Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär > Bett från insekt på barn
Insektsbett och -stick kan vara obehagliga, men är oftast ofarliga för ett litet barn. Spädbarn och små barn är samtidigt känsligare för insektsbett än vuxna. Särskilt allvarliga är bi- och getingstick, som kan leda till allergiska reaktioner och kräva omedelbar läkarvård.
Insektsbett och -stick kan vara obehagliga för ett barn och göra ont och klia. I de flesta fall är de ofarliga och besvären går över på en dag eller två. Insekter som kan ge kliande bett och stick är spindel, mygga och geting.
Spädbarn, bebisar och småbarn i 1- till 3-årsåldern, men också i 4- till 6-årsåldern, är känsligare för bett och stick från insekter än vad vuxna är. Vanliga reaktioner på spindelbett och myggbett är svullnader och rodnader i huden. Det kan också göra ont, irritera huden och klia väldigt mycket.
Framförallt getingstick och stora myggbett kan ge upphov till större besvär. I vissa fall kan stick från bi eller geting, men även från humla och broms, ge upphov till allergiska reaktioner. Dessa reaktioner beror på att barnets immunförsvar reagerar mot ett giftigt ämne för att skydda kroppen. Allvarligare reaktioner på insektsbett och -stick kan vara att barnet får feber eller andningsbesvär.
Insektsbett är normalt ofarliga. I enstaka fall kan de leda till potentiellt livsfarliga tillstånd och svåra allergiska reaktioner. Det gäller framförallt vid bett i tunga, svalg och munhåla. Om ditt barn får andningsbesvär, behöver du söka hjälp akut.
Barn som är 3 år eller yngre behöver alltid hjälp via sjukvården vid getingstick.
Vid allvarliga allergiska reaktioner från insektsbett ges medicin för att häva reaktionen.
Om du vet att ditt barn har en insektsallergi, kan det också vara nödvändigt att alltid ha med en adrenalinpenna. Det är då viktigt att familj, vänner och personal på förskola, skola och fritids är medvetna om ditt barns situation och hur en adrenalinpenna används.
Öppet dygnet runt
Kort väntetid
Kostnadsfritt för barn
95% patientnöjdhet
Vård i appen och på webben
4.8 av 5 i betyg på App Store
Om du märker att ditt barn reagerar kraftigt på insektsbett, är det viktigt att du får kontakt med en läkare. Du kan då få olika slags medicin att alltid ha nära till hands.
Att helt undvika insektsbett är svårt, men det finns enkla knep som kan minska risken. Det går att undvika miljöer där det kan finns mycket getingar. Bra och heltäckande klädsel är ett annat knep. Se också till att ditt barn inte går barfota utomhus och att hen undviker att förtära mat eller dryck utomhus.
Det är naturligt för barn att börja klia på bettet, men det riskerar att göra det värre. Kyl gärna bettet med is, badda med alsolsprit och smörj med salva för att lindra och få ned svullnaden. Sätt sedan på ett plåster för att undvika en infektion.
Om ditt barn har fått ett getingstick, är det viktigt att få bort gadden. Den kan tas bort med en pincett.
Det är också viktigt att hålla koll på om svullnaden går ner eller blir värre och hur länge den blir kvar. Skriv gärna ned dina iakttagelser.
Om ditt barn uppvisar symptom för insektsallergi, ska du söka akutvård. Om ditt barn uppvisar andra besvär efter bett från insekt, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.
Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.
Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.
Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.
Publicerad:
2022-03-08
Senast uppdaterad:
2023-01-30
Faktagranskad av:
Henrik Kangro, medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor