Hem > Hälsa och sjukdomar > Mag- och tarmbesvär > Magkatarr
Magkatarr ger ofta symptom som halsbränna, hungersug, illamående och ont i magen. Livsstilsfaktorer som stress, mycket kaffe, alkohol samt fet och starkt kryddad mat brukar förvärra besvären vid magkatarr.
Magkatarr kallas även för dyspepsi, vilket är en benämning på funktionella magbesvär och känslig mage.
Magkatarr kan bero både på en ökad känslighet i mag-tarmkanalen och på livsstilsfaktorer som stress, alkohol, kaffe, tobak samt stark och fet mat. Det är vanligt att fysiologiska och livsstilsinriktade faktorer samverkar. En ökad känslighet i mag-tarmkanalen kan till exempel förvärras av stress och oregelbundna måltider.
I de allra flesta fall är magkatarr ofarligt och går över av sig själv.
Vanliga symptom vid magkatarr är smärta, värk och en brännande känsla i övre delen av magen. Halsbränna, sura uppstötningar, hungersug, svullen känsla i buken, illamående och ibland även kräkningar kan också förekomma vid magkatarr.
Besvären vid magkatarr kan vara akuta, tillfälliga eller kroniska.
Behandlingen vid magkatarr är ofta livsstilsinriktad. Du behöver se över, undvika eller förändra de faktorer som ger dig besvären. Det kan till exempel röra sig om att minska ner på:
Stress
Alkohol
Tobak
Kaffe
Stark, fet och rökt mat
Ibland kan receptfria, magsyrereglerande preparat minska symptomen vid magkatarr, speciellt om dina symptom är återkommande.
I vissa fall kan man behöva se över konsumtionen av receptfria, smärtstillande preparat. Även preparat som används vid högt blodtryck, kärlkramp, astma och depression kan påverka mag-tarmkanalen och ge magkatarr.
Du ska alltid söka vård akut om du:
Får svårt att svälja och har mycket ont i övre delen av buken
Har svartfärgad avföring eller blod i avföringen
Snabbt tappar i vikt i samband med magbesvär
Öppet dygnet runt
Kort väntetid
Kostnadsfritt för barn
95% patientnöjdhet
Vård i appen och på webben
4.8 av 5 i betyg på App Store
Se över din livsstil och minska eventuellt ner på sådant som förvärrar problemet.
Bra mat i lagom mängd i kombination med att äta regelbundet hjälper många.
Motion och fysisk aktivitet minskar också besvären vid magkatarr.
Om du misstänker att du har magkatarr och upplever besvär som försvårar din vardag, kan du vända dig till Min Doktor. Vi hjälper dig med diagnos och behandling.
Publicerad:
2022-03-08
Senast uppdaterad:
2022-06-29