Hem > Hälsa och sjukdomar > Muskel- och ledbesvär > Ledvärk

Ledvärk

Ledvärk kan bero på ett flertal bakomliggande faktorer. Åldersförändringar och inflammationer är två vanliga orsaker. Ledvärk tyder normalt inte på något allvarligt. Problemet är vanligt förekommande och kan ofta förebyggas och behandlas med enkla medel.

Sök vård för ledvärkÖppet alla dagar, dygnet runt.

Vanliga symptom

När du har ledvärk kan leder och muskler bli ömma, stela, varma och svullna. Det kan kännas smärtsamt att röra sig. Du kan också få mer diffusa symptom, som ont i knävecket eller fotleden. Ledbesvär kan även kännas i fingerleder och tår.

Även barn kan få ledproblem. Det kan vara juvenil artrit och ger samma symptom som för vuxna.

Behandling

Behandlingen anpassas till vad ledvärken beror på. När du får ont i lederna kan det bero på alltifrån åldersförändringar till infektioner, artros, sned- eller överbelastning, reumatism eller gikt. Ibland räcker det med rörelseövningar och träning för att komma till bukt med problemet.

Skulle ledvärken höra ihop med en bakterieinfektion behöver denna behandlas. Är den orsakad av virus brukar värken för det mesta försvinna av sig själv efter en tid.

Ibland blir det en inflammation i leden, och det kan göra mycket ont. Då kan man behöva ta en kortisonspruta för att dämpa inflammationen.

Om ledvärken beror på artros kan det i mer ovanliga fall bli aktuellt med en operation.

Har du väldigt ont kan inflammationshämmande värktabletter lindra.

Skulle du känna dig mycket sjuk samtidigt som du har ont i lederna och få feber eller svullna leder bör du besöka närmsta akutmottagning.

Sök vård för ledvärk

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för ledvärk

Vad kan jag göra själv?

Träna regelbundet och i lagom dos. Motion fungerar både förebyggande och behandlande när du har problem med lederna. Du blir starkare samtidigt som du förebygger övervikt, vilket i sig kan öka belastningen på lederna. Även värme kan verka lindrande.

När kan Min Doktor hjälpa?

Hör av dig till Min Doktor om du har besvär med lederna och detta pågått under en tid eller om du har återkommande problem med smärta. Vi undersöker bakomliggande orsaker och hjälper dig att få rätt behandling.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-02-03