Borrelia

Min Doktor ger dig snabb och enkel kontakt med läkare, var du än är. Dygnet runt.
250 kr
Vuxen
0 kr
Under 20 år
 • BankID för säker inloggning
 • Snabbt svar dygnet runt
 • Konsultation och behandling
 • Öppet alla dagar året om
 • Frikort gäller

Vad är borrelia?

Borrelia är en infektionssjukdom som sprids av fästingar och som orsakas av en bakterie. Ofta märks sjukdomen genom en typisk hudrodnad. Obehandlad borrelia kan sprida sig till hjärna, hjärta, hud, nervsystem och leder.

Fästingar som sprider borrelia finns i naturen, ofta i högt gräs, mer eller mindre över hela Sverige. De fästingar som sprider borrelia har bakterien Borrelia burgdorferi i sitt matsmältningssystem och smittar människor då de biter sig fast i huden och suger blod.

Borrelia kan drabba barn på samma sätt som vuxna. Oftast upptäcks både fästingar och eventuell hudrodnad tidigare hos barn och kan därför snabbare behandlas i ett tidigare skede.

Vanliga symptom

 • Växande hudrodnad efter fästingbett. Där fästingen har suttit sprids en rödfärgad, cirkelformad rodnad, större än en femkrona. Det tar ungefär en till fyra veckor från fästingbettet tills hudrodnaden uppkommer.
 • Trötthet.
 • Huvudvärk.
 • Feber.
 • Svullna lymfkörtlar.
 • Värk i leder och muskler.

I mindre vanliga fall kan obehandlad borrelia sprida sig och ge infektioner i hud, hjärna, nervsystem, leder och hjärta. Obehandlad borrelia kan också ge komplikationer i nervsystemet. I ovanliga fall kan även förlamning i ansiktsnerven med ansiktsförlamning uppstå.

Behandling

Eftersom borrelia är en bakterieinfektion behövs behandling som skrivs ut av läkare. Behandlas borrelia i ett tidigt skede så hindras spridning av infektionen och du blir helt frisk och får inga komplikationer.

För att behandla ett senare skede av borrelia behövs andra typer av preparat, antingen en bredspektrumsvariant som ges i tablettform eller en variant som ges direkt i blodet på sjukhus.

Sök akut vård om du upplever en kombination av feber, nackstelhet, huvudvärk, ibland även med kräkningar. Sök också akut hjälp för plötslig svullnad med värk i leder samt för ansiktsförlamning, hjärtarytmier (att hjärtat slår oregelbundet) och trötthet i kombination med andfåddhet. Får du en missfärgning av huden på större hudområden bör du också söka akut vård.

Vad kan jag göra själv?

Borrelia kan inte behandlas genom egenvård. Misstänker du borrelia bör du alltid kontakta läkare för diagnos och behandling.

Går du i högt gräs är det bra att ha täckande kläder och stoppa in byxorna i strumporna. Har du väl fått en fästing är det viktigt att ta bort den så snabbt som möjligt.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du efter fästingbett får en rödfärgad, cirkelformad hudrodnad kan du vända dig till Min Doktor. Vi hjälper dig att bedöma om du behöver behandling.

Träffa läkare online

250 kr
Vuxen
0 kr
Under 20 år
 • BankID för säker inloggning
 • Snabbt svar dygnet runt
 • Konsultation och behandling
 • Öppet alla dagar året om
 • Frikort gäller
Svara på frågor om dina besvär

Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.

Prata med din läkare

Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.

Få diagnos och behandling

Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.

Vi har behandlat över 300 000 patienter

“För mig sparade det värdefull tid och gav mig nya positiva insikter om modern sjukvård.”
– Jonas Klevhag
“Tack vare denna snabba behandling kunde jag ta mitt möte och jobba som vanligt resten av veckan.”
– Linda von Betzeen
“Att kunna kontakta vården när som helst på dygnet öppnade en helt ny värld för mig.”
– Linda Sikström
Vi samarbetar med

Vi hjälper dig med …

Allergi
T.ex. pollen- och pälsdjursallergi.
Rygg- och ledbesvär
Ryggskott. Problem med axlar, knän eller handleder.
Sjukgymnastik
Problem med knän, axlar eller andra leder? Vi hjälper dig att fastställa vad ditt besvär beror på och ger dig ett individuellt anpassat träningsprogram.
Kvinnors hälsa
Förskjuta mensen, herpes, illaluktande flytningar, klimakteriebesvär, klåda i underlivet, kondylom, premenstruella besvär, preventivmedel, urinvägsinfektion.
Mäns hälsa
Erektionsbesvär, herpes, för tidig utlösning, håravfall, vårtor kring könsorganen.
Magbesvär
Diarré, förstoppning, gallbesvär, illamående och kräkningar, magknip, sura uppstötningar.
Hudbesvär
Akne, eksem och andra utslag, födelsemärken och hudförändringar, herpes, insektsbett och -stick, vattkoppor.
Psykiska besvär
Depression, oro, stress.

Min Doktor erbjuder vård för hela Sverige. Offentligt finansierad vård erbjuds i samarbete med Wetterhälsan, som ingår i vårdvalet Jönköpings län. © 2018 MD International AB.