Huvudvärk

Få hjälp med huvudvärk

0 kr
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
Läs mer om hälsa & sjukdomar

Allmänt

Huvudvärk är vanligt och kan till exempel bero på stress, trötthet, förkylning eller synfel. Ibland sitter värken bakom pannbenet, ibland vid tinningarna. I de flesta fall går huvudvärken över av sig själv men den kan också sitta i en längre tid.

Det finns olika typer av huvudvärk. Vanligast är spänningshuvudvärk, som orsakas av muskelspänningar runt nacken och huvudet. Ofta är det stress och oro som ligger bakom men även synfel och problem med tänder och käkleder kan påverka. Huvudvärken kan vara besvärlig, men är ofarlig.

Det finns även andra orsaker till att man får huvudvärk, som till exempel tuff fysisk träning. Den här typen av huvudvärk är ofarlig och brukar släppa efter några timmar. Den som äter värktabletter för ofta riskerar att drabbas av kronisk huvudvärk efter ett tag. Det finns också vissa läkemedel som har huvudvärk som en biverkning.

Bihåleinflammation kan också ge kraftig huvudvärk, ofta i kinderna eller pannan och den blir värre när man böjer sig fram

Migrän är en annan vanlig orsak. Det är en diagnos som ger krafhalvsidigtig huvudvärk som ibland kan sitta i under flera dagar. Migrän kan även yttra sig i form av fläckvis synbortfall som är ofarligt och övergående.

Hortons huvudvärk är en sjukdom som ger kraftig huvudvärk i återkommande skov. Värken börjar oftast när man sover, och man kan vakna av den kraftiga smärtan. Huvudvärken varar mellan femton minuter till några timmar, men väldigt sällan längre än några dagar.

Vanliga symptom

Huvudvärken kan se olika ut beroende på vad som orsakar den, från molande eller diffus värk till intensiv sprängande smärta i en viss del av huvudet. Ibland kommer huvudvärken tillsammans med andra symptom som feber och trötthet.

Behandling

Vid lindrig huvudvärk kan man använda receptfria värktabletter, är värken svårare finns receptbelagda alternativ. Tänk på att du kan få huvudvärk av att använda värktabletter ofta.

Vad kan jag göra själv?

Du kan förebygga huvudvärk genom att motionera regelbundet samt sova och äta tillräckligt. Avslappningsövningar är också bra. Du kan också prova att dra ner på kaffe, alkohol och nikotin.

Dålig syn kan leda till huvudvärk, därför kan det vara bra att kontrollera synen hos en optiker. Har du ett stillasittande jobb tänk på att variera din arbetsställning och lägg in pauser. Att gnissla tänder nattetid kan leda till huvudvärk, en bettskena kan hjälpa.

Genom att skriva ner när du får dina huvudvärksattacker, hur de ser ut och vad som gör värken bättre eller sämre kan du få en uppfattning av vad som orsakar värken. Då är det också lättare att förebygga.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om huvudvärken är besvärlig och inte går över kan du kontakta Min Doktor.

Har du fått ett slag mot huvudet eller har huvudvärk i kombination med feber och stelhet i nacken bör du vända dig till en akutmottagning.

Få hjälp med huvudvärk

0 kr
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
  • Frikort gäller
Sök vård för huvudvärk

Så funkar det

1.

Svara på frågor om dina besvär

Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.

2.

Prata med din läkare

Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.

3.

Få diagnos och behandling

Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.
Gå vidareSå funkar det

Så funkar det