Hem > Hälsa och sjukdomar > Psykisk ohälsa > Oro

Oro

Alla känner oro ibland och den yttrar sig ofta som en inre spänning, nervositet eller ängslighet. Det är också vanligt att oro ger fysiska symptom som till exempel förhöjd puls, svettningar och huvudvärk.

Sök vård för oroÖppet alla dagar, dygnet runt.

Om oro

Det är naturligt att känna oro inför förändringar i tillvaron. Det kan till och med vara positivt och ge motivation om du behöver förändra eller utföra något.

Om du oroar dig ofta och känner oroskänslor utan att riktigt veta varför, kan du behöva hitta en effektiv motvikt till oron. I många fall går det att komma tillrätta med problemet på egen hand, men du kan också behöva komma i kontakt med läkare eller psykolog.

Symptom vid oro

Oro kan yttra sig på olika sätt. Många känner en oro i kroppen, en inre spänning, nervositet eller ängslighet. Tankarna maler och det kan bli svårt att se lösningar på problem. Det är också vanligt att oro kan ge fysiska symptom som tillfälligt förhöjd puls, svettningar, ont i magen och huvudvärk.

Behandling

Oron försvinner oftast av sig själv, men ibland går den inte över. När oron tar över större delen av din tankeverksamhet är det dags att göra något åt din situation. Kanske behöver du förändra din jobb- eller familjesituation för att få en lugnare tillvaro?

GAD, eller generellt ångestsyndrom, är en diagnos som också yttrar sig som oro. GAD kännetecknas av att du känner dig konstant orolig, ofta av vardagliga händelser. Om du har GAD, känner du ofta av fysiska symptom som spända muskler, ont i ryggen, ont i magen och huvudvärk.

Oro och ångest kan också vara symptom på depression. För depression finns bra hjälp att få genom läkemedelsbehandling och terapi, till exempel KBT, kognitiv beteendeterapi. En läkare kan hjälpa dig med diagnos och behandling.

Om du får väldigt starka oroskänslor och är nära att skada dig själv eller någon i din omgivning, ska du söka vård akut.

Sök vård för oro

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för oro

Vad kan jag göra själv?

Det finns effektiva tekniker mot oro som du kan utföra på egen hand, till exempel avslappningsmetoder, mindfulnessövningar, yoga, meditation, andningsövningar eller vanliga skogspromenader.

Oron beror ofta på en förändring i tillvaron eller en situation i din vardag som inte är bra för dig. I det här fallet behöver du ta tag i problemet och försöka hitta en lösning. Att prata med någon du litar på, till exempel en vän eller en familjemedlem, kan hjälpa. Kanske behöver du byta jobb eller ändra din studiesituation.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du på egen hand har provat olika metoder mot oro och de inte hjälper, är du välkommen att kontakta Min Doktor för att få professionell hjälp att ta itu med och bli av med din oro.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-02-03