Borrelia

Min Doktor ger dig snabb och enkel kontakt med läkare, var du än är. Dygnet runt.
250 kr
Vuxen
0 kr
Under 20 år
 • BankID för säker inloggning
 • Snabbt svar dygnet runt
 • Konsultation och behandling
 • Öppet alla dagar året om
 • Frikort gäller
Sök vård

Borrelia är en infektionssjukdom som orsakas av bakterier och sprids av fästingar. De fästingar som sprider borrelia har bakterien Borrelia burgdoferi i sitt matsmältningssystem och smittar människor då de biter sig fast i huden och suger blod.

Fästingar finns i naturen, ofta i högt gräs, mer eller mindre över hela Sverige.

Symptom på borrelia

Det mest typiska symptomet på borrelia är en hudrodnad som är större än 3 cm i diameter. Rodnaden uppstår 1–4 veckor efter att man blivit biten och ökar i storlek. Andra symptom kan vara

 • trötthet
 • huvudvärk
 • feber
 • svullna lymfkörtlar
 • värk i leder och muskler.

Hur behandlas borrelia?

Eftersom borrelia är en bakterieinfektion behöver diagnos ställas av läkare. Borrelia behandlas med antibiotika. Ju tidigare behandlingen sätts in, desto mindre är risken för komplikationer.

Ibland kan det ta flera månader innan alla symptom från komplikationen av borrelia har försvunnit trots att själva borreliainfektionen har läkt ut.

Så tar du bort en fästing

Enklaste sättet att ta bort en fästing är med hjälp av en fästingborttagare – ett litet plastverktyg med en plastsnara som du fäster runt fästingen och drar ut den med. Fästingborttagare kan köpas på apoteket. Rådfråga gärna apotekspersonal för mer information.

Du kan också ta bort fästingen med en pincett eller genom att nypa och dra med fingrarna. Dra rakt ut utan att vrida. Det finns en viss risk att huvudet blir kvar, vilket inte ökar spridningsrisken för borrelia i sig men kan ge en lokal hudirritation.

Vad händer om man inte behandlar borrelia?

Obehandlad borrelia kan sprida sig och ge infektioner i hud, nervsystem, hjärna, leder och hjärta.

Kronisk hudinflammation

Framförallt hos äldre kvinnor kan så kallad akrodermatit, en kronisk hudinflammation, uppstå. Det här är dock relativt ovanligt. Huden blir svullen och blå-, röd- eller missfärgad. Ofta tar det flera år från fästingbettet tills den här typen av permanenta hudförändringar visar sig. 

Neuroborrelia

Obehandlad borrelia kan också ge komplikationer i nervsystemet, så kallad neuroborrelia, som visar sig genom värk i ryggen, mellan skulderbladen och i nacken. Symptomen kan påminna om diskbråck. I ovanliga fall kan även ansiktsförlamning uppstå.  

Neuroborrelia kan i sin tur leda till hjärnhinneinflammation, meningit, med symptom som feber, nackstelhet, huvudvärk och ibland även kräkningar.

I de fall neuroborrelia uppstår sker det en vecka till sex månader efter att man fått ett fästingbett. Sjukdomen kan bli långvarig och ge en långsam nedbrytning av nervsystemet med minskad känsel, hörsel och symptom som liknar demens. Vid tecken på neuroborrelia bör du söka akut vård.

Inflammation i leder 

Borrelia kan i ovanliga fall ge borreliaartrit, inflammation i leder. Sjukdomen kan visa sig antingen kort efter fästingbettet eller också flera år senare. Symptomen är ledsmärta och uppsvullen led, exempelvis knä-, fot- eller handled.

Hjärtmuskelinflammation

I ovanliga fall kan borrelia som inte behandlas även ge hjärtmuskelinflammation, myokardit. Det märks i så fall vanligtvis genom oregelbundna hjärtslag, tryckkänsla över bröstet och andfåddhet.

Hur undviker man borrelia?

Det går inte att vaccinera sig mot borrelia. Det bästa sättet att undvika borrelia är att se till att inte bli fästingbiten. 

Går du i högt gräs är det bra att ha täckande kläder och att stoppa in byxorna i strumporna. Det är dock inte alltid du märker att du har fått en fästing. Den kan hinna släppa efter att först ha smittat dig med borrelia. Har du väl fått en fästing är det viktigt att ta bort den så snart som möjligt för att minska risken att drabbas av borrelia.

Borrelia hos barn

Borrelia kan drabba barn på samma sätt som vuxna. Oftast upptäcks både fästingar och eventuell hudrodnad tidigare hos barn och därmed kan behandling sättas in i ett tidigare skede.

Liksom för vuxna gäller det att söka akut för eventuella tecken på komplikationer av borrelia, se nedan. 

Komplikationer till följd av borrelia är vanligare hos vuxna och drabbar oftare kvinnor än män.

Vad kan jag göra själv?

Borrelia kan inte behandlas genom egenvård. Infektionen går inte över av sig själv utan behöver behandlas för att inte spridas och ge komplikationer. Misstänker du att du har smittats av borrelia bör du alltid kontakta läkare för diagnos och behandling.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du misstänker att du drabbats av borrelia kan du kontakta Min Doktor för diagnos och behandling. Alla som drabbas uppvisar inte alla symptom. Den typiska hudrodnaden är vanlig men förekommer inte alltid.

Sök akut vård om du blivit fästingbiten och drabbas av svår huvudvärk, nackstelhet, kräks eller får feber.

Du bör också söka akut vård om du uppvisar symptom på förlamning.

Träffa läkare online

250 kr
Vuxen
0 kr
Under 20 år
 • BankID för säker inloggning
 • Snabbt svar dygnet runt
 • Konsultation och behandling
 • Öppet alla dagar året om
 • Frikort gäller
Sök vård
Svara på frågor om dina besvär

Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.

Prata med din läkare

Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.

Få diagnos och behandling

Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.

Vi har behandlat 200 000 patienter

“För mig sparade det värdefull tid och gav mig nya positiva insikter om modern sjukvård.”
– Jonas Klevhag
“Tack vare denna snabba behandling kunde jag ta mitt möte och jobba som vanligt resten av veckan.”
– Linda von Betzeen
“Att kunna kontakta vården när som helst på dygnet öppnade en helt ny värld för mig.”
– Linda Sikström
Vi samarbetar med

Vi hjälper dig med …

Allergi
T.ex. pollen- och pälsdjursallergi.
Förkylning
T.ex. bihålebesvär, halsont, hosta.
Rygg- och ledbesvär
Ryggskott. Problem med axlar, knän eller handleder.
Sjukgymnastik
Problem med knän, axlar eller andra leder? Vi hjälper dig att fastställa vad ditt besvär beror på och ger dig ett individuellt anpassat träningsprogram.
Kvinnors hälsa
Förskjuta mensen, herpes, illaluktande flytningar, klimakteriebesvär, klåda i underlivet, kondylom, premenstruella besvär, preventivmedel, urinvägsinfektion.
Mäns hälsa
Erektionsbesvär, herpes, för tidig utlösning, håravfall, vårtor kring könsorganen.
Magbesvär
Diarré, förstoppning, gallbesvär, illamående och kräkningar, magknip, sura uppstötningar.
Hudbesvär
Akne, eksem och andra utslag, födelsemärken och hudförändringar, herpes, insektsbett och -stick, vattkoppor.
Psykiska besvär
Depression, oro, stress.