Hem > Hälsa och sjukdomar > Graviditetsbesvär > Hemorrojder

Hemorrojder

Hemorrojder är ett mycket vanligt förekommande besvär, särskilt hos gravida. Vanliga symptom är att det blöder från ändtarmen, klåda, sveda, smärta i samband med toalettbesök och en känsla av att något buktar ut runt ändtarmsöppningen. Hemorrojder försvinner oftast utan behandling inom ett par veckor, men besvären kan lindras med olika mediciner.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Om hemorrojder

Hemorrojder orsakas av att blodkärl i analkanalen och runt ändtarmsöppningen sväller upp mot slemhinnor och huden. Det kan då bildas utbuktningar som kallas för hemorrojder. Dessa utbuktningar kan uppstå såväl på insidan av analkanalen (inre hemorrojder), som på utsidan av ändtarmsöppningen (yttre hemorrojder). Hemorrojder är mycket vanligt förekommande och är oftast ofarliga. Det är vanligt att man har både så kallade yttre och inre hemorrojder samtidigt.

Hemorrojder är särskilt vanligt förekommande hos gravida. Det beror bland annat på att gravida har mer blod i kroppen samt att när livmodern växer skapas ett tryck mot blodkärlen i magen och blodcirkulationen försämras, vilket i sin tur kan skapa ett högre tryck i blodkärlen som finns i ändtarmen. Risken för att hemorrojder bildas blir då högre.

Symptom vid hemorrojder

Det vanligaste symptomet på hemorrojder är att det blöder från ändtarmen. Detta kan upptäckas genom att det finns blod på toalettpappret eller i avföringen. Andra förekommande symptom är klåda, sveda, smärta i samband med toalettbesök och en känsla av att något buktar ut runt ändtarmsöppningen.

Behandling

Hemorrojder försvinner oftast utan behandling inom ett par veckor och olika mediciner kan lindra symptomen. Medicinerna ges ofta i form av salva eller tabletter och hjälper till att minska besvären med klåda, sveda och om det i samband med hemorrojderna uppstått en inflammation. I mer sällsynta fall kan det behövas behandling i form av ett medicinskt ingrepp.

Sök vård för hemorrojder

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för hemorrojder

Vad kan jag göra själv?

Symptomen kan förvärras om du är förstoppad. Om du ofta upplever besvär med förstoppning kan det vara bra att äta fiberrik kost, dricka extra mycket vatten och röra på dig regelbundet.

Det är vanligt att vara förstoppad under en graviditet samtidigt som risken för att drabbas av hemorrojder är högre. Gravida kan dessutom vara i behov av medicin som höjer risken för att drabbas av förstoppning. Prata med Min Doktors barnmorskor och läkare om du har

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du upplever symptom på hemorrojder, eller har frågor om behandling av hemorrojder i samband med din graviditet, är du välkommen att konsultera Min Doktors barnmorskor och läkare för att få en medicinsk bedömning.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du får besvara frågor skriftligt om dina besvär. Informationen blir en del av din journal och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Om vi redan på dina svar kan se att ditt besvär inte lämpar sig för digital vård så hänvisar vi dig vidare till rätt vårdnivå: egenvård, en fysisk vårdcentral eller akutmottagning.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-09-20

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor