Hem > Hälsa och sjukdomar > Allergi och intolerans > Laktosintolerans

Laktosintolerans

Laktosintolerans innebär att man har en minskad förmåga att ta upp laktos, alltså mjölksocker från maten. Det beror ofta på att tarmslemhinnan har en lägre nivå av ett enzym som heter laktas. Laktas krävs för att mjölksockret ska kunna sönderdelas och tas upp av tunntarmen.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Om laktosintolerans

Om man har lägre nivåer hamnar mjölksockret istället i tjocktarmen och bryts ned av bakterier, vilket kan orsaka smärtor, diarréer och gasbildning.

Laktosintolerans är i sig ofarligt men besvären kan upplevas som obehagliga. För att undvika besvär kan du äta en mindre mängd mat som innehåller laktos. Det är ovanligt att man helt behöver utesluta laktos i kosten.

Symptom vid laktosintolerans

Besvären kan komma direkt efter du har ätit något som innehåller laktos. Men det kan även dröja upp till några timmar. Hur lång tid det tar innan besvären går över varierar från person till person. Det beror också på hur mycket du har ätit och på kroppens förmåga att bryta ned laktos.

Det här är vanliga symptom:

  • Gaser i magen

  • Diarré

  • Magknip

  • Uppsvälld mage

Symptomen kan även ha andra orsaker som har med mag-tarmkanalen att göra. Det är därför viktigt att fastställa orsaken till besvären.

Behandling

Handlar det om tillfällig laktosintolerans är det viktigt att behandla den bakom­liggande sjukdomen som orsakar besvären. När slemhinnan har läkt kan du äta laktos igen.

Behandlingen brukar inledas med att helt utesluta mjölkprodukter under fyra veckor.

Försvinner besvären men kommer tillbaka när du börjar med mjölkprodukter igen, kan du vara laktosintolerant eller allergisk mot komjölksprotein.

Har du inga besvär efter någon månad med en kost på lite laktos men normala mängder mjölkprotein – till exempel hårdost, fil, yoghurt och låglaktos­produkter – tyder det på att du är laktosintolerant.

Sök vård för laktosintolerans

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för laktosintolerans

Vad kan jag göra själv?

Om du tror att du har laktosintolerans ska du vara uppmärksam på vilka besvär du får, när du får dem och vad du har ätit. Det underlättar för läkaren att ställa rätt diagnos. Du kan även fråga nära släktingar om de har liknande problem eller om de har någon tarmsjukdom.

Idag finns det gott om så kallade låglaktosprodukter. Det är mjölk och mjölkprodukter där mängden laktos är minskad. De finns att köpa i de flesta livsmedelsaffärer. Där kan du köpa exempelvis havremjölk och sojamjölk som inte innehåller laktos.

Om du är mycket laktosintolerant kan du behöva läsa innehållsdeklarationen även på livsmedel som inte självklart innehåller laktos. På Livsmedelsverkets webbplats finns en tabell över vanliga livsmedel som visar ungefär hur mycket laktos de innehåller.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har symptom som tyder på laktosintolerans kan du kontakta Min Doktor.

Vi kan hjälpa dig att fastställa om besvären beror på laktosintolerans eller om det har andra orsaker. Sjukdomar som IBS och dyspepsi kan ge liknande besvär.

Om uteslutningsmetoderna inte ger något säkert svar kan du behöva genomgå en laktosbelastning eller laktostoleranstest. Det görs ofta på ett sjukhus.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-06-03