Tarmvred hos barn

Träffa läkare online

0 kr
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
Läs mer om hälsa & sjukdomar

Tarmvred innebär att det blir stopp i tarmen. Hos små barn är invagination vanligast, då åker en bit av tunntarmen in i tjocktarmen. Tillståndet är allvarligt och ger kraftiga magsmärtor hos ett barn som nyss var helt friskt. Barnet kräks, får upp slem och kan få blod i avföringen. Invagination kräver snabb vård och ibland operation.Orsak och vanliga symptom

Tarmvred innebär att det blir stopp i tunntarmen eller tjocktarmen. Det gör att mat inte kan passera och beror antingen på att något har fastnat eller på att tarmrörelsen har avstannat helt eller delvis.

Invagination är en form av tarmvred och den variant som är vanligast hos barn. Invagination innebär att en bit av tunntarmen åker in i tjocktarmen. Invagination är vanligare hos pojkar än hos flickor. Det är ett sjukdomstillstånd som kan uppträda hos barn från att det är spädbarn eller bebis till dess att det är 2 eller 3 år, men är vanligast strax innan 1-års ålder. I de flesta fall finns det inte någon specifik orsak till varför invaginationen inträffar. Ibland kan denna form av tarmvred uppstå vid infektioner, till exempel i luftvägar eller i tarmen.

Det finns flera symptom på tarmvred. Det vanligaste symptomet är plötslig och kraftig smärta hos ett nyss friskt barn, som försvinner helt för att sedan komma tillbaka allt tätare. Hos ett spädbarn kan detta likna symptomen vid kolik vilket gör att det initialt kan vara svårt att skilja mellan de två sjukdomstillstånden.

Barnet blir ofta illamående och börjar kräkas. Det kan då komma slem. Barnet kan även få blod i avföringen. Efter ett tag blir barnet blekt, svagt och utmattat och kan få feber. Magen kan bli utspänd och det kan synas en korvformad massa på övre delen av buken.

Invagination, som är den form av tarmvred som småbarn men även lite äldre barn som är 4-, 5- eller 6 år oftast får, är ett allvarligt tillstånd. Om det inte behandlas snabbt kan det leda till en infektion i bukhinnan. Det kallas för bukhinneinflammation.

Invagination kan ibland komma tillbaka.

Vad kan jag göra själv?

Det går inte att förebygga tarmvred eller invagination. Det är viktigt att söka vård så snart du misstänker invagination för att lindra och avhjälpa detta allvarliga tillstånd.

När ska jag söka vård?

Om ditt barn har symptom som du misstänker är invagination ska du söka vård på en akutmottagning.

Behandling

När barnet kommer till en akutmottagning genomförs först ett ultraljud för att fastställa att det är tarmvred eller invagination. Därefter görs en tjocktarmsröntgen med en så kallad kontrastvätska. Det är både undersökning och behandling. Vätskan fungerar som ett lavemang som bidrar till att trycka tillbaka tarmarna på plats.

Fungerar inte röntgen kan luft pumpas in i tjocktarmen för att lösa upp blockeringen. En kateter kan även placeras i ändtarmen för att minska det tryck som har byggts upp.

Om inte dessa behandlingar fungerar kan det vara nödvändigt att operera. Det sker i ungefär vart fjärde fall. I första hand läggs tarmarna rätt och i andra hand tas skadad tarmvävnad bort och de friska bitarna sys ihop.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du misstänker att ditt barn har tarmvred ska du söka akut vård.

Faktagranskad av:
Staffan Jannesson Billing, specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, 190610

Trygg vård när du behöver det

0 kr
Vuxen
0 kr
Under 20 år
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
  • Frikort gäller
Sök vård

Så funkar det

1.

Svara på frågor om dina besvär

Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.

2.

Prata med din läkare

Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.

3.

Få diagnos och behandling

Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.
Gå vidareSå funkar det

Så funkar det