Så funkar ett digitalt vårdbesök
Svara på frågor om dina besvär.
Fyll i din hälsoprofil.
Starta ditt besök.
Få hjälp av vår vårdpersonal.
Betala efter besöket.
Patientavgift för ett läkarbesök
100 kr
Kostnadsfritt för barn (0 - fyller 19 i år) och äldre (över 84 år).
Frikort gäller.
Observera att kostnaden kan ändras om du behöver träffa annan vårdpersonal än förväntat eller komma på återbesök.

Blod i bajs eller kiss hos barn

Blod i bajs eller kiss hos små barn är vanligt, ofta helt ofarligt och försvinner efter några dagar. Om blodet i bajset inte försvinner efter några dagar, är det viktigt att undersöka orsaken. Detsamma gäller blod i kisset, eftersom det kan bero på bakomliggande sjukdomar.

​Orsak och symptom vid blod i bajs eller kiss hos barn

Blod i bajset eller kisset hos ett spädbarn, en bebis eller ett lite äldre barn i 1- till 3-årsåldern kan se obehagligt ut och skapa oro hos en förälder. Orsaken är ofta helt ofarlig och besvären försvinner på några dagar.

Hos ett spädbarn är det vanligt med strimmor som tillfälligt ligger utanpå avföringen. Det är i de flesta fall helt ofarligt.

Blod i bajset hos småbarn kan ha flera orsaker. Viss sorts mat kan också färga både bajs och kiss så att de ser ut som blod. Exempel är rödbetor och blåbär.

Om ditt barn har förstoppning, kan det uppstå sprickor i ändtarmsöppningen. Ett vanligt symptom är blödningar. Blodet är då ljust och ser färskt ut. När barnet är förstoppat är det vanligt att det också får ont i magen.

Småbarn kan svälja blod som sedan kommer ut i avföringen. Då blir det mörkt till färgen. Ett spädbarn som ammar en sårig bröstvårta kan få i sig blod den vägen. Lite äldre barn i 4- till 6-årsåldern som börjar få näsblod kan svälja blod liksom ett barn som tappat en tand.

Andra orsaker till blod i bajset kan vara födoämnesallergi. Det kan reta slemhinnor i tarmarna och ge blod i bajset. Andra symptom är eksem och diarré. Inflammation i tjocktarmen kan också leda till blod i avföringen. Om ditt barn får blod i bajset vid flera tillfällen, bör ni konsultera sjukvården.

Den vanligaste orsaken till att små barn får blod i urinen är urinvägsinfektion. Infektionen irriterar slemhinnans små blodkärl och blod kommer ut i urinen. Om ditt barn har blod i kisset vid flera tillfällen, bör ni konsultera sjukvården.

Hos nyfödda kan kisset vara rödaktigt. Det misstas lätt för blod, men är i regel ett överskott av salter som kissas ut, vilket är helt normalt.

När ska jag söka vård?

Om det vid flera tillfällen kommer blod i avföringen eller kisset hos ditt spädbarn eller småbarn, behöver du söka vård. Du kan söka vård online hos Min Doktors läkare.

Du behöver också söka vård om det bara kommer blod, om barnet har feber, diarré eller ont i magen. Om du upptäcker stora mängder blod, behöver du söka vård akut.

Om ditt barn har blod i urinen och det inte försvinner efter några dagar, behöver du kontakta en fysisk vårdcentral. Det gäller särskilt om barnet samtidigt har feber, ont i magen eller ont i ryggen.

Behandling

En läkare ställer frågor om hur bajset eller kisset ser ut och hur länge blodet förekommit. Hen känner på barnet. Ofta tas avföringsprov, urinprov och blodprov. Om det finns blod i kisset, är det viktigt att ta reda på om andra i släkten haft samma besvär, eftersom vissa njursjukdomar är ärftliga.

Om slemhinnorna är retade, kan olika slags medicin användas för att lindra besvären.

Om orsaken är urinvägsinfektion, kan ditt barn behandlas.

Skärmdumpar av Min Doktors mobila app
Min Doktors app – din vårdcentral i mobilen
Tryggt och säkert med BankID
Recept direkt i appen
Över 3 miljoner patientbesök
4,8 av 5 betyg på App Store
Ladda ner appen

Vad kan jag göra själv?

Om du misstänker att ditt barn har blod i bajset eller kisset, är det viktigt att uppmärksamma hur länge det pågått och hur det ser ut. Skriv gärna ned dina iakttagelser.

Om blodet är ljust i färgen och tillfälligt förekommande, är det normalt helt ofarligt. Titta efter hur bajset ser ut – är det ljusrött och färskt eller mörkare och mer blandat? Det är viktig information att ha med sig om du skulle behöva söka vård.

Om du misstänker att orsaken är förstoppning, kan det hjälpa att ändra kosten. Grönsaker och frukt liksom fiberrikt bröd och välling bidrar till att matsmältningen fungerar bättre.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn har blod i bajs eller kiss, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Vi samarbetar med
Apotek Hjärtat logotypSkandia logotypUnilabs logotypSynlab Synlab