Artros

Få hjälp med artros

0 kr
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
Läs mer om hälsa & sjukdomar

Allmänt

Artros, eller ledsvikt, är den vanligaste kroniska sjukdomen i Sverige. Sjukdomen kan uppstå spontant eller till följd av en tidigare skada. Du kan få artros i höfter, knän, fingrar, fötter, ryggrad och axlar. Oftast får man artros i viktbärande leder.

Ben som ligger mot varandra är i normala leder täckta av ett tunt brosklager. Detta lager av brosk fungerar tillsammans med ledvätska som en stötdämpare. Ledbrosket byggs upp och bryts ned om vartannat. Denna uppbyggnad och nedbrytning kommer i obalans när du får artros. Brosket bryts då ned utan att byggas upp, och så småningom kan det försvinna helt. Benändarna ligger då direkt mot varandra, vilket orsakar smärta och stelhet.

Vanliga symptom

Artros brukar börja med stelhetskänsla, ofta på morgonen eller när du suttit eller legat stilla en längre stund. Lederna gör ont och kan svullna upp. Inte sällan har sjukdomen redan utvecklats under flera år när den börjar ge symptom.

Man brukar prata om primär och sekundär artros. Primär innebär att sjukdomen uppstått spontant, medan sekundär betyder att du fått artros till följd av en tidigare skada. När du har sekundär artros kan det ibland röra sig om en idrottsskada som ligger många år bakåt i tiden.

Behandling

Eftersom man fortfarande inte helt kartlagt mekanismen bakom sjukdomen så går behandlingsprocessen i stort ut på att hålla smärta och stelhet i schack, samt att bibehålla så mycket rörlighet som möjligt i den drabbade leden.

För att lindra smärtan kan du använda dig av värktabletter och inflammationshämmande preparat. Glukosamin är ett preparat som kan påverka brosket i lederna och lindra lätt till måttlig artros. Detta finns att köpa receptfritt på apoteket.

Det är viktigt att försöka bibehålla rörligheten i den mån det går. Regelbunden sjukgymnastik kan göra stor skillnad och förbättra livskvaliteten. I mer ovanliga fall kan du behöva operera den drabbade leden. Då ersätts leden med en protes.

Om du har mycket ont i en led och den plötsligt svullnar och blir röd ska du alltid söka vård akut.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du misstänker att du har artros är du välkommen att höra av dig till Min Doktor. Vi ser till att du får rätt hjälp.

Få hjälp med artros

0 kr
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
  • Frikort gäller
Sök vård för artros

Så funkar det

1.

Svara på frågor om dina besvär

Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.

2.

Prata med din läkare

Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.

3.

Få diagnos och behandling

Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.
Gå vidareSå funkar det

Så funkar det