Hem > Hälsa och sjukdomar > Ont i huvudet > Huvudvärk

Huvudvärk

Huvudvärk är vanligt och kan till exempel bero på stress, trötthet, förkylning eller synfel. Ibland sitter värken bakom pannbenet, ibland vid tinningarna. I de flesta fall går huvudvärken över av sig själv, men den kan också sitta i en längre tid.

Sök vård för huvudvärkÖppet alla dagar, dygnet runt.

Om huvudvärk

Det finns olika typer av huvudvärk. Vanligast är spänningshuvudvärk, som orsakas av muskelspänningar runt nacken och huvudet. Ofta är det stress och oro som ligger bakom, men även synfel och problem med tänder och käkleder kan påverka. Huvudvärken kan vara besvärlig, men är ofarlig.

Det finns även andra orsaker till att man får huvudvärk, som till exempel tuff fysisk träning. Den här typen av huvudvärk är ofarlig och brukar släppa efter några timmar. Den som äter värktabletter för ofta riskerar att drabbas av kronisk huvudvärk efter ett tag. Det finns också vissa läkemedel som har huvudvärk som en biverkning.

Bihåleinflammation kan också ge kraftig huvudvärk, ofta i kinderna eller pannan och den blir värre när man böjer sig fram.

Migrän är en annan vanlig orsak. Det är en diagnos som ger krafhalvsidigtig huvudvärk, som ibland kan sitta i under flera dagar. Migrän kan även yttra sig i form av fläckvis synbortfall, som är ofarligt och övergående.

Hortons huvudvärk är en sjukdom som ger kraftig huvudvärk i återkommande skov. Värken börjar oftast när man sover och man kan vakna av den kraftiga smärtan. Huvudvärken varar mellan 15 minuter till några timmar, men väldigt sällan längre än några dagar.

Symptom vid huvudvärk

Huvudvärken kan se olika ut beroende på vad som orsakar den, från molande eller diffus värk till intensiv sprängande smärta i en viss del av huvudet. Ibland kommer huvudvärken tillsammans med andra symptom som feber och trötthet.

Behandling

Vid lindrig huvudvärk kan man använda receptfria värktabletter. Om värken är svårare, finns receptbelagda alternativ. Tänk på att du kan få huvudvärk av att använda värktabletter ofta.

Sök vård för huvudvärk

 • Öppet dygnet runt

 • Kort väntetid

 • Kostnadsfritt för barn

 • 95% patientnöjdhet

 • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för huvudvärk

Vad kan jag göra själv?

 • Du kan förebygga huvudvärk genom att motionera regelbundet samt sova och äta tillräckligt.

 • Avslappningsövningar kan hjälpa mot huvudvärk.

 • Prova att dra ner på kaffe, alkohol och nikotin.

 • Dålig syn kan leda till huvudvärk. Det kan därför vara bra att kontrollera synen hos en optiker.

 • Om du har ett stillasittande arbete, tänk på att variera din arbetsställning och att ta pauser då och då.

 • Att gnissla tänder nattetid kan leda till huvudvärk – en bettskena kan hjälpa.

 • Skriv ner när du får dina huvudvärksattacker, hur de ser ut och vad som gör värken bättre eller sämre, så att du får en uppfattning om vad som orsakar den. Då blir huvudvärken lättare att förebygga.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om huvudvärken är besvärlig och inte går över, kan du kontakta Min Doktor.

Om du har fått ett slag mot huvudet eller har huvudvärk i kombination med feber och stelhet i nacken, bör du vända dig till en akutmottagning.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-02-01