Laktosintolerans

Min Doktor ger dig snabb och enkel kontakt med läkare, var du än är. Dygnet runt.
250 kr
Vuxen
0 kr
Under 20 år
 • BankID för säker inloggning
 • Snabbt svar dygnet runt
 • Konsultation och behandling
 • Öppet alla dagar året om
 • Frikort gäller

Vad är laktosintolerans?

Laktosintolerans innebär att man har en minskad förmåga att ta upp laktos, alltså mjölksocker från maten. Det beror ofta på att tarmslemhinnan har en lägre nivå av ett enzym som heter laktas. Laktas krävs för att mjölksockret ska kunna sönderdelas och tas upp av tunntarmen.

Om man har lägre nivåer hamnar mjölksockret istället i tjocktarmen och bryts ned av bakterier, vilket kan orsaka smärtor, diarréer och gasbildning.

Laktosintolerans är i sig ofarligt men besvären kan upplevas som obehagliga. För att undvika besvär kan du äta en mindre mängd mat som innehåller laktos. Det är ovanligt att man helt behöver utesluta laktos i kosten.

Vanliga symptom

Besvären kan komma direkt efter du har ätit något som innehåller laktos. Men det kan även dröja upp till några timmar. Hur lång tid det tar innan besvären går över varierar från person till person. Det beror också på hur mycket du har ätit och på kroppens förmåga att bryta ned laktos.

Det här är vanliga symptom:

 • Gaser i magen
 • Diarré
 • Magknip
 • Uppsvälld mage

Symptomen kan även ha andra orsaker som har med mag-tarmkanalen att göra. Det är därför viktigt att fastställa orsaken till besvären.

Behandling

Handlar det om tillfällig laktosintolerans är det viktigt att behandla den bakom­liggande sjukdomen som orsakar besvären. När slemhinnan har läkt kan du äta laktos igen.

Behandlingen brukar inledas med att helt utesluta mjölkprodukter under fyra veckor.

Försvinner besvären men kommer tillbaka när du börjar med mjölkprodukter igen, kan du vara laktosintolerant eller allergisk mot komjölksprotein.

Har du inga besvär efter någon månad med en kost på lite laktos men normala mängder mjölkprotein – till exempel hårdost, fil, yoghurt och låglaktos­produkter – tyder det på att du är laktosintolerant.

Vad kan jag göra själv?

Om du tror att du har laktosintolerans ska du vara uppmärksam på vilka besvär du får, när du får dem och vad du har ätit. Det underlättar för läkaren att ställa rätt diagnos. Du kan även fråga nära släktingar om de har liknande problem eller om de har någon tarmsjukdom.

Idag finns det gott om så kallade låglaktosprodukter. Det är mjölk och mjölkprodukter där mängden laktos är minskad. De finns att köpa i de flesta livsmedelsaffärer. Där kan du köpa exempelvis havremjölk och sojamjölk som inte innehåller laktos.

Om du är mycket laktosintolerant kan du behöva läsa innehållsdeklarationen även på livsmedel som inte självklart innehåller laktos. På Livsmedelsverkets webbplats finns en tabell över vanliga livsmedel som visar ungefär hur mycket laktos de innehåller.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har symptom som tyder på laktosintolerans kan du kontakta Min Doktor.

Vi kan hjälpa dig att fastställa om besvären beror på laktosintolerans eller om det har andra orsaker. Sjukdomar som IBS och dyspepsi kan ge liknande besvär.

Om uteslutningsmetoderna inte ger något säkert svar kan du behöva genomgå en laktosbelastning eller laktostoleranstest. Det görs ofta på ett sjukhus.

Träffa läkare online

250 kr
Vuxen
0 kr
Under 20 år
 • BankID för säker inloggning
 • Snabbt svar dygnet runt
 • Konsultation och behandling
 • Öppet alla dagar året om
 • Frikort gäller
Svara på frågor om dina besvär

Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.

Prata med din läkare

Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.

Få diagnos och behandling

Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.

Vi har behandlat över 300 000 patienter

“För mig sparade det värdefull tid och gav mig nya positiva insikter om modern sjukvård.”
– Jonas Klevhag
“Tack vare denna snabba behandling kunde jag ta mitt möte och jobba som vanligt resten av veckan.”
– Linda von Betzeen
“Att kunna kontakta vården när som helst på dygnet öppnade en helt ny värld för mig.”
– Linda Sikström
Vi samarbetar med

Vi hjälper dig med …

Allergi
T.ex. pollen- och pälsdjursallergi.
Rygg- och ledbesvär
Ryggskott. Problem med axlar, knän eller handleder.
Sjukgymnastik
Problem med knän, axlar eller andra leder? Vi hjälper dig att fastställa vad ditt besvär beror på och ger dig ett individuellt anpassat träningsprogram.
Kvinnors hälsa
Förskjuta mensen, herpes, illaluktande flytningar, klimakteriebesvär, klåda i underlivet, kondylom, premenstruella besvär, preventivmedel, urinvägsinfektion.
Mäns hälsa
Erektionsbesvär, herpes, för tidig utlösning, håravfall, vårtor kring könsorganen.
Magbesvär
Diarré, förstoppning, gallbesvär, illamående och kräkningar, magknip, sura uppstötningar.
Hudbesvär
Akne, eksem och andra utslag, födelsemärken och hudförändringar, herpes, insektsbett och -stick, vattkoppor.
Psykiska besvär
Depression, oro, stress.

Min Doktor erbjuder vård för hela Sverige. Offentligt finansierad vård erbjuds i samarbete med Wetterhälsan, som ingår i vårdvalet Jönköpings län. © 2018 MD International AB.