Hem > Hälsa och sjukdomar > Mag- och tarmbesvär > Magkatarr hos barn

Magkatarr hos barn

Magkatarr är ett samlingsnamn på flera olika slags besvär. Både små barn och vuxna kan få dem. Vanliga symptom är smärta och värk, men också illamående, diarré och kräkningar. Ofta går besvären över efter några dagar, men det kan vara nödvändigt att söka vård.

Sök vård för magkatarrÖppet alla dagar, dygnet runt.

​Orsak och symptom vid magkatarr hos barn

Spädbarn liksom småbarn i 1- till 3-årsåldern kan lätt få ont i magen. Oftast går besvären över av sig själva. Ibland är symptomen diffusa och det kan hända att barnet pekar på magen fast smärtan sitter någon annanstans.

När barn blir lite äldre, i regel från 4- till 6-årsåldern, kan barnet tydligare förklara var smärtan sitter. Magont kan ha en mängd olika orsaker.

Magkatarr hos barn är ett samlingsnamn på flera olika slags besvär. Magkatarr är något som både barn och vuxna kan få. Vanliga symptom är bland annat smärta och värk i övre delen av magen, men också illamående, diarré och kräkningar.

Magkatarr kan också leda till att barnet inte vill äta eller får mättnadskänslor. En orsak till magkatarr är att barnet upplever stress. Födoämnesallergier, mot till exempel komjölk, kan leda till magkatarr. Även glutenintolerans kan leda till symptom som liknar magkatarr.

Hos en bebis kan magkatarr vara svårt att skilja från spädbarnskolik. Det kan också likna symptomen vid refluxsjukdom, då maginnehållet kommer upp i matstrupen. Bebisen kan då tappa matlusten och helt matvägra.

När ska jag söka vård?

Olika slags magbesvär går ofta över av sig själva, men det är också viktigt att vara uppmärksam på besvär då det är viktigt att söka hjälp.

Om ditt barn har ont i magen och samtidigt har feber, har svart eller löst bajs eller blod i bajset, behöver du söka hjälp. Detsamma gäller om magen är svullen eller barnet är förstoppat och inte kan bajsa alls.

Andra symptom att vara uppmärksam på är om barnet är väldigt trött och samtidigt har ont i magen eller om smärtan blir kraftigare.

Du är välkommen att söka vård online hos Min Doktor.

Behandling

Vilken behandling som är mest lämplig bedömer en läkare efter att ha ställt diagnos. Det finns olika slags behandling som kan användas. I vissa fall kan en viss kost föreskrivas som kan lindra de besvär som leder till magkatarr hos barn.

Sök vård för magkatarr

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för magkatarr

Vad kan jag göra själv?

Det är normalt att spädbarn och små barn har ont i magen ibland. Spädbarn kan kräkas varje dag, ibland flera gånger på en dag.

Som förälder kan du göra flera saker för att minska symptomen hos ditt barn. En sådan sak är att minska eller ta bort sådan kost som du misstänker gör att ditt barn får ont i magen.

Om du misstänker att ditt barns magont beror på stress, är det viktigt att söka orsaken. Är det något utanför hemmet eller finns orsaken hemma?

Det är också viktigt att du är uppmärksam på hur länge ditt barn har haft besvär som du misstänker kan vara magkatarr. Skriv gärna ned dina iakttagelser.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du misstänker att ditt barn har magkatarr, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-09

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, Specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor