Hem > Hälsa och sjukdomar > Mag- och tarmbesvär > Navelbråck hos barn

Navelbråck hos barn

Ungefär vart femte spädbarn föds med navelbråck. Det ger en karakteristisk utbuktning runt naveln och beror på att muskler och vävnader är försvagade, vilket i sin tur gör att bukhinnan buktar ut. I de flesta fall försvinner navelbråcket av sig självt. Ibland kan operation behövas.

Sök vård för navelbråckÖppet alla dagar, dygnet runt.

Orsak och symptom vid navelbråck hos barn

Navelbråck är relativt vanligt hos spädbarn. Det är medfött och ungefär vart femte barn föds med navelbråck. I de flesta fall försvinner det i 1- till 2-årsåldern, vilket är en naturlig konsekvens av att barnet börjar stå upp och på så sätt stärker sin magmuskulatur.

Navelbråck kan också uppstå senare i livet och ungefär en vuxen av femtio beräknas få det.

Navelbråcket beror på att muskler och vävnader är försvagade runt naveln. Det skapar en typisk utbuktning av naveln. Utbuktningen består av bukhinna och är fylld med en bit tarm eller fettvävnad. Navelbråcket kan bli mer synligt när barnet skriker. Olika navelbråck varierar i storlek och synlighet.

Mer ovanliga symptom på navelbråck är att det blir ömt och gör ont. I sällsynta fall kan innehållet klämmas fast. Det kan leda till tarmvred, vilket innebär att tunntarmen eller tjocktarmen kläms ihop. Tarmvred är ett allvarligt tillstånd som ofta måste opereras.

För tidigt födda barn, liksom barn med låg födelsevikt, har större sannolikhet för att få navelbråck. Risken ökar också vid olika syndrom, såsom till exempel Downs.

När ska jag söka vård?

Om du märker att ditt barn blir retat på grund av navelbråcket, kan det vara skäl att göra en korrigerande operation. Diskutera i så fall med en läkare. Normalt görs inte en operation innan ett barn har fyllt 4 år, eftersom navelbråcket ändå försvinner av sig självt. Spontan tillslutning, det vill säga att navelbråcket går tillbaka av sig själv, kan ske ända upp i 10-årsåldern.

I ovanliga fall kan en akut operation krävas. Det gäller till exempel när navelbråcket har blivit klämt så att det klämmer en del av tarmen.

Du är välkommen att söka vård online hos Min Doktors läkare.

Behandling

Det är sällsynt att behandling behövs när ett litet barn har navelbråck.

Som första steg i en behandling undersöks barnet sittande och stående av en läkare. Därefter tas beslut om det behövs en operation.

Det är normalt en okomplicerad operation med goda utsikter. Uppföljning görs, vid behov, efter 1 eller 2 år.

Sök vård för navelbråck

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för navelbråck

Vad kan jag göra själv?

Det är fullt naturligt att den utbuktning som ett navelbråck innebär hos en liten bebis kan skapa oro hos en förälder. I de allra flesta fall går den tillbaka medan barnet fortfarande bara är ett småbarn.

Att häfta ihop navelbråcket eller på andra sätt försöka hålla tillbaka utbuktningen har ingen som helst effekt. Det ökar istället risken för infektion. Inte heller medicin gör någon skillnad. Det är därför bättre att låta navelbråcket vara.

Om navelbråcket är kvar när barnet blir lite äldre, i 3- till 6-årsåldern, är det viktigt att prata med ditt barn för att veta hur barnet själv känner. Ibland blir ett barn retat, eftersom naveln ser annorlunda ut på grund av navelbråcket. Då kan det bli aktuellt att göra en så kallad korrigerande operation.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du misstänker att ditt barn har navelbråck, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-09

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, Specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor