Hem > Hälsa och sjukdomar > Insektsbett

Insektsbett

Insektsbett kan kännas obehagliga men är oftast ofarliga. Inte sällan är svedan eller smärtan snabbt övergående. Om du däremot är allergisk kan insektsbett ibland leda till kraftiga reaktioner. Då kan du behöva vård omedelbart.

Sök vård för insektsbettÖppet alla dagar, dygnet runt.

Symptom vid insektsbett

Symptomen varierar beroende på vilken insekt som bitit dig. Reaktionen beror även på eventuella allergier.

Geting och bi

Att bli stucken av en geting eller ett bi ger ofta en stark, pulserande smärta. Det är vanligt att bettet svider, kliar och svullnar upp. Är du allergisk kan du få en kraftig reaktion som i sällsynta fall kan bli livshotande. Detta gäller särskilt om du blir stucken i munnen eller halsen.

Mygg och knott

Mygg- och knottbett är mycket vanliga och ger sällan några extrema reaktioner. Huden blir röd, kliar och svullnar upp. Du kan beroende på om du är överkänslig eller inte reagera starkt eller knappt märkbart.

Loppor

Loppbett kan påminna om myggbett. Loppbett visar sig ofta som röda, kliande utslag på bålen. Ofta sitter de samlade på ett och samma område med någon centimeters avstånd.

Skabb

Skabb är en ovanlig åkomma i Sverige. När du har skabb har du vanligtvis omkring tio skabbdjur på kroppen. Det brukar ta fyra till sex veckor innan det börjar klia.

Spindel

Spindelbett är ovanliga i Sverige. Korsspindeln och sporrspindeln kan ibland bita och orsaka svullnad och rodnad. Bettet är dock ofarligt och obehaget är vanligtvis snabbt övergående.

Behandling

De flesta bett behöver inte behandlas. Obehaget går ofta över av sig själv efter en stund. Undantag gäller om du är mycket allergisk. Skulle du till exempel bli blek, yr, få svårt att andas eller bli mycket svullen är det viktigt att söka vård direkt på närmaste akutmottagning eller ring 112.

Du kan i många fall lindra bettrelaterad sveda, svullnad, klåda och smärta med receptfri salva. Fråga ditt apotek om råd.

Loppor och skabb behöver däremot behandlas för att du ska bli av med dem. Om du fått skabb bör personer du varit i nära kontakt med behandlas parallellt, även om de inte uppvisar symptom.

Både loppor och skabb behandlas med receptfritt medel. Rådgör med ditt apotek.

Sök vård för insektsbett

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för insektsbett

Vad kan jag göra själv?

  • Kyl ner bettet för att lindra klåda och obehag.

  • Undvik att klia på huden. Risken är att du river upp huden och därmed riskerar infektion.

  • Om du befinner dig i särskilt myggtäta områden kan myggmedel hjälpa. Klä dig gärna ljust, eftersom myggor dras till mörka färger.

När kan Min Doktor hjälpa?

Hör av dig till Min Doktor om du blivit biten av en insekt och upplever obehag av reaktionen, eller om besvären inte försvinner inom några dygn. Vi hjälper dig med råd och eventuell behandling.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-02-09