Det är därför viktigt att söka vård så snabbt som möjligt, om du misstänker att ditt barn har fått borrelia eller TBE. Du kan söka vård online hos Min Doktors läkare.

Om ditt barn får feber, huvudvärk och kräkningar efter ett fästingbett, behöver du söka hjälp på akutmottagning.

Behandling

Det finns idag vaccin mot TBE, men inte mot borrelia. Det finns dock effektiv behandling av borrelia. Behandlingen sätts i regel in tidigt efter att borrelia har konstaterats för att lindra och helt förhindra mer allvarliga följdsjukdomar.

Hjärnhinneinflammation från borrelia, så kallad neuroborelias, fastställs genom olika laboratorietester i kombination med en bedömning av barnets symptom.

Det finns ingen specifik behandling mot TBE. Behandlingen inriktas därför mot de symptom som ett barn med TBE kan få.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Fästingar trivs i högt gräs. Om ditt barn har vistats i sådana miljöer, är det särskilt viktigt att vara uppmärksam. Ta för vana att undersöka ditt barn varje dag under sommarhalvåret. Bra klädsel är det bästa skyddet. Kläder med långa ärmar och ben minskar risken för bett.

Det finns idag verkningsfullt vaccin mot TBE som ditt barn kan ta. Det ger ett bra skydd. Du kan vaccinera dig och ditt barn på Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar.

Om du upptäcker en fästing, är det viktigt att du snabbt tar bort den för att förhindra smitta. Tänk också på att göra det på rätt sätt. Du gör det med en pincett eller en särskild fästingborttagare. Försök att få med hela fästingen och tvätta och desinficera sedan bettet.

Symptomen på borrelia eller TBE märks oftast inte förrän efter några dagar och kan vara svåra att upptäcka. Det är därför viktigt att hålla koll på symptomen i minst en månad. Skriv gärna ned dem och hur länge de förekommit.

När kan Min Doktor hjälpa?

Du och ditt barn kan vaccinera er mot TBE på Min Doktors vaccinationsmottagningar.

Om ditt barn uppvisar symptom för borrelia eller TBE, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Sök vård för fästingbett hos barn
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab