Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär > Streptokocker hos barn

Streptokocker hos barn

Streptokocker är en typ av bakterie som orsakar många vanliga barnsjukdomar, såsom halsfluss, scharlakansfeber och svinkoppor. Infektionerna kan ge upphov till symptom på huden eller i halsen, ofta i samband med feber och huvudvärk. Streptokockinfektioner behandlas effektivt med vissa typer av medicin.

Sök vård för streptokockerÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid streptokocker hos barn

​Streptokocker är en typ av bakterie. Den orsakar många vanliga barnsjukdomar, såsom scharlakansfeber, halsfluss, stjärtfluss och svinkoppor.

Streptokocker kan orsaka infektioner som ger symptom på huden i form av olika utslag, till exempel röda och kliande blåsor vid svinkoppor. Streptokocker kan också ge upphov till sjukdomar som ger symptom i halsen, eftersom bakterien ofta samlas i svalget på barn. Streptokocker smittar lätt genom saliv eller direktkontakt.

Scharlakansfeber är en sjukdom hos barn som ger upphov till symptom som besvärligt halsont, feber, huvudvärk och utslag på överkroppen. Sjukdomen är vanligast hos barn från 5 till 6 år och uppåt, även om den ganska ofta också drabbar småbarn på 2 till 4 år. Spädbarn under 1 år har ofta så kallade antikroppar som motverkar sjukdomen.

Streptokockbakterierna som orsakar scharlakansfeber hos yngre barn brukar hos äldre barn och ungdomar istället leda till halsfluss. Även yngre barn kan få halsfluss, medan scharlakansfeber sällan drabbar äldre barn och ungdomar. Symptomen vid halsfluss påminner om de vid scharlakansfeber, men oftast utan att det förekommer några utslag.

Barn kan också få besvär med så kallad stjärtfluss, som innebär att streptokockbakterien orsakar klåda och rodnad i och omkring underlivet.

Även svinkoppor kan orsakas av streptokockbakterier. Vanliga symptom är utslag i form av röda, kliande blåsor, som oftast uppstår i ansiktet. Sjukdomen förekommer ofta i samband med en förkylning.

När ska jag söka vård?

​Om din bebis eller ditt barn har drabbats av en streptokockinfektion, ska du söka vård.

Om ditt barn har hög feber, kraftigt försämrat allmäntillstånd eller yrsel, ska du söka akut vård.

Behandling

Behandling av streptokockinfektioner brukar ske med hjälp av en viss typ av medicin som botar sjukdomen efter några dagar. Eftersom infektionerna vanligtvis är mycket besvärliga, särskilt för små barn, behövs det ofta smärtstillande och febernedsättande mediciner för att lindra symptomen. Prata med en läkare om vilken typ av medicin som ditt barn kan få vid olika typer av streptokockinfektioner.

Sök vård för streptokocker

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för streptokocker

Vad kan jag göra själv?

För att undvika infektioner orsakade av streptokocker är det är viktigt att du ser till att ditt barn håller god handhygien och undviker kontakt med sjuka personer. Se även till att barnet får vila upp sig och bli ordentligt friskt innan det återvänder till förskola eller skola.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för någon sjukdom som orsakas av streptokocker, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-05-17

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor