Hem > Hälsa och sjukdomar > Allergi och intolerans > Glutenintolerans

Glutenintolerans

Glutenintolerans innebär att du inte tål proteinet gluten. Det finns bland annat i vete, råg och korn. Gluten gör att tunntarmen blir inflammerad och inte tar upp näring som den ska. Det är inte klarlagt vad som utlöser glutenintolerans, men ärftlighet anses vara en viktig orsak.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Om glutenintolerans

En av tio personer som är nära släkt med en person med glutenintolerans drabbas själva. Glutenintolerans varar hela livet men besvären går oftast över när man äter mat utan gluten.

Glutenintolerans är inte en allergi och ska inte blandas ihop med spannmålsallergi som kan förekomma hos barn. Spannmålsallergi innebär att barnet är allergisk mot ett eller flera sädesslag. Vanligtvis växer spannmålsallergi bort.

Ofta har du ett eller flera symptom vid obehandlad glutenintolerans. Exakt vilka symptom och

hur kraftiga de är varierar från person till person. Symptomen kan också ändras med åldern.

Symptom vid glutenintolerans

 • Diarréer, gaser och bubblig i magen

 • Trött och nedstämd

 • Viktminskning

 • Ont i skelettet, öm över revbenen

 • Blåsor i munnen

 • Kräkningar och illamående

 • Blåsor på huden

Behandling

Behandling av glutenintolerans består framför allt av att äta mat som är helt fri från gluten. Glutenintolerans går inte över, utan du behöver äta glutenfri mat resten av livet. Gluten finns i mat som innehåller vete, råg, korn, dinkel (spelt), kamut och rågvete.

Det är viktigt att du får bra information tidigt i behandlingen. Ju mer du vet om glutenintolerans och vad du kan äta, desto lättare blir det att undvika gluten och laga glutenfri mat. Ofta får du träffa en dietist som går igenom vilken mat du kan äta och vad du ska undvika.

När du börjar äta glutenfri mat läker tarmen, vanligtvis inom några månader. Ofta minskar symptomen redan innan tarmen har läkt.

Sök vård för glutenintolerans

 • Öppet dygnet runt

 • Kort väntetid

 • Kostnadsfritt för barn

 • 95% patientnöjdhet

 • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för glutenintolerans

Vad kan jag göra själv?

En del provar att äta mat utan gluten för att må bättre och behandla symptom som tyder på glutenintolerans. Det är inte en bra idé om du inte först blivit undersökt av en läkare. Risken är att det tar längre tid att få en diagnos om du själv har laborerat med kosten. Då tar det också längre tid att få rätt behandling och kostrådgivning.

Att få diagnosen glutenintolerans betyder inte att du aldrig mer får äta bröd, pasta, bakverk och pizza. Skillnaden är att du behöver välja glutenfria alternativ, eller laga maten från grunden med glutenfria produkter. Du behöver också läsa innehållsförteckningen när du köper matprodukter.

När kan Min Doktor hjälpa?

Kontakta Min Doktor om du misstänker att du är glutenintolerant. Vi kan hjälpa dig att fastställa om det är glutenintolerans med ett test. Vi hjälper dig också att få en behandling som fungerar.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-06-03