Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär > Nässelutslag hos barn

Nässelutslag hos barn

Nässelutslag hos barn är mycket vanligt och kan bero på flera olika saker. Vanliga symptom är kliande, upphöjda, röda utslag som brukar uppstå på överkroppen, armarna och benen. Det finns effektiv behandling av nässelutslag i form av olika typer av medicin.

Sök vård för nässelutslagÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid nässelutslag hos barn

Nässelutslag på huden är mycket vanligt hos barn mellan 1 och 6 år. Utslagen kan bero på flera olika saker. Vanliga symptom är kliande, upphöjda, röda utslag, som ofta är lite blekare i mitten, och som ofta uppstår på överkroppen, armarna och benen. Utslagen, som även kallas urtikaria, förekommer i vissa fall enbart som några få utslag, men kan i andra fall även breda ut sig över stora områden på huden. Det är också vanligt att utslagen försvinner inom ett dygn för att sedan uppstå på en annan del av huden. Nässelutslag kan inte smitta och besvären brukar försvinna helt inom några dagar.

Nässelutslag brukar delas in i tre grupper – allergiska, icke-allergiska och fysikaliska.

En av de vanligaste typerna är allergiska nässelutslag, som innebär att ditt barn får utslag som orsakas av ett allergiframkallande ämne. Det kan till exempel röra sig om att ditt barn har fått i sig en viss typ av mat eller blivit stucken av en geting eller ett bi. Allergiska nässelutslag som orsakas av en viss typ av matallergi är vanligast hos småbarn och spädbarn mellan 0 och 2 år, men de förekommer också hos barn i 3- till 5-årsåldern och uppåt.

Icke-allergiska nässelutslag hos barn orsakas ofta som en reaktion på en virussjukdom eller av att ditt barn har fått i sig en viss typ av medicin, bär eller växter.

Fysikaliska nässelutslag är mindre vanligt förekommande och kan orsakas av kyla, fysisk ansträngning eller tryck från exempelvis åtsittande kläder och ryggsäckar.

Nässelutslag kan även förekomma i kronisk form och då kan besvären vara återkommande och finnas på kroppen under en längre tid.

När ska jag söka vård?

Om ditt barn eller din bebis besväras av nässelutslag och i samband med detta har svårt att andas, hostar mycket eller om läppar och tunga svullnar, ska du söka akut vård. Du ska också söka vård om ditt barn besväras av utslag som inte går över efter någon vecka, om utslagen blir större och breder ut sig eller om de kliar väldigt mycket. Du är välkommen att söka vård online hos Min Doktors läkare.

Behandling

Behandling av nässelutslag beror ofta på vilken typ av reaktion som orsakar utslagen.

Om ditt barn drabbas av nässelutslag som orsakas av en allergi, finns det särskilda typer av allergimedicin för att lindra besvären.

Vid icke-allergiska och fysikaliska nässelutslag brukar det endast behövas medicin som lindrar symptomen. Prata med en läkare om vilken medicin ditt barn bör få vid olika typer av nässelutslag.

Sök vård för nässelutslag

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för nässelutslag

Vad kan jag göra själv?

Om ditt barn eller din bebis besväras av nässelutslag, bör du se till att hen inte kommer i kontakt med något som kan irritera huden och göra utslagen värre. Detta är särskilt viktigt om ditt barn besväras av en allergi som ger upphov till nässelutslag.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för nässelutslag, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-09

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor