Hem > Hälsa och sjukdomar > Muskel- och ledbesvär > Ont i benet

Ont i benet

Smärta i benet kan ha många orsaker och kännas på olika sätt – allt från molande värk till stark smärta som plötsligt dyker upp. Du kan ha ont i ena benet eller i båda. Det är inte ovanligt att unga känner växtvärk i benen medan äldre kan få ont på grund av kärlkramp.

Sök vård för ont i benetÖppet alla dagar, dygnet runt.

Om ont i benet

Vid kärlkramp i benen, även kallad “fönstertittarsjuka”, upplever man ofta en krampartad smärta i vaderna när man anstränger dem. Risken att få kärlkramp är större ju äldre man är och rökning är den främsta orsaken till att man drabbas.

Smärta i benet kan bero på en blodpropp, ofta börjar det i ett blodkärl i ena vaden. Vaden eller benet brukar då svullna upp, det kan göra ont när du går och du kan också få rodnader. Om du misstänker kärlkramp eller att du har fått en blodpropp i vaden bör du omedelbart söka vård.

Smärta i benet kan också bero på muskelkramp, nervskador, inflammation på grund av gikt eller artrit eller olika typer av skador som en stressfraktur, inflammation i en sena eller en muskelbristning. Smärta av ischiasnerven är ganska vanligt, medan godartade tumörer och cystor är relativt sällsynt.

Symptom vid ont i benet

Beroende på vad som orsakar smärtan så kan du ha olika symptom. Smärtan kan vara molande och kännas av hela tiden eller vara plötslig och stark. Vid kärlkramp kan du känna en krampartad smärta till exempel när du går. Har du fått en blodpropp kan benet utöver att göra ont även svullna upp, få rodnad och kännas tungt.

Behandling

Vilken behandling du får beror på vad som orsakar smärtan, det kan till exempel vara aktuellt med antibiotika, smärtstillande, inflammationsdämpande eller blodförtunnande medel. I vissa fall krävs även sjukgymnastik.

Sök vård för ont i benet

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för ont i benet

Vad kan jag göra själv?

Du minskar risken för kärlkramp genom att inte röka eller använda tobak. Begränsa också ditt alkoholintag. Diabetiker minskar risken för kärlkramp om de håller sitt blodsocker under kontroll.

För att förhindra att du skadar benen, tänk på att värma upp innan du tränar och glöm inte att stretcha efteråt. Fyll också på med vätska i samband med träning.

Om du har ont i benet, vila och håll det högt! Det kan också hjälpa att stretcha. Du kan ta smärtstillande om det gör mycket ont.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om smärtan i benet inte går över kan du kontakta Min Doktor så hjälper vi dig att få rätt behandling. Om du misstänker kärlkramp eller blodpropp bör du söka akut vård.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-08-21