Hem > Hälsa och sjukdomar > Hudbesvär > Hudinfektion

Hudinfektion

När bakterier, virus eller svampar tar sig in i huden kan det uppstå en hudinfektion. Ibland kan hudinfektioner behöva behandlas, i andra fall läker de ut av sig själva. I de allra flesta fall går det relativt enkelt att helt bli av med problemen.

Sök vård för hudinfektionÖppet alla dagar, dygnet runt.

Symptom vid hudinfektion

Symptomen ser olika ut beroende på vad för slags infektion det handlar om.

Inflammerade sår

Ibland kan sår bli infekterade. Risken är större om de inte rengörs ordentligt och bakterier och smuts sitter kvar för länge. En sekundär sårinfektion kan bland annat uppkomma till följd av ett medicinskt ingrepp.

Svinkoppor

Svinkoppor (även kallat impetigo) är mycket smittsamma och visar sig som små, röda prickar som sedan blir sår. De kan svida och göra ont. Infektionen beror på en bakterie, oftast streptokocker eller stafylokocker.

Inflammerad talgkörtel

Du kan också få en inflammerad talgkörtel. Hårsäcken täpps igen och det bildas en knöl. Den kan vara lite öm och ibland kan man behöva ta bort den inflammerade körteln.

Behandling

Behandlingen varierar beroende på infektionstyp. Hudinfektioner behandlas likadant hos barn och vuxna.

När du har inflammerad hud är det viktigt att hålla huden ren och torr. Vissa infektioner är smittsamma och då är det ännu viktigare att upprätthålla god hygien.

Infekterade sår

Om ett sår har blivit infekterat, behöver det rengöras ordentligt – ibland till och med skrubbas – för att avlägsna smuts och bakterier. Man kan därefter använda desinficerande medel, exempelvis alsolsprit, för att skapa en steril och uttorkande miljö.

Svinkoppor

Du behandlar svinkoppor genom att tvätta dem noggrant flera gånger varje dag med tvål och vatten. Använd gärna alsolsprit för att desinficera.

Inflammerad talgkörtel

Om du fått en inflammerad talgkörtel, brukar den för det mesta försvinna av sig själv och kräver sällan behandling. I mer ovanliga fall kan man behöva ta bort den hos läkare. Det är ett litet ingrepp, där ett ytligt snitt läggs och talgkörteln plockas ut.

Sök vård för hudinfektion

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för hudinfektion

Vad kan jag göra själv?

  • Håll huden ren och torr. Detta är särskilt viktigt om du har ett sår, oavsett sårets storlek och djup.

  • Undvik att dela saker som handduk och sängkläder med andra när du har en hudinfektion.

  • Undvik fukt så långt det går – byt om från svettiga kläder och bär badtofflor om du besöker badhus eller offentliga duschar.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har besvär med huden och misstänker att du har en hudinfektion, kan du kontakta Min Doktor. Vi hjälper dig med diagnos och att få rätt behandling.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-03-15