Hem > Hälsa och sjukdomar > Muskel- och ledbesvär > Ont i benet

Ont i benet

Smärta i benet kan ha många orsaker och kännas på olika sätt – allt från molande värk till stark smärta som plötsligt dyker upp. Du kan ha ont i ena benet eller båda. Det är inte ovanligt att unga personer känner växtvärk i benen medan äldre kan få ont på grund av kärlkramp.

Sök vård för ont i benetÖppet alla dagar, dygnet runt.

Om ont i benet

Vid kärlkramp i benen, även kallad “fönstertittarsjuka”, upplever man ofta en krampartad smärta i vaderna när man anstränger dem. Rökning är den främsta orsaken till kärlkramp och risken för att drabbas stiger med åldern.

Smärta i benet kan också bero på en blodpropp, ofta i ett blodkärl i ena vaden. Vaden eller benet brukar då svullna upp och det kan göra ont när du går. Du kan också få rodnader. Om du misstänker kärlkramp eller att du har fått en blodpropp i vaden, bör du omedelbart söka vård.

Andra orsaker till smärta i benet kan vara muskelkramp, nervskador, inflammation på grund av gikt eller artrit eller olika typer av skador som en stressfraktur, inflammation i en sena eller en muskelbristning. Smärta orsakad av ischiasnerven är ganska vanlig, medan godartade tumörer och cystor är relativt sällsynta.

Symptom vid ont i benet

Beroende på vad som orsakar smärtan kan du ha olika symptom. Smärtan kan vara molande och kännas hela tiden eller vara plötslig och stark.

Vid kärlkramp kan du känna en krampartad smärta till exempel när du går.

Om du har fått en blodpropp, kan benet utöver att göra ont även svullna upp, få rodnad och kännas tungt.

Behandling

Vilken behandling du får beror på vad som orsakar smärtan. Det kan till exempel vara aktuellt med antibiotika, smärtstillande, inflammationsdämpande eller blodförtunnande läkemedel. I vissa fall krävs även sjukgymnastik.

Sök vård för ont i benet

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för ont i benet

Vad kan jag göra själv?

Du kan minska risken för kärlkramp genom att inte röka eller använda tobak. Begränsa också ditt alkoholintag. Diabetiker kan minska risken genom att hålla blodsockret under kontroll.

För att förhindra att du skadar benen, tänk på att värma upp innan du tränar och glöm inte att stretcha efteråt. Fyll också på med vätska i samband med träning.

Om du har ont i benet, vila och håll benet högt. Det kan också hjälpa att stretcha. Du kan ta receptfria smärtstillande läkemedel, om det gör mycket ont.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om smärtan i benet inte går över, kan du kontakta Min Doktor. Vi hjälper dig att få rätt behandling. Om du misstänker kärlkramp eller blodpropp, bör du söka akut vård.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-22