Hem > Hälsa och sjukdomar > Psoriasis

Psoriasis

Psoriasis är en kronisk, ärftlig hudsjukdom som ger röda, fjällande och ofta kliande utslag. De flesta upplever sina första symptom före 25 års ålder. Sjukdomen orsakas av en inflammation i huden som även kan drabba kroppens leder.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Om psoriasis

Psoriasis är en så kallad autoimmun sjukdom som uppstår då immunförsvaret vänder sig mot den egna kroppen. Sjukdomen kommer ofta i skov, perioder av symptomfrihet varvas med perioder då hudutslagen blossar upp och blir större.

Symptom vid psoriasis

  • Hudutslag som ofta är röda, torra, fjällande och ibland kliande.
  • Torr hud.
  • Utslag som främst uppstår i hårbotten, ansikte, rygg, armbågar, handflator, knän och fotsulor.

Det finns olika former av psoriasis, som kan förekomma enskilt eller i kombination:

Plackpsoriasis

Torra, fjällande, röda och ibland kliande hudutslag i hårbotten, ansikte, rygg, armbågar, handflator, knän och fotsulor.

Psoriasisartrit

Angriper även kroppens leder och kan ge smärta och rörelsebegränsning.

Nagelpsoriasis

Nagelförändringar med gropar, förtjockning, missfärgning och avlossning av nageln.

Guttat psoriasis

Dropp- eller prickformade utslag. Uppstår ofta hos barn och ungdomar i samband med en streptokockinfektion.

Invers psoriasis

Röda och blanka utslag som ofta sitter i hudveck.

Behandling

Mjukgörande, avfjällande kräm är basen i behandlingen av psoriasis. I tillägg ges oftast kräm, salva eller lösning som innehåller kortison, gärna i kombination med D-vitamin.

När inte denna behandling är tillräcklig kan ljusbehandling, enbart eller i tillägg, ge god effekt. En annan metod som kan hjälpa vid psoriasis är Buckybehandling, en mjukröntgen som påverkar det yttersta hudlagret genom svag röntgenstrålning. Behandlingen kan ges vid svårbehandlad hårbottenpsoriasis och enstaka svåra utslag.

Vid svårare former av psoriasis, när andra behandlingsalternativ inte har gett tillräcklig effekt kan det bli aktuell med systemisk behandling, det vill säga läkemedel i tablett- eller sprutform.

Om du har mycket svår värk i leder i kombination med svåra hudutslag eller feber och känner dig allmänpåverkad i samband med att du får hudutslag ska du söka vård akut.

Träffa läkare online

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Vad kan jag göra själv?

Det finns ett samband mellan bra mat och motion och mindre symptom vid psoriasis. Ät mer frukt och grönt samt fullkorn. Minska även gärna ditt intag av socker, salt och alkohol.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har problem med torra, röda, fjällande hudutslag och du misstänker psoriasis kan du kontakta Min Doktor. Vi hjälper dig att få rätt behandling.