Högt blodtryck

Träffa läkare online

0 kr
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
Läs mer om hälsa & sjukdomar

Allmänt

Blodtryck är ett mått på hur stor kraft hjärtat behöver för att pumpa runt blodet i kroppen. Ett högt blodtryck, med ett värde på över 140/90, är en riskfaktor för hjärtkärlsjukdomar som stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation.

I Sverige har en tredjedel av befolkningen högt blodtryck som i de flesta fall kräver läkemedel för att kunna sänkas.

Oftast finns ingen enskild orsak till varför man har högt blodtryck. Det kan handla om en rad omständigheter som arv, övervikt, stress, ohälsosamma matvanor och hög alkoholkonsumtion. Med åldern ökar också blodtrycket, främst övertrycket.

I vissa fall beror högt blodtryck på en tydlig orsak som till exempel en njursjukdom eller en hormonrubbning. Det kan också vara en biverkning av vissa läkemedel, som p-piller.

Vanliga symptom

Högt blodtryck ger ofta inga eller lindriga symptom. En del kan känna av lätt huvudvärk och trötthet. Ett kraftigt förhöjt blodtryck kan ge illamående, andnöd och huvudvärk men ofta går det inte så långt innan det förhöjda trycket hinner upptäckas och behandlas. Ett högt blodtryck märks i de allra flesta fall vid mätning hos sjuksköterska eller läkare med blodtrycksmanschett.

Behandling

Din läkare avgör tillsammans med dig om det är aktuellt att behandla det höga blodtrycket med läkemedel. När du väl har börjat ta blodtrycksmediciner behöver du fortsätta länge, ofta hela livet. Det finns flera olika sorters behandlingar som kan hjälpa vid högt blodtryck.

En läkemedelsbehandling mot högt blodtryck fungerar i första hand skyddande mot komplikationer som hjärtinfarkt, stroke och hjärtsvikt. Men skyddseffekt kan inte garanteras och ofta är en kombination av livsstilsfaktorer viktigt för ett lyckat resultat.

Ibland kan flera olika blodtryckssänkande läkemedel behöva kombineras.

Vad kan jag göra själv?

Ett något förhöjt blodtryck går relativt enkelt att komma tillrätta med genom livsstilsförändringar.

Blodtrycket sänks om du som är överviktig minskar i vikt. En viktminskning på bara några kilo kan göra stor skillnad. Blodtryck, blodsockernivå och blodfettshalter sänks, vilket i sin tur minskar risk för hjärtkärlsjukdom.

Att sluta röka, dricka mindre alkohol, stressa mindre och motionera regelbundet är också livsstilsfaktorer som kan sänka blodtrycket.

Att öka andelen frukt och grönsaker i kosten har visat positiva effekter både som hjälp vid viktminskning och blodtryckssänkning.

När kan Min Doktor hjälpa?

Min Doktor kan tyvärr inte hjälpa till med att utreda och behandla högt blodtryck.

Trygg vård när du behöver det

0 kr
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
  • Frikort gäller
Sök vård

Så funkar det

1.

Svara på frågor om dina besvär

Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.

2.

Prata med din läkare

Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.

3.

Få diagnos och behandling

Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.
Gå vidareSå funkar det

Så funkar det

Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat
Unilabs
Aleris
Euro Accident
Länsförsäkringar
Skandia