Ont i benhinnor

Få hjälp med ont i benhinnor

0 kr
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
Läs mer om hälsa & sjukdomar

Allmänt

När du får ont i benhinnorna brukar det kallas för benhinneinflammation. Namnet till trots så handlar det inte om en inflammation utan i de allra flesta fall om en belastningsskada. Oftast läker det ut av sig själv, men i vissa fall krävs behandling.

Vanliga symptom

Smärtan brukar kännas som mest på framsidan eller insidan av smalbenet. Inledningsvis brukar man få ont efter överbelastning, till exempel när man gått eller sprungit långt eller på hårt underlag. Så småningom, om benhinneinflammationen förvärras, kan det göra ont även under tiden du rör dig.

Ett annat vanligt symptom är stelhet, det kan till exempel kännas obehagligt att röra på benen efter en stunds stillasittande. Har du istället rört dig mycket under dagen kan du uppleva en molande smärta efter några timmar.

Behandling

När du får benhinneinflammation är det viktigt att du vilar och undviker överansträngning då detta kan förvärra tillståndet. Detta gäller särskilt om en specifik aktivitet utlöst problemet, som till exempel löpning på hårt underlag.

Skulle problemen fortsätta efter några veckor trots vila kan du få hjälp av en fysioterapeut, naprapat eller sjukgymnast.

I svårare fall kan en operation bli aktuell. Operationen brukar ge goda resultat och de allra flesta brukar vara symptomfria tre månader efter ingreppet.

Vad kan jag göra själv?

När du har problem med benhinnorna är det viktigt att du är noga med ditt val av skor. De bör vara stadiga och ha kraftig sula. Ett ortopediskt inlägg kan ge ytterligare stabilitet och verka lindrande.

När kan Min Doktor hjälpa?

Hör av dig till Min Doktor om du misstänker att du överansträngt benhinnorna eller har smärta som inte går över på framsidan eller insidan av smalbenet. Vi hjälper dig att få rätt behandling.

Få hjälp med ont i benhinnor

0 kr
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
  • Frikort gäller
Sök vård för ont i benhinnor

Så funkar det

1.

Svara på frågor om dina besvär

Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.

2.

Prata med din läkare

Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.

3.

Få diagnos och behandling

Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.
Gå vidareSå funkar det

Så funkar det