Hem > Hälsa och sjukdomar > Mag- och tarmbesvär > Blod i avföringen

Blod i avföringen

Blod i avföringen kan förekomma vid många olika tillstånd. Ofta beror det på en ytlig skada i ändtarmen. Om det inte har gått över inom några dagar, eller om du har återkommande besvär, behöver du bli undersökt av läkare.

Sök vård för blod i avföringenÖppet alla dagar, dygnet runt.

Vad innebär blod i avföringen?

Blod i avföringen är ett tecken på att det blöder någonstans i mag-tarmkanalen. Blodets och avföringens utseende kan ge en ledtråd till var blödningen finns. Vid en blödning i magsäcken, matstrupen eller början av tunntarmen utsätts blodet nämligen för magsyra, som gör att det färgas mörkt eller svart. Färskt, ljusrött blod utanpå avföringen talar för en blödning i slutet av tarmen.

Vissa livsmedel ger avföringen en annorlunda färg, som kan förväxlas med blod. Detta gäller framför allt järnrika livsmedel som blodpudding, men också rödbetor och blåbär. Om du sväljer ner blod i samband med näsblod eller en blödning i svalget, kan även det ge upphov till mörk- eller svartfärgning av avföringen.

Det går oftast inte att avgöra varifrån blodet kommer utan en undersökning. Många gånger har blödningen en ofarlig orsak, som hemorrojder, men i ovanliga fall är den ett tecken på en allvarlig sjukdom.

Blod i avföringen hos barn

Barn kan precis som vuxna ha blod i sin avföring. En liten droppe blod på pappret eller utanpå avföringen kan bero en på spricka i ändtarmsöppningen, som brukar läka inom några dagar. Om barnet har blod i bajset en längre tid kan det tyda på en underliggande sjukdom, som exempelvis inflammatorisk tarmsjukdom eller matallergi. Barn som har blod i avföringen i mer än några dagar, eller som har återkommande problem, behöver undersökas av läkare. Här hittar du mer läsning om blod i avföringen hos barn. 

Vad finns det för orsaker till blod i avföringen?

Den vanligaste orsaken till små mängder blod i avföringen under en kort tid är ytlig skada i ändtarmsöppningen, som en hemorrojd eller en analspricka. Du kan också blöda av och till om du har en tarmficka (divertikel) som blivit inflammerad, eller om du har en polyp i tjocktarmen. Återkommande eller långvariga blödningar kan vara tecken på en kronisk sjukdom, till exempel inflammatorisk tarmsjukdom eller en tumör. Dessutom kan vissa läkemedel orsaka sår i slemhinnan i magsäck och tarm, samt göra det svårare för blodet att levra sig.

Det här är några av de tillstånd som kan ge upphov till blod i avföringen hos dig eller ditt barn:

  • Analspricka (analfissur)

  • Hemorrojder

  • Magsår

  • Magsjuka, till exempel en kraftig tarminfektion

  • Inflammatorisk tarmsjukdom (Crohns sjukdom eller ulcerös kolit)

  • Födoämnesallergi hos barn, till exempel komjölksallergi

  • Divertikulit

  • Läkemedelsbehandling med blodförtunnande medel, antiinflammatorisk och smärtstillande medicin (NSAID), eller acetylsalicylsyra (till exempel Treo och Magnecyl)

  • Polyp i tarmen

  • Cancer i tjocktarm eller ändtarm

Vilka är symptomen?

Symptomen varierar beroende på vad som orsakar blodet i avföringen:

  • Om du har en hemorrojd eller en analspricka kan du ha någon droppe klarrött blod på toalettpappret, utanpå avföringen eller i toalettskålen. Vid dessa tillstånd får många även ont i ändtarmsöppningen.

  • Slem och blod i avföringen kan tyda på en inflammatorisk tarmsjukdom. Då är det vanligt att samtidigt ha magont och diarré.

  • Vid blödande sår i magsäcken eller tolvfingertarmen blir avföringen svart, du får ont i magen och kan må illa. En större blödning kan göra att du blir matt och blek.

Vid en del tillstånd märks inga andra symptom än att du får blod på toalettpappret, blodstrimmor utanpå avföringen eller mörkare blod inuti bajset.

Undersökning och behandling

Vid läkarbesöket får du berätta om dina symptom, hur länge du har haft dem och om du står på någon läkemedelsbehandling. Du kan få lämna avföringsprov och blodprov. Ändtarmen undersöks med hjälp av ett särskilt instrument (rektoskop). Om det inte går att fastställa var blodet kommer ifrån kan du få remiss för vidare utredning, med exempelvis koloskopi, som innebär att en liten kamera förs in i tjocktarmen, eller gastroskopi, kameraundersökning av magsäcken. Vid en sådan undersökning kan också vävnadsprover (biopsier) tas från magsäcken eller tarmväggen.

Behandlingen avgörs av vad som orsakar blödningen. Hemorrojder och analfissurer brukar för det mesta självläka, men du kan få lindring av att använda receptfria salvor eller stolpiller. Om blödningen är en biverkning av läkemedel kan du behöva avbryta läkemedelsbehandlingen eller få medicinen utbytt. Inflammatorisk tarmsjukdom behandlas med medicin som hämmar immunförsvaret. Är det en tumör som orsakar dina symptom behövs operation och ibland även tilläggsbehandling med strålning eller cellgifter.

Om du förlorar mycket blod, till exempel vid ett kraftigt blödande magsår, behöver du skrivas in på sjukhus för vård.

När bör jag söka vård?

Ta kontakt med sjukvården om du eller ditt barn har blod i avföringen vid mer än ett enstaka tillfälle. Sök vård akut om det är en stor mängd blod i avföring eller kräkningar.

Sök vård för blod i avföringen

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för blod i avföringen

Vad kan jag göra själv?

Om du har blod som beror på hemorrojder eller en analspricka kan du komma långt med egenvård, då förstoppning är en vanlig orsak till båda dessa tillstånd. Du kan minska risken för förstoppning genom att dricka mycket vatten, äta fiberrik kost och motionera.

Om egenvård inte ger snabbt resultat behöver du kontakta läkare för att utreda andra möjliga orsaker.

Hur kan Min Doktor hjälpa?

Välkommen att kontakta Min Doktor om du eller ditt barn har blod i avföringen. Vi kan hjälpa till med en första bedömning och inleda en utredning av besvären. 

Publicerad:

2023-05-12

Senast uppdaterad:

2024-03-12

Författare:

Boel Sandros, Medicinsk skribent, Min Doktor

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, Legitimerad läkare, Min Doktor