Hem > Hälsa och sjukdomar > Mag- och tarmbesvär > Proctalgia fugax

Proctalgia fugax

Kortvarig, intensiv smärta i ändtarmsöppningen - proctalgia fugax - kommer ofta nattetid. Tillståndet är ofarligt, men om du har återkommande problem med ändtarmssmärta är det bäst att du blir undersökt av läkare, för att utesluta andra möjliga orsaker till besvären.

Sök vård för proctalgia fugaxÖppet alla dagar, dygnet runt.

Vad är proctalgia fugax?

Proctalgia är latin för ändtarmssmärta och fugax betyder övergående eller tillfällig.
Proctalgia fugax yttrar sig som en plötslig, krampliknande smärta i analöppningen. Smärtan brukar lägga sig inom några minuter, men kan ibland finnas kvar i upp till en timme. En del får återkommande kramper efter varandra, eller har besvär av och till under en längre tid.

Proctalgia fugax brukar ofta uppträda på natten. Det typiska är att du vaknar av att det gör mycket ont i ändtarmen. Du kan samtidigt känna dig svimfärdig eller illamående. Krampen är ofarlig, men kan kännas obehaglig medan den pågår.

Vad orsakas smärta i ändtarmsöppningen av?

Ändtarmssmärta kan ha flera orsaker. Det kan göra väldigt ont och svida i analöppningen om du har en analfissur (analspricka). Vid analfissur finns smärtan kvar en längre tid och förvärras när du går på toaletten. När du har proctalgia fugax gör det inte ont alls mellan anfallen.

Ett annat tillstånd som kan ge analsmärta är coccygodyni. Då strålar smärtan ut från svanskotan. Smärtan vid coccygodyni brukar bli mer kännbar vid tryck mot svanskotan, till exempel när du sitter ner och när du har avföring.

Andra tillstånd som kan ge upphov till smärta i ändtarmen är bland annat hemorrojder, IBS, inflammatorisk tarmsjukdom, ändtarmsframfall och i sällsynta fall tumörer.

Tänkbara orsaker till proctalgia fugax

Eftersom smärtattackerna vid proctalgia fugax är så kortvariga är det svårt att utreda exakt varför det gör ont - de flesta hinner inte bli undersökta av läkare innan smärtan har försvunnit. Utifrån dagens kunskapsläge är det här de troligaste förklaringarna till smärtan:

  • Kramp i bäckenbottenmuskulaturen.

  • Kramp/onormala sammandragningar i ändtarmsmuskulaturen. Den här muskulaturen kallas för glatt muskulatur och kan inte kontrolleras med viljan.

  • Retning av bäckenbottennerven (pudendusnerven).

Hos en del dyker smärtan upp från ingenstans. Hos andra har det funnits en utlösande faktor, som till exempel att de har fått behandling av hemorrojder med skleroterapi, fått livmodern bortopererad via slidan, eller har haft en analabscess (analböld).

Vilka är symptomen vid proctalgia fugax?

Proctalgia fugax brukar kännas som en plötslig, skärande eller krampartad smärta längs nedre delen av ändtarmen eller runt anus. Det är vanligt att bli väckt på natten av att det gör ont. Hos de flesta försvinner smärtan inom några minuter, men den kan ibland finnas kvar i uppåt en halvtimme till en timme. Symptom som illamående, yrsel eller kallsvettning förekommer men det är ovanligt.

Ungefär hälften av de som drabbas har färre än fem smärtattacker om året, andra har i genomsnitt en attack i månaden. Några få har flera episoder i veckan. Smärtattackerna kan ibland vara triggade av samlag, mens eller stress och ångest.

Undersökning och behandling

Det finns inga speciella tester eller undersökningar som kan ge svar på om en person har proctalgia fugax. Diagnosen ställs utifrån de typiska symptomen efter att andra möjliga orsaker har uteslutits. Vid en undersökning använder läkaren händerna för att leta efter avvikelser i ändtarmen och svanskotan, samt tittar i ändtarmen med hjälp av ett särskilt instrument (rektoskop eller proktoskop). Du kan även få genomgå en tjocktarmsröntgen.

Det finns ingen botande behandling, men hos de flesta klingar besvären av inom 2 till 3 år. Under en pågående smärtattack kan ett varmt bad eller sittbad ge lindring av symptomen. Värktabletter brukar sällan hinna ha någon effekt, eftersom smärtan fort går över av sig själv.

I svåra fall kan receptbelagda läkemedel användas. Det kan till exempel handla om astmamedicin, som får den glatta muskulaturen i ändtarmen att slappna av, eller salva som ökar blodgenomströmningen i området.

När bör jag söka vård?

Kontakta sjukvården om du har återkommande eller svåra besvär med smärtor i ändtarmsöppningen.

Sök vård för proctalgia fugax

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för proctalgia fugax

Vad kan jag göra själv?

Mycket är ännu okänt om proctalgia fugax och det finns inget särskilt knep för att förebygga det. Under ett pågående smärtanfall kan du prova att lindra smärtan genom att sitta i ett varmt bad. Om du har återkommande problem med tillfällig, krampliknande smärta i ändtarmen bör du se över din livssituation. Hos en del bidrar nämligen stress och ångest till att smärtan kommer. Du kan också be en fysioterapeut om råd för bäckenbottenträning, eftersom svaga bäckenbottenmuskler lättare hamnar i kramp. Den kan kännas både i underlivet och kring analöppningen.

Hur kan Min Doktor hjälpa?

Välkommen att kontakta Min Doktor om du har smärtor i ändtarmsöppningen. Vi hjälper till att reda ut vad smärtan beror på och ger dig lämplig behandling eller råd för egenvård. Du kan även få en konsultation med en fysioterapeut. Om läkaren anser att du behöver utredas på en fysisk mottagning kan du bli hänvisad vidare.

Publicerad:

2023-05-23

Senast uppdaterad:

2024-03-12

Författare:

Boel Sandros, Medicinsk skribent, Min Doktor

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, Legitimerad läkare, Min Doktor