Ont i höften

Få hjälp med ont i höften

0 kr
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
Läs mer om hälsa & sjukdomar

Allmänt

Ont i höften kan du få av flera anledningar och smärtan kan sitta på olika ställen runt höften och ner mot låren. Ibland är det vissa rörelser som gör ont. Muskler, nerver och senor utsätts hela tiden för påfrestningar och kan bli inflammerade.

Det är vanligt att äldre har ont i höften, men även personer som tränar mycket kan få ont på grund av överbelastning. Ont i höften kan också bero på ledsjukdomen höftledsartros, som påverkar brosket i leden. Ett tecken på det är att du får ont i höften när du börjar röra dig eller när du reser dig. 

Har du ramlat och eller råkat ut för en olycka, och du sedan får smärta och svullnad i höften, ska du omedelbart söka vård. Då kan du ha fått en fraktur.

Vanliga symptom

Överbelastning i muskler och senor brukar visa sig genom att det gör ont när du rör på dig eller belastar höften. Det kan också kännas ömt i muskel- eller senfästet.

De vanligaste symptomen vid höftledsartros är stelhet och ont i höften när du börjar röra på dig men även när du står eller går. Du kan även ha ont i höften när du vilar.

Behandling

En muskelinflammation i höften kan behandlas med receptfria läkemedel som minskar svullnaden och lindrar smärtan. Har smärtan inte gått över på en vecka bör du kontakta läkare.

Vid lättare höftledsartros kan sjukgymnastik hjälpa, eventuellt tillsammans med läkemedel. Är besvären svåra kan man behöva operera.

Vad kan jag göra själv?

Om smärtan i höften beror på att du tränar hårt, kan du pröva att ta det lugnt en period och se om det onda går över. Sitter du mycket stilla på jobbet kan du prova att stå upp och jobba. Försiktig stretch och rörelse är bra.

När kan Min Doktor hjälpa?

Det är vanligt att ha ont i höften. Men om smärtan inte går över efter en tid bör du kontakta Min Doktor så vi kan utreda vad den beror på och hjälpa dig att få lämplig behandling.

Få hjälp med ont i höften

0 kr
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
  • Frikort gäller
Sök vård för ont i höften

Så funkar det

1.

Svara på frågor om dina besvär

Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.

2.

Prata med din läkare

Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.

3.

Få diagnos och behandling

Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.
Gå vidareSå funkar det

Så funkar det