Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär > Klåda

Klåda

Klåda i huden kan vara mycket besvärande och bero på en rad olika faktorer. Eksem, insektsbett, svampinfektion och vattkoppor är några vanliga orsaker. Även torr hud kan klia. Ofta är det relativt enkelt att helt bli av med problemet.

Sök vård för klådaÖppet alla dagar, dygnet runt.

Symptom vid klåda

Symptomen ser olika ut beroende på vilket bakomliggande tillstånd som orsakar klådan.

Torrhet

En vanlig orsak till klåda är torrhet. Problemet blir vanligare på vintern eller i torr luft, och kan orsaka irriterad, fjällande och röd hud.

Eksem

Eksem är en inflammation i huden som orsakar kliande, torr och röd hud. Det finns olika typer av eksem, där kontakteksem och böjveckseksem, även kallat atopiskt eksem, är två av de vanligaste.

Insektsbett

Bett av exempelvis myggor och knott kan klia rejält. Ofta får man en röd upphöjning som lätt börjar blöda om man kliar för mycket.

Vattkoppor

Vattkoppor karaktäriseras av röda, kliande utslag med vätskefyllda blåsor över hela kroppen. Man kan samtidigt få feber, huvudvärk och känna sig trött.

Svampinfektion

Utslag, fjällande hud, med eller utan klåda och i vissa fall vita beläggningar brukar observeras hos personer med svampinfektion i huden.

Behandling

Behandlingen anpassas efter vad som orsakar klådan.

Torrhet

Ofta hjälper det att smörja in huden med en mjukgörande kräm eller salva. Ibland kan man behöva dra ner på kontakten med vatten, till exempel bada och duscha mer sällan.

Eksem

Eksem kan behandlas på olika sätt. Ibland räcker det med mjukgörande hudkräm, i andra fall behövs kortisonkräm, receptfri eller starkare utskriven av läkare.

Insektsbett

Insektsbett behöver oftast inte behandlas. Om du har stora besvär, kan kylande lotion eller kräm med hydrokortison lindra klådan något.

Vattkoppor

Vattkoppor brukar gå över av sig själva.

Om ditt barn har stora problem med klåda, kan antihistamintabletter i vissa fall hjälpa. Du kan läsa mer om vattkoppor hos barn här.

Svampinfektion

Det finns olika preparat som behandlar svamp i huden. Kräm, gel, lösningar och specifika schampon kan lindra. I vissa fall innehåller krämen hydrokortison.

Sök vård för klåda

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för klåda

Vad kan jag göra själv?

  • Undvik så långt det går att klia på huden, då det lätt börjar blöda. Detta kan leda till infektion och ytterligare problem.

  • Klipp naglarna kort och sov om nödvändigt med tunna vantar för att undvika att du kliar sönder huden i sömnen.

  • Om du har svår hudklåda, kan svala omslag eller kylande gel lindra.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har besvär med klåda, kan du kontakta Min Doktor. Vi hjälper dig med diagnos och eventuell behandling.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-04-29