Hem > Hälsa och sjukdomar > Borrelia

Borrelia

Borrelia är en infektionssjukdom som sprids av fästingar och som orsakas av en bakterie. Ofta märks sjukdomen genom en typisk hudrodnad. Obehandlad borrelia kan sprida sig till hjärna, hjärta, hud, nervsystem och leder.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Om borrelia

Fästingar som sprider borrelia finns i naturen, ofta i högt gräs, mer eller mindre över hela Sverige. De fästingar som sprider borrelia har bakterien Borrelia burgdorferi i sitt matsmältningssystem och smittar människor då de biter sig fast i huden och suger blod.

Borrelia kan drabba barn på samma sätt som vuxna. Oftast upptäcks både fästingar och eventuell hudrodnad tidigare hos barn och kan därför snabbare behandlas i ett tidigare skede.

Symptom vid borrelia

 • Växande hudrodnad efter fästingbett. Där fästingen har suttit sprids en rödfärgad, cirkelformad rodnad, större än en femkrona. Det tar ungefär en till fyra veckor från fästingbettet tills hudrodnaden uppkommer.
 • Trötthet.
 • Huvudvärk.
 • Feber.
 • Svullna lymfkörtlar.
 • Värk i leder och muskler.

I mindre vanliga fall kan obehandlad borrelia sprida sig och ge infektioner i hud, hjärna, nervsystem, leder och hjärta. Obehandlad borrelia kan också ge komplikationer i nervsystemet. I ovanliga fall kan även förlamning i ansiktsnerven med ansiktsförlamning uppstå.

Behandling

Eftersom borrelia är en bakterieinfektion behövs behandling som skrivs ut av läkare. Behandlas borrelia i ett tidigt skede så hindras spridning av infektionen och du blir helt frisk och får inga komplikationer.

För att behandla ett senare skede av borrelia behövs andra typer av preparat, antingen en bredspektrumsvariant som ges i tablettform eller en variant som ges direkt i blodet på sjukhus.

Sök akut vård om du upplever en kombination av feber, nackstelhet, huvudvärk, ibland även med kräkningar. Sök också akut hjälp för plötslig svullnad med värk i leder samt för ansiktsförlamning, hjärtarytmier (att hjärtat slår oregelbundet) och trötthet i kombination med andfåddhet. Får du en missfärgning av huden på större hudområden bör du också söka akut vård. Mot Borrelia finns idag inga vaccin men det går att vaccinera sig mot sjukdomen TBE som fästingar också kan bära på.

Sök vård för borrelia

 • Öppet dygnet runt

 • Kort väntetid

 • Kostnadsfritt för barn

 • 95% patientnöjdhet

 • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för borrelia

Vad kan jag göra själv?

Borrelia kan inte behandlas genom egenvård. Misstänker du borrelia bör du alltid kontakta läkare för diagnos och behandling. Går du i högt gräs är det bra att ha täckande kläder och stoppa in byxorna i strumporna. Har du väl fått en fästing är det viktigt att ta bort den så snabbt som möjligt.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du efter fästingbett får en rödfärgad, cirkelformad hudrodnad kan du vända dig till Min Doktor. Vi hjälper dig att bedöma om du behöver behandling.