Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär > Akne hos barn

Akne hos barn

Akne är mycket vanligt och innebär att ditt barn får upphöjda röda eller gula prickar på huden som orsakas av inflammerade talgkörtlar. Akne är särskilt vanligt hos barn i tonåren och kan behandlas effektivt med olika typer av medicin.

Sök vård för akneÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid akne hos barn

Akne är mycket vanligt och förekommer oftast i form av upphöjda röda eller gula prickar på huden som orsakas av att talgkörtlarna i huden blir inflammerade. Akne kallas även för finnar och uppstår ofta i ansiktet, på ryggen eller på bröstet. Det är vanligast att barn i puberteten drabbas av akne, även om barn i alla åldrar kan få aknebesvär.

Symptomen av akne kan variera ganska mycket. Vissa upplever bara enstaka utslag som ofta går bort av sig själva och vissa får problem med att så kallade pormaskar täpper till öppningarna i huden. Akne kan även förekomma i form av att knölar och cystor (vätskefyllda blåsor i kroppen) bildas inne i huden. Vid denna typ av akne kan det bildas ärr när aknen har läkt.

Att akne orsakas av smutsig hud är en vanlig missuppfattning. Hormonnivåer, gener och vilken typ av hud du har spelar roll för hur akne visar sig. Eftersom hormonnivåerna förändras i takt med att ditt barn kommer in i puberteten, är det vanligare med besvär i tonåren. Besvär med akne kan också orsakas av olika typer av mediciner, steroider samt feta oljor eller krämer.

När ska jag söka vård?

Om ditt barn återkommande får besvär med akne, om aknen gör ont eller om ärr bildas, ska du söka vård. Du kan söka vård online hos Min Doktors läkare för undersökning och behandling av akne.

Det är viktigt att komma ihåg att symptomen av akne kan likna vissa andra hudbesvär. Det är därför bra att du söker vård för ditt barn för att få reda på vad besvären kan orsakas av i de fall du är osäker.

Behandling

Det finns flera olika typer av medicin för att behandla och lindra akne effektivt. Behandling ges ofta i form av aknelösningar eller geler i kombination med olika typer av specialgjorda ansiktsrengöringar.

Om ditt barn besväras av allvarlig akne eller om behandling av huden inte hjälper, kan det behövas en annan typ av behandling i form av tabletter eller kapslar som kan innehålla till exempel hormoner. Prata med en läkare, om du har frågor kring behandling av akne. Detta gäller också om ditt barn besväras av ärrbildning i samband med att akneutslagen läker.

Sök vård för akne

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för akne

Vad kan jag göra själv?

Om ditt barn besväras av akne, finns det flera olika sätt att lindra besvären. Det kan hjälpa att tvätta ansiktet ett par gånger om dagen med en mild tvål. Du kan också se till att ditt barn inte klämmer på finnarna, att hen undviker feta krämer och är försiktig med smink.

Det finns också särskilda ämnen för lokalbehandling av akne, det vill säga genom behandling av huden där aknen finns. Ett sådant ämne är bensoylperoxid som du kan köpa själv på apoteket. Bensoylperoxid löser upp pormaskar och minskar mängden bakterier på huden. Aknen brukar inte bli bättre förrän efter flera veckors behandling. Ditt barn ska inte sola när hen använder bensoylperoxid, eftersom det gör huden både känslig och tunnare.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för akne, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss. Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-09

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor