Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär > Svinkoppor hos barn

Svinkoppor hos barn

Svinkoppor är en hudinfektion som är vanlig hos barn mellan 1 och 6 år. Vanliga symptom är röda, kliande blåsor, som ofta uppstår i ansiktet och ibland även på överkroppen, armar och fingrar. Svinkoppor kan ofta behandlas genom regelbunden tvätt av utslagen.

Sök vård för svinkopporÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid svinkoppor hos barn

​Svinkoppor, även kallat impetigo, är en hudinfektion som är vanlig hos barn mellan 1 och 6 år. Sjukdomen orsakas ofta av så kallade streptokockbakterier. Vanliga symptom är röda, kliande blåsor som ofta uppstår i ansiktet och ibland även på överkroppen, armar och fingrar. Symptomen visar sig först som en liten röd prick på huden, som sedan blir en vätskefylld blåsa. Ibland är symptomen annorlunda och kan visa sig i form av att huden enbart blir röd och glansig.

Svinkoppor ger sällan andra symptom än utslag på huden, men det är vanligt att sjukdomen uppstår i samband med en förkylning. Det kan därför förekomma vanliga förkylningssymptom i samband med blåsorna eller utslagen.

Svinkoppor är en smittsam sjukdom och smittar lätt vid direktkontakt mellan småbarn i förskoleåldern (3 till 6 år). Detta beror på att barn på förskolor ofta leker nära varandra och rör vid samma saker, till exempel leksaker som har bakterierna på sig.

Även vuxna personer kan få svinkoppor. Du kan läsa mer om svinkoppor hos vuxna här.

När ska jag söka vård?

​Om ditt barn eller din bebis har svinkoppor och symptomen förvärras eller om ditt barn har feber i samband med utslagen, ska du söka vård.

Behandling

​Behandling mot svinkoppor kan oftast ges på egen hand genom noggrann tvätt av blåsorna och utslagen på morgonen och kvällen. Det brukar räcka att tvätta dem med tvål och vatten.

I vissa fall kan det krävas vissa typer av medicin för att lindra och bota besvären. Tänk på att barn och spädbarn under 2 år inte bör ges vissa typer av medicin utan att en läkare har gjort en bedömning. Prata med en läkare, om du har frågor om vilken medicin ditt barn kan få för behandling av svinkoppor.

Sök vård för svinkoppor

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för svinkoppor

Vad kan jag göra själv?

Om ditt barn eller din bebis har drabbats av svinkoppor, är det viktigt att du ser till att hen håller god handhygien. Du bör även tvätta kläder, sängkläder och andra föremål som ditt barn kommer i kontakt med, så att smittan inte sprids. Använd gärna engångshanddukar och handsprit för att förhindra att någon mer i familjen smittas.

Du bör även se till att ditt barn undviker att klia på utslagen, eftersom det kan förhindra läkningsprocessen och riskera att infektioner uppstår i såren.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn uppvisar symptom för svinkoppor, är du välkommen att kontakta Min Doktor. Precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kan du som är vårdnadshavare kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt eller ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att du eller ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besvären inte kräver läkarvård, utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och arbetar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-05-17

Faktagranskad av:

Henrik Kangro, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Min Doktor