Hem > Hälsa och sjukdomar > Muskel- och ledbesvär > Ont i höften

Ont i höften

Du kan få ont i höften av flera anledningar och smärtan kan sitta på olika ställen runt höften och ner mot låren. Ibland är det vissa rörelser som gör ont. Muskler, nerver och senor utsätts hela tiden för påfrestningar och kan bli inflammerade.

Sök vård för ont i höftenÖppet alla dagar, dygnet runt.

Om ont i hoften

Det är vanligt att äldre har ont i höften, men även personer som tränar mycket kan få ont på grund av överbelastning. Ont i höften kan också bero på ledsjukdomen höftledsartros, som påverkar brosket i leden. Ett tecken på det är att du får ont i höften när du börjar röra dig eller när du reser dig.

Om du har ramlat eller råkat ut för en olycka och sedan får smärta och svullnad i höften, ska du omedelbart söka vård. Då kan du ha fått en fraktur.

Symptom vid ont i hoften

Överbelastning i muskler och senor brukar visa sig genom att det gör ont när du rör på dig eller belastar höften. Det kan också kännas ömt i muskel- eller senfästet.

De vanligaste symptomen vid höftledsartros är stelhet och ont i höften när du börjar röra på dig, men även när du står eller går. Du kan även ha ont i höften när du vilar.

Behandling

En muskelinflammation i höften kan behandlas med receptfria läkemedel som minskar svullnaden och lindrar smärtan. Om smärtan inte går över på en vecka, bör du kontakta läkare.

Vid lättare höftledsartros kan sjukgymnastik hjälpa, eventuellt tillsammans med läkemedel. Om besvären är svåra, kan man behöva operera.

Sök vård för ont i höften

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för ont i höften

Vad kan jag göra själv?

Om smärtan i höften beror på att du tränar hårt, kan du prova att ta det lugnt en period och se om det onda går över. Om du sitter mycket stilla på jobbet, kan du prova att stå upp och jobba. Försiktig stretch och rörelse är bra.

När kan Min Doktor hjälpa?

Det är vanligt att ha ont i höften. Om smärtan inte går över efter en tid, bör du kontakta Min Doktor så vi kan utreda vad den beror på och hjälpa dig att få lämplig behandling.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-02-03