Toxiska utslag hos barn

Träffa läkare online

0 kr
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
Läs mer om hälsa & sjukdomar

Toxiskt utslag är vanligt hos nyfödda. Ungefär hälften av alla spädbarn får det under sina första veckor. Utslagen är helt ofarliga och går tillbaka efter några veckor. Vanliga symptom är röda utslag med små knottror som kan bli varfyllda. Det behövs ingen behandling av toxiska utslag.Orsak och vanliga symptom

​ Ungefär hälften av alla nyfödda får så kallade toxiska utslag. Trots namnet har dessa utslag inget med gift att göra utan är ofarliga och går över av sig själva.

Vanliga symptom är rodnande utslag som är mellan 2 och 10 millimeter stora. På dessa bildas sedan knottror. De liknar varblåsor men är inte infekterade.

Oftast uppträder utslagen på bålen, det vill säga magen, ryggen, skuldrorna och axlarna. De kan också uppträda i ansiktet, på armarna och på benen.

Vanligtvis uppträder symptomen första gången hos ett spädbarn som är några dagar gammalt. De går sedan tillbaka efter några dygn men kan komma tillbaka en eller flera gånger hos en bebis under dess första levnadsmånader.

Varför de uppkommer är inte helt klarlagt. En teori är att spädbarn kommer från en steril miljö i livmodern. När de efter födseln kommer i kontakt med bakterier i omvärlden för första gången reagerar immunförsvaret och utslagen uppträder som ett symptom.

Hos småbarn i 1-, 2- och 3-årsåldern men även bland lite äldre barn som är 4-, 5- eller 6 år har liknande utslag andra orsaker.

Vanliga orsaker till denna typ eller liknande utslag är borrelia, bältros, eksem, nässelutslag, scharlakansfeber och vattkoppor. ​

Vad kan jag göra själv?

​ Trots sitt namn är toxiska utslag ofarliga och försvinner av sig själva. ​

När ska jag söka vård?

​ Om utslagen hos ditt barn inte försvinner kan orsaken till dem vara en annan än toxiska utslag. Då behöver du söka vård för att kunna fastställa orsaken och få rätt behandling för ditt barn. Du kan söka vård online hos Min Doktors läkare eller på en av våra kliniker. ​

Behandling

​ Det krävs ingen behandling av toxiska utslag. Däremot behövs det ofta behandling för andra slags utslag hos ett litet barn sedan det har diagnosticerats. Läkare kan skriva ut medicin för att lindra eller behandla utslagen eller den bakomliggande sjukdomen. ​

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symtom på toxiska utslag är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Faktagranskad av:
Henrik Kangro, medicinskt ledningsansvarig läkare på Min Doktor, 190411

Trygg vård när du behöver det

0 kr
Vuxen
0 kr
Under 20 år
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
  • Frikort gäller
Sök vård

Så funkar det

1.

Svara på frågor om dina besvär

Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.

2.

Prata med din läkare

Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.

3.

Få diagnos och behandling

Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.
Gå vidareSå funkar det

Så funkar det