Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär > Skabb

Skabb

Skabb är en smittsam hudsjukdom som orsakas av att kvalsterdjur gräver gångar i hudens yttersta lager, vilket leder till stark klåda och utslag. Skabb från djur som hund och katt kan dock inte smitta människor – de kan orsaka enstaka bett som kliar, men kan inte föröka sig och leva vidare på människor.

Sök vård för skabb Öppet alla dagar, dygnet runt.

Allmänt om skabb

Skabb smittar oftast genom hudkontakt, men kan även spridas via kläder, handdukar och sängkläder. Ofta märks skabb främst på insidorna av underarmarna och låren, på händerna, mellan fingrarna samt på överkroppen och vid könsorganet.

Skabb är smittsamt även under inkubationstiden, det vill säga innan symptom som klåda och eventuella utslag har uppstått.

Symptom vid skabb

Det tar ungefär 3 veckor från smittotillfället tills skabb börjar märkas, främst genom klåda – särskilt nattetid – och ibland även som utslag som ser ut som röda knottror, blåsor eller eksem.

Skabb brukar också kännas igen på de gångar som kvalsterdjuret skapar under huden. Gångarna ser ut som ljusa, rodnande och smala streck på huden och syns oftast bäst på händer eller fotsulor. Gångarna kan även förekomma på magen, ryggen och bröstet. Hos barn syns gångarna tydligast på fötterna.

Varför får man skabb?

Skabb är en hudsjukdom som orsakas av att ett djur, ett så kallat kvalster, tar sig in i huden.

Sjukdomen smittar lätt vid direktkontakt med någon som är drabbad. Vanligtvis sprids skabb vid längre kroppskontakt, till exempel om du delar säng med någon eller håller någons hand. Du kan även få skabb via möbler.

Det är mindre vanligt att skabb smittar genom sängkläder, kläder och handdukar.

Hos barn är risken för smitta ofta störst framför datorer och surfplattor, eftersom barnen då sitter nära varandra under en längre tid. 

Skabb hos barn

Symptomen för skabb visar sig ofta 4-6 veckor efter att barnet har blivit smittat. Sjukdomen är smittsam under denna tid och sprids därför lätt till andra personer i hemmet, på förskolan och på skolan.

Hos spädbarn och småbarn som är 1-3 år kan skabbgångarna synas i ansiktet, på huvudet och på halsen. Detta gäller ibland även hos barn som är 4-6 år, men det är ovanligt att äldre barn drabbas av skabb på dessa delar av kroppen.

Du kan läsa mer om skabb hos barn här.

Hur behandlar man skabb?

Kontakta sjukvården om du tror att du har skabb. Det är viktigt att en läkare säkerställer diagnosen, eftersom klådan kan ha många orsaker och det är en krävande behandling, som kan ge hudirritation och klåda.

Alla som bor tillsammans och övriga nära kontakter ska behandlas om någon i familjen får skabb. Om du är gravid eller har barn under 1 år som ska behandlas mot skabb, är det viktigt att först rådgöra med läkare.

Skabb behandlas i första hand med ett receptfritt, flytande läkemedel, Tenutex. Efter kroppstvätt smörjs detta noggrant över hela kroppen, från halsen och neråt, på vuxna och barn över 1 år. På barn under 1 år smörjs även huvudet. Efter 24 timmar tvättas Tenutex bort.

Vanligtvis är en behandlingsomgång tillräcklig, men vid svårare fall upprepas behandlingen efter en vecka. Följ instruktionerna från din läkare.

Under behandlingen är det också viktigt att tvätta alla sängkläder, kläder och handdukar i minst 60 grader. Vädra skor och liknande som inte går att tvätta i minst 3 dygn.

Klådan avtar successivt, så det kan fortsätta att klia ett tag även efter avslutad behandling. Receptfri kortisonkräm kan hjälpa mot klådan. Om det kliar mycket även 3 veckor efter avslutad behandling, bör du uppsöka läkare.

Om du har svår klåda i kombination med påverkat allmäntillstånd och feber, ska du uppsöka akutvård.

Sök vård för skabb

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för skabb

Vad kan jag göra själv?

  • Tvätta kläder, vädra, dammsug och dammtorka hemma.

  • Klipp tå- och fingernaglar korta.

  • Var noga med insmörjningen vid behandling. Följ de instruktioner som medföljer salvan.

  • Barn som smittats av skabb bör stanna hemma under det dygn som de behandlas. Om ditt barn eller din bebis har drabbats av skabb, är det viktigt att informera förskola och skola om sjukdomen, eftersom andra barn kan ha smittats innan du eller ditt barn märkt av symptomen.

  • Se till att ditt barn inte kliar på huden, eftersom det kan leda till att det uppstår sår, som i sin tur riskerar att leda till infektioner.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du eller ditt barn uppvisar symptom på skabb, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-22

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor