Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
Kostnadsfritt för barn (0 - fyller 19 i år) och äldre (över 84 år).
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Diarré

Diarré (eller diarre) är inte en sjukdom i sig, utan kroppens sätt att rensa tarmen. Diarré kan uppstå plötsligt och karaktäriseras av att du blir lös i magen och får vattenfylld avföring. Att diarré uppstår kan bero på många olika saker – matförgiftning, magsjuka, allergi mot vissa livsmedel eller en bakomliggande sjukdom.

Oftast går diarrén över av sig själv, men i vissa fall kan behandling behövas. Långvarig diarré kan vara ett tecken på annan sjukdom och bör därför utredas.

Vanliga symptom vid diarré

Diarré kan uppkomma plötsligt och oftast behöver du gå på toaletten flera gånger efter varandra. Som grundregel klassas det som diarré om du har fler än tre avföringstillfällen under en och samma dag och avföringen vid dessa tillfällen är lös eller vattnig.

Vanliga symptom vid diarré är:

Hos vuxna brukar besvären oftast avta efter 2-4 dygn, men ibland kan det ta längre tid. Om du upplever att dina besvär inte har avtagit efter 3-4 dygn, bör du överväga att kontakta läkare för rådgivning.

Om personen som drabbats av diarré är under 3 eller över 70 år, bör du kontakta läkare.

Vid diarré gör kroppen sig av med stora mängder vätska. Det finns därför risk för att drabbas av vätskebrist. I synnerhet barn riskerar att snabbt drabbas av uttorkning. Var därför uppmärksam på symptom på vätskebrist och uttorkning i samband med diarré.

Symptom på uttorkning är:

 • Du känner dig törstig

 • Du känner dig torr i munnen

 • Du blir trött

 • Du kissar mindre och får mörkfärgat urin

Hur behandlar man diarré?

Diarré behöver oftast inte behandlas, utan försvinner i regel av sig själv, men det beror på grundproblemet. För att få bäst resultat av behandlingen är det därför viktigt att veta vad det är som har lett till att du fått diarré.

Det finns vissa saker som du kan göra för att minska dina besvär vid diarré:

 • Se till att få i dig tillräckligt med vätska. Drick lite i taget, men ofta. När du är lös i magen förlorar du salter och mineraler. Vätskeersättning, som återställer vätske- och saltbalansen i kroppen, finns att köpa receptfritt på ditt apotek.

 • För att göra din avföring fastare kan det vara bra att minska intaget av fiber och istället öka intaget av fett och stärkelse.

 • Vissa läkemedel kan hjälpa till med att återställa balansen i magen.

Om du har långvariga besvär med diarré som inte går över, kan vidare undersökning krävas för att fastställa grundproblemet. Du kan då behöva lämna ett avföringsprov och/eller blodprov för att få rätt diagnos.

Vanliga orsaker till diarré

Diarré är inte en egen sjukdom, utan ett symptom på att något inte står rätt till i mag- och tarmsystemet. Du kan därför få diarré av ett flertal olika anledningar:

 • Stress och ångest, som kan leda till magbesvär och diarré

 • Matallergier och känslighet för vissa födoämnen – fruktos, laktos, gluten och vissa typer av sötningsmedel kan leda till diarré hos personer som har intolerans eller känslighet

 • Hög konsumtion av koffein, till exempel kaffe och vissa typer av teer

 • Hög konsumtion av alkohol

 • Virus, bakterier och parasiter (till exempel coronaviruset, salmonella och clostridium difficile-bakterier) kan leda till besvär med bland annat diarré

Diarré kan alltså uppstå till följd av en mängd olika faktorer och brukar oftast delas in i olika grupper.

Magsjuka

När du blir magsjuk kommer diarrén ofta plötsligt. Du kan må mycket dåligt, men så länge du upprätthåller vätskebalansen brukar ingen annan behandling behövas.

Undantag gäller för barn under 1 år, äldre och personer med nedsatt immunförsvar, för vilka vård kan bli aktuell.

Turistdiarré

Turistdiarré är ett samlingsbegrepp för de magåkommor du kan få när du reser utomlands. Besvären kan bland annat bero på en annan bakterieflora, smutsigt kranvatten eller bristfälligt tillagad mat. Ofta rör det sig om en bakterie som även sprids mellan människor.

Diarré på grund av intolerans

Ibland beror diarré på att du har fått i dig livsmedel som du inte tål eller som kroppen har svårt att bryta ner.

För personer med celiaki kan det räcka med väldigt små mängder av gluten för att drabbas av diarré. Det är också relativt vanligt att laktos- och glutenintolerans leder till diarré, om personer med dessa intoleranser exponeras för mjölk och glutenprodukter.

Förutom laktos och gluten kan även vissa typer av sötningsmedel, såsom mannitol och sorbitol, leda till diarré.

Diarré hos barn

Små barn kan mycket lätt bli uttorkade. Vid diarré hos barn bör barnet därför få i sig minst lika mycket vätska som hen blir av med. Även hög feber kan leda till uttorkning.

Du bör söka vård på akutmottagning om du misstänker att ditt barn är uttorkat, om ditt barn verkar slött eller är svårt att få kontakt med eller om diarrén är vattnig och fortsätter i mer än 2 dagar.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

 • Se till att få i dig tillräckligt med vätska. Drick lite i taget, men ofta.

 • Drick vätskeersättning. Det finns receptfritt på ditt apotek.

 • Undvik mat som förvärrar problemet. För mycket fiber eller lightdrycker kan göra dig lös i magen. Stoppande livsmedel som nyponsoppa, blåbärssoppa och ris brukar gå bra.

 • Om diarrén beror på magsjuka, bör du stanna hemma i 48 timmar efter att du blivit symptomfri för att minska smittorisken.

 • För att minska sveda kan du tvätta eller duscha rumpan istället för att torka med papper. Du kan även smörja med en fet lotion eller salva runt ändtarmsöppningen.

 • Om du behöver stoppa diarrén tillfälligt, finns det läkemedel att köpa receptfritt.

 • Desinficera och tvätta hela toaletten efter varje besök för att minska smittorisken.

 • Se även till att tvätta händer och arbetsredskap noga vid matlagning för att inte smitta andra.

När kan Min Doktor hjälpa?

Hör av dig till Min Doktor, om du har frågor om diarré. Vi hjälper dig att bli bra så snart som möjligt.

Min Doktor – trygg vård sedan 2013

Öppet alla dagar, dygnet runt
95% patientnöjdhet
Över 3 miljoner patientbesök
Sök vård för diarré
Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab