Hem > Hälsa och sjukdomar > Muskel- och ledbesvär > Ont i ljumsken

Ont i ljumsken

Det är inte ovanligt att få ont i ljumsken, särskilt om du tränar intensivt. Ofta beror smärtan på muskelbristning eller överbelastning av musklerna på lårets insida. Smärtan brukar inte kännas när kroppen är uppvärmd utan först efter en fysisk aktivitet.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Om ont i ljumsken

Bråck kan vara en annan anledning till att man har ont i ljumsken. Bråcket syns som en rundad utbuktning i ljumsken och opereras om du har besvär av det.

Även höftledsartros, som gör att brosket i höftens leder försvagas, kan orsaka smärta i ljumsken. Ett tecken på höftledsartros är att du får ont i höften när du börjar röra dig eller när du reser dig.

Symptom vid ont i ljumsken

De vanligaste symptomen vid höftledsartros är stelhet och ont i ljumsken när du börjar röra på dig men även när du står eller går. Du kan även ha ont när du vilar.

Ljumskbråck kännetecknas ofta av kortvarig och stickande smärta, molande värk och tyngdkänsla.

Vid muskelskador i ljumsken brukar man ha mest ont i början av ett träningspass och även efteråt.

Behandling

En muskelinflammation i ljumsken kan behandlas med receptfria läkemedel som minskar svullnaden och lindrar smärtan. Idrottsskador brukar behandlas med rehabiliteringsträning och eventuellt kortisoninjektioner. Bråck kräver operation.

Vid lättare höftledsartros kan sjukgymnastik hjälpa, eventuellt tillsammans med läkemedel. Är besvären svåra kan man behöva operera.

Sök vård för ont i ljumsken

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för ont i ljumsken

Vad kan jag göra själv?

Har du ont i ljumsken bör du vila och hålla dig till rörelser som inte gör ont. Receptfria smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel kan hjälpa.

När kan Min Doktor hjälpa?

Det är vanligt att ha ont i ljumsken. Men om smärtan inte går över efter en tid bör du kontakta Min Doktor så vi kan utreda vad den beror på och sätta in lämplig behandling.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-06-03