Hem > Hälsa och sjukdomar > Munsår

Munsår

Munsår brukar bestå av vätskefyllda blåsor runt munnen eller på läpparna. Ofta kan det bero på herpes, men inte alltid. Munsår kan i många fall vara smittsamt och du bör undvika att pilla på sår och blåsor kring munnen.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Symptom vid munsår

Du kan få blåsor, sår eller knottror på läpparna eller omkring munnen. Utslagen kan vara torra eller vätska sig och vara. Ofta gör de ont när du rör vid dem. Precis när utslagen bryter ut kan man ibland uppleva en pirrande, stickande känsla i huden.

Förkylningsblåsor kan sätta sig både på läpparna, runt munnen och på insidan av kinderna. De hör ihop med tillfälligt försvagat immunförsvar. Blåsorna är ofta runda, ljusa kraterliknande sår eller irritationer. Ibland kan det kännas obehagligt eller göra ont att äta och dricka. Blåsorna brukar läka ut av sig själva inom en vecka.

Om du får sprickor i mungiporna kan det bero på att du är torr i huden. Självsprickor är inte ovanligt på vintern. Huden blir öm, röd och ibland fjällig.

En annan orsak till besvär runt munnen kan vara svinkoppor. Blåsorna är då gyllengula med röd botten.

Behandling

Munsår brukar oftast läka ut av sig själva. Generellt bör du undvika att peta på såren och blåsorna.

Undantag gäller om du har svinkoppor. För att motverka infektionen och rengöra ordentligt kan du då behöva luckra upp sårskorpan och rengöra under. Skulle svinkopporna sprida sig till andra delar av ansiktet kan de behöva behandlas med antibiotika.

Om du har torrhetssprickor i mungiporna kan du bli hjälpt av mjukgörande kräm eller fet salva.

Om munsåret beror på herpes finns det antiviruspreparat att ta till. Det går dock inte att bota herpes helt, varför infektionen i vissa fall kan upprepas.

Sök vård för munsår

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för munsår

Vad kan jag göra själv?

  • Undvik fysisk kontakt i form av kyssar när du har munsår, då såren kan smitta.
  • Undvik även att peta på sår och blåsor. Undantag gäller om du diagnosticerats med svinkoppor. Dessa bör regelbundet luckras upp och rengöras.
  • På apoteket finns det munsårsplåster som kan hjälpa om du har ett munsår som orsakats av herpesvirus.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du har problem med munsår och vill ha diagnos och eventuell behandling är du välkommen att kontakta Min Doktor. Vi ger dig snabb hjälp.

Du ska alltid söka vård om du har ett munsår som inte läkt inom två veckor, om du har återkommande besvär eller kraftigt försämrat allmäntillstånd i samband med munsår.