Senast uppdaterad:
2023-02-03
Det finns flera orsaker till att du kan få ont i ett knä eller båda knäna. Idrott kan exempelvis leda till belastningsskador. Löparknä kan ge smärta på utsidan av knät när du hoppar eller springer. Hopparknä är en annan åkomma bland idrottare. Då gör det ont vid knäskålssenan på framsidan av knät.
Ledbandsskador förekommer också, speciellt om man sysslar med idrotter som fotboll och ishockey. Korsband och ledband kan både töjas och gå av. Våld mot knät kan skada knäligamentet och ge smärta på insidan eller utsidan av knät. Man kan också få skador på menisken. Smärtor och upphakningar är då vanliga symptom.
Unga kan drabbas av PFSS, patellofemoralt smärtsyndrom, i samband med att leden mellan knäskålen och lårbenet överbelastas. Det brukar ge smärta innanför eller runt knäskålen. Vid schlatters sjukdom, som drabbar barn i åldern 8 till 15 år, får man ont i knäskålssenans fäste nedanför knäskålen.
Vid knäartros minskar ledbrosket i delar av knäleden, vilket gör att man kan få ont i och runt knät, särskilt när man påbörjar en aktivitet efter vila. Ibland kan det också bildas för mycket ledvätska, vilket gör att knät kan bli svullet och ömt.
Beroende på vad som orsakar smärtan i knät så kan symptomen se lite olika ut.
Vid knäartros är vanliga symptom smärta vid belastning, morgonstelhet, ledknaster och nedsatt rörlighet i knät.
Vid belastningsskador på knät kan smärtan sitta på olika ställen i och runt knät.
Vid belastningsskador brukar behandlingen bestå av sjukgymnastik.
I vissa fall, som vid löparknä, kan ortopediska fotinlägg behövas.
Vid meniskskador kan operation vara nödvändig.
För knäartros är sjukgymnastik en del i behandlingen, eventuellt tillsammans med läkemedel och injektionsbehandlingar.
Vid stora problem krävs operation med knäplastik.
Om du har ont i knät, bör du vila från den aktivitet som framkallar smärtan. Välj någon annan typ av träning. Varierad träning och stretching minskar risken för belastningsskador.
Om du har smärta i knät som inte går över eller om du misstänker att du har knäartros, kan du kontakta Min Doktor. Vi hjälper dig att få rätt behandling.
Min Doktor – trygg vård sedan 2013