Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär > Fästingbett

Fästingbett

Fästingar finns i hela Sverige och är aktiva vid temperaturer över fem plusgrader, det vill säga ungefär från mars till november. Att bli biten av en fästing är vanligt och orsakar oftast inte några större besvär, men det finns flera sjukdomar som sprids genom fästingar, däribland TBE och borrelia. Därför är det viktigt att plocka bort fästingen så fort du upptäcker den.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Symptom vid fästingbett

Ett fästingbett gör sällan ont, och ofta märker du inte att du har blivit biten förrän du upptäcker fästingen på kroppen. Efter att ha plockat bort fästingen kan du få röd och svullen hud där fästingen suttit och det kan klia kring bettet. Besvären går oftast över av sig själv, men i vissa fall bär fästingen på smittämnen som kan överföras vid fästingbettet, såsom TBE och borrelia.

TBE står för Tick-Borne Encephalitis och kallas på svenska för fästingburen hjärninflammation. TBE går inte att behandla, men det finns vaccin som skyddar mot sjukdomen. De som rör sig i områden där TBE finns rekommenderas att vaccinera sig. TBE kan orsaka feber och huvudvärk och går oftast över av sig själv inom några dagar, men ungefär en tredjedel av de som drabbas av TBE utvecklar hjärninflammation och/eller hjärnhinneinflammation vilket kan orsaka bestående men och i sällsynta fall vara livshotande.

Borrelia är en bakterie som går att behandla med antibiotika, och det finns inget skyddande vaccin. Symptom för sjukdomen är trötthet, värk i muskler eller leder och hudrodnad kring fästingbettet. Obehandlad borrelia kan sprida sig och ge infektioner i hud, hjärna, nervsystem, leder och hjärta.

Du ska alltid söka vård om:

 • Du 1-4 veckor efter ett fästingbett får feber, huvudvärk, känner dig ovanligt trött eller har värk i muskler och leder. Sök vård omedelbart om du får svår huvudvärk, nackstelhet eller symptom på förlamning.

 • Det efter några dagar framträder en röd ring runt själva bettområdet.

 • Det röda området omkring bettet är större än fem centimeter i diameter.

Behandling

När du upptäcker en fästing ska du ta bort den direkt eftersom risken för överföring av smittämnen ökar ju längre fästingen sitter kvar. TBE-viruset överförs via fästingens spottkörtlar och därför kan du smittas av TBE även om du tar bort fästingen tidigt, men vid borrelia tar det oftast minst ett dygn från det att fästingen bitit sig fast tills borreliabakterien överförs.

För att ta bort en fästing kan du använda dig av en pincett eller en speciell fästingborttagare som finns på apoteket. Greppa fästingen så nära huden som möjligt och dra sedan rakt ut, vrid inte och försök om det går att få med hela fästingen. Om du trots allt inte får bort huvudet är det bättre att inte fortsätta peta i bettet för att undvika en hudinfektion. Kroppen kommer stöta bort dessa rester efter några dagar. Tänk på att rengöra bettet med tvål och vatten och att desinficera hudytan efter att du plockat bort fästingen.

Sök vård för fästingbett

 • Öppet dygnet runt

 • Kort väntetid

 • Kostnadsfritt för barn

 • 95% patientnöjdhet

 • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för fästingbett

Vad kan jag göra själv?

 • Bär heltäckande byxor och långärmad tröja när du befinner dig utomhus i riskområden, det vill säga platser där borrelia och TBE förekommer. Fästingar är aktiva ungefär från mars till november och trivs i högt gräs, buskar eller snår, och kan till exempel förekomma i skogen, trädgårdar eller parker.

 • Ha för vana att leta efter fästingar på huden när du varit utomhus på sommaren. Barn som har varit utomhus i fästingtät miljö ska undersökas varje kväll.

 • Håll koll på bettområdet för att upptäcka eventuella inflammationer och sjukdomstecken så tidigt som möjligt.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du blivit biten av en fästing och upplever besvär av detta är du välkommen att kontakta Min Doktor. Vi tittar på symptom och hjälper dig med eventuell diagnos och behandling. På våra vård- och vaccinationsmottagningar kan du också vaccinera dig mot TBE. Ingen tidsbokning behövs – vi har drop-in.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-09-20

Faktagranskad av:

Lina Jägfalk, Legitimerad vaccinationssjuksköterska, Min Doktor