Oro

Min Doktor ger dig snabb och enkel kontakt med läkare, var du än är. Dygnet runt.
250 kr
Vuxen
0 kr
Under 20 år
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
  • Frikort gäller

Vad är oro?

Alla känner oro ibland och det yttrar sig ofta som en inre spänning, nervositet eller ängslighet. Det är också vanligt att oro ger fysiska symptom som till exampel förhöjd puls, svettningar och huvudvärk.

Det är naturligt att känna oro inför förändringar i tillvaron, det kan till och med vara positivt och ge motivation om du behöver förändra eller utföra något.

Om du oroar dig ofta och känner oroskänslor utan att riktigt veta varför kan du behöva hitta en effektiv motvikt till oron. I många fall går det att komma till rätta med problemet på egen hand men du kan också behöva komma i kontakt med läkare eller psykolog.

Vanliga symptom

Oro kan yttra sig på olika sätt, många känner en oro i kroppen, en inre spänning, nervositet eller ängslighet. Tankarna maler och det kan bli svårt att se lösningar på problem. Det är också vanligt att oro kan ge fysiska symptom som tillfälligt förhöjd puls, svettningar, ont i magen och huvudvärk.

Behandling

Oftast försvinner oron av sig själv men ibland går inte oron över. När oron tar över större delen av din tankeverksamhet är det dags att göra något åt din situation. Kanske behöver du förändra din jobb- eller familjesituation för att få en lugnare tillvaro?

GAD, eller generellt ångestsyndrom, är en diagnos som också yttra sig som oro. GAD kännetecknas av att du känner dig konstant orolig, ofta av vardagliga händelser. Har du GAD känner du ofta av fysiska symptom som spända muskler, ont i ryggen, ont i magen och huvudvärk.

Oro och ångest kan också vara symptom på depression. För depression finns bra hjälp att få genom läkemedelsbehandling och terapi, till exempel KBT, kognitiv beteendeterapi. En läkare kan hjälpa dig med diagnos och behandling.

Om du får väldigt starka oroskänslor och är nära att skada dig själv eller någon i din omgivning ska du söka vård akut.

Vad kan jag göra själv?

Det finns effektiva tekniker mot oro som du kan utföra på egen hand som till exempel avslappningsmetoder, mindfulnessövningar, yoga, meditation, andningsövningar eller vanliga skogspromenader.

Ofta beror oron på en förändring i tillvaron eller en situation i din vardag som inte är bra för dig. I det här fallet behöver du ta tag i problemet och försöka hitta en lösning. Att prata med någon du litar på, till exempel en vän eller en familjemedlem, kan hjälpa. Kanske behöver du byta jobb eller ändra din studiesituation.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du på egen hand har provat olika metoder mot oro och de inte hjälper är du välkommen att kontakta Min Doktor för att få professionell hjälp att ta itu med och bli av med din oro.

Träffa läkare online

250 kr
Vuxen
0 kr
Under 20 år
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
  • Frikort gäller
Svara på frågor om dina besvär

Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.

Prata med din läkare

Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.

Få diagnos och behandling

Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.

Vi har behandlat över 300 000 patienter

“För mig sparade det värdefull tid och gav mig nya positiva insikter om modern sjukvård.”
– Jonas Klevhag
“Tack vare denna snabba behandling kunde jag ta mitt möte och jobba som vanligt resten av veckan.”
– Linda von Betzeen
“Att kunna kontakta vården när som helst på dygnet öppnade en helt ny värld för mig.”
– Linda Sikström
Vi samarbetar med

Vi hjälper dig med …

Allergi
T.ex. pollen- och pälsdjursallergi.
Förkylning
T.ex. bihålebesvär, halsont, hosta.
Rygg- och ledbesvär
Ryggskott. Problem med axlar, knän eller handleder.
Sjukgymnastik
Problem med knän, axlar eller andra leder? Vi hjälper dig att fastställa vad ditt besvär beror på och ger dig ett individuellt anpassat träningsprogram.
Kvinnors hälsa
Förskjuta mensen, herpes, illaluktande flytningar, klimakteriebesvär, klåda i underlivet, kondylom, premenstruella besvär, preventivmedel, urinvägsinfektion.
Mäns hälsa
Erektionsbesvär, herpes, för tidig utlösning, håravfall, vårtor kring könsorganen.
Magbesvär
Diarré, förstoppning, gallbesvär, illamående och kräkningar, magknip, sura uppstötningar.
Hudbesvär
Akne, eksem och andra utslag, födelsemärken och hudförändringar, herpes, insektsbett och -stick, vattkoppor.
Psykiska besvär
Depression, oro, stress.

Min Doktor erbjuder vård för hela Sverige. Offentligt finansierad vård erbjuds i samarbete med Wetterhälsan, som ingår i vårdvalet Jönköpings län. © 2018 MD International AB.