Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär > Toxiska utslag hos barn

Toxiska utslag hos barn

Toxiska utslag är vanliga hos nyfödda. Ungefär hälften av alla spädbarn får det under sina första veckor. Utslagen är helt ofarliga och går tillbaka efter några veckor. Vanliga symptom är röda utslag med små knottror som kan bli varfyllda. Det behövs ingen behandling av toxiska utslag.

Sök vård för toxiska utslagÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid toxiska utslag hos barn

​Ungefär hälften av alla nyfödda får så kallade toxiska utslag. Trots namnet har dessa utslag inget med gift att göra, utan är ofarliga och går över av sig själva.

Vanliga symptom är rodnande utslag som är mellan 2 och 10 millimeter stora. På dessa bildas sedan knottror. De liknar varblåsor, men är inte infekterade.

Utslagen uppträder oftast på bålen, det vill säga på magen, ryggen, skuldrorna och axlarna. De kan också uppträda i ansiktet, på armarna och på benen.

Vanligtvis uppträder symptomen första gången hos ett spädbarn som är några dagar gammalt. De går sedan tillbaka efter några dygn, men kan komma tillbaka en eller flera gånger hos en bebis under dess första levnadsmånader.

Varför utslagen uppkommer är inte helt klarlagt. En teori är att spädbarn kommer från en steril miljö i livmodern. När de efter födseln kommer i kontakt med bakterier i omvärlden för första gången reagerar immunförsvaret och utslagen uppträder som ett symptom.

Hos småbarn i 1- till 3-årsåldern, men även bland lite äldre barn som är 4 till 6 år, har liknande utslag andra orsaker. Vanliga orsaker till denna typ eller liknande utslag är borrelia, bältros, eksem, nässelutslag, scharlakansfeber och vattkoppor. ​

När ska jag söka vård?

Om utslagen hos ditt barn inte försvinner, kan orsaken till dem vara en annan än toxiska utslag. Då behöver du söka vård för att kunna fastställa orsaken och få rätt behandling för ditt barn. Du kan söka vård online hos Min Doktors läkare. ​

Behandling

​Det krävs ingen behandling av toxiska utslag. Däremot behövs det ofta behandling för andra slags utslag hos ett litet barn sedan det har diagnosticerats. Läkare kan skriva ut medicin för att lindra eller behandla utslagen eller den bakomliggande sjukdomen.

Sök vård för toxiska utslag

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för toxiska utslag

Vad kan jag göra själv?

Trots sitt namn är toxiska utslag ofarliga och försvinner av sig själva.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom på toxiska utslag, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-09

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor