Hem > Hälsa och sjukdomar > Skabb
Skabb är en smittsam hudsjukdom som orsakas av ett kvalsterdjur som gräver gångar i hudens yttersta lager vilket ger stark klåda och utslag. Skabb från djur som hund och katt kan inte smitta människor – de kan orsaka enstaka bett som kliar men kan inte föröka sig och leva vidare på människor.
Skabb smittar oftast genom hudkontakt men kan även spridas genom kläder handdukar och sängkläder. Ofta märks skabb främst på insidorna av underarmar och lår, på händer, mellan fingrar samt på överkroppen och vid könsorgan.
Skabb är smittsamt även under inkubationstiden, innan symptom som klåda och eventuella utslag uppstår.
Det tar ungefär tre veckor från smittotillfället tills skabb börjar märkas, främst genom klåda och ibland även utslag som ser ut som röda knottror, blåsor eller eksem. De typiska små skabbgångarna syns lättast på händer och fötter. Klådan vid skabb blir värst under natten.
Kontakta sjukvården om du tror att du har skabb. Det är viktigt att läkare säkerställer diagnosen innan behandling. Detta eftersom klådan kan ha många orsaker och det är en krävande behandling, som kan ge hudirritation och klåda.
Skabb behandlas i första hand med ett receptfritt, flytande läkemedel, Tenutex. Efter kroppstvätt smörjs detta in noggrant över hela kroppen, från halsen och neråt på vuxna och barn över 1 år. På barn under 1 år smörjs även huvudet. Efter 24 timmar tvättas Tenutex bort.
Vanligtvis är en behandlingsomgång tillräckligt, men vid svårare fall upprepas behandlingen efter en vecka. Följ instruktioner från läkare.
Under behandling är det viktigt att tvätta alla sängkläder, kläder och handdukar i minst 60 grader. Vädra skor och liknande som inte går att tvätta i minst tre dygn. Alla som bor tillsammans och övriga nära kontakter ska behandlas om någon i familjen får skabb. Är du gravid eller har barn under ett år som ska behandlas mot skabb är det viktigt att först rådgöra med läkare.
Mot klådan vid skabb kan även receptfri kortisonkräm hjälpa. Det kan fortsätta att klia ett tag även efter avslutad behandling mot skabb. Klådan ska avta successivt, kliar det mycket även tre veckor efter avslutad behandling bör du uppsöka läkare.
Om klådan inte har lagt sig efter tre veckor trots behandling bör du kontakta läkare. Om du har svår klåda i kombination med påverkat allmäntillstånd och feber ska du uppsöka akutvård.
Kostnadsfritt
95% patientnöjdhet
Kort väntetid
Öppet dygnet runt
Vård i appen och på webben
4.8 av 5 i betyg på App Store
Om du misstänker att du har skabb och vill få en diagnos kan du kontakta Min Doktor. Vi hjälper dig att snabbt få rätt behandling.