Hem > Hälsa och sjukdomar > Öron, näsa och hals > Öroninflammation hos barn

Öroninflammation hos barn

Öroninflammation är vanligt bland barn. Orsaken är ofta en förkylning, som skapar en infektion i innerörat som svullnar. Öroninflammation kan göra mycket ont och barnet kan få svårt att sova. Ofta går det över efter några dagar. Ibland är det nödvändigt att söka vård. Spädbarn behöver nästan alltid söka vård.

Sök vårdÖppet alla dagar, dygnet runt.

​Orsak och symptom vid öroninflammation hos barn

Öroninflammation (otit) är vanligt hos småbarn. Det gör ofta ont och är ofta värre på natten, eftersom trycket i örat då ökar. Det kan göra så ont att barnet får svårt att sova och gråter ohejdat.

Vanliga symptom vid öroninflammation är att barnet har ont i örat, får feber och hör sämre. Barnet kan också bli gnälligt eller tappa matlusten.

Hos ett spädbarn eller en bebis kan det vara svårt att avgöra om det handlar om öroninflammation eller om det är något annat som är problemet. Om barnet reagerar med smärta när man försiktigt trycker mot den yttre hörselgången, är det troligen öroninflammation. Ett barn som är i 1- till 2-årsåldern kanske pekar på örat för att förklara. När barnet blir lite äldre, i 3- till 6-årsåldern, kan barnet lättare förklara var det har ont och hur det känns.

Örat består av tre delar; ytterörat, mellanörat och innerörat. Mellan innerörat och mellanörat sitter trumhinnan. Vid en öroninflammation inflammeras mellanörat och trumhinnan. Det blir svullet och rött och det kan bildas var bakom trumhinnan. Orsaken är ofta en förkylning. Öroninflammation smittar inte, men de förkylningar som leder till öroninflammation kan smitta.

Öroninflammation är vanligt bland barn. 75 procent av alla 2-åringar har haft det. Ett av tio barn får återkommande öroninflammationer. Dessa barn brukas kallas för ”öronbarn”. Risken ökar ju tidigare barnet får öroninflammation första gången.

När ska jag söka vård?

Öroninflammation går för det mesta över av sig själv efter några dagar. Ibland är det nödvändigt att söka vård. Ett spädbarn som har ont i öronen och feber behöver få vård direkt. Det gäller också om barnet är lite äldre och har hög feber, är allvarligt sjukt eller har ett rött eller svullet öra.

I de flesta fall räcker det att söka vård på dagtid. Öroninflammationen blir normalt inte sämre för att man väntar några timmar.

Du är välkommen att söka vård online hos Min Doktor.

Behandling

Ett barn som är yngre än 1 år behöver alltid få behandling. Detsamma gäller barn som är lite äldre och där man misstänker öroninflammation i båda öronen eller om trumhinnan har spruckit.

En läkare ställer först några frågor, bland annat hur länge barnet har haft ont. Läkaren undersöker sedan trumhinnan, hur den rör sig och om den är röd.

Vid återkommande öroninflammationer kan barnet få ett rör inopererat. Det gör att det lättare kommer in luft. Röret för också undan vätska och minskar trycket. Därigenom minskas risken för en ny öroninflammation.

Ibland behövs uppföljning tillsammans med läkaren, som till exempel kan berätta om olika besvär efter en öroninflammation, såsom att hörseln kan vara nedsatt några veckor efter sjukdomen.

Sök vård

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård

Vad kan jag göra själv?

Det är svårt att helt undvika öroninflammation, eftersom orsaken ofta är en förkylning.

Om ditt barn har ont i öronen, är det viktigt att barnet sover med huvudet högt för att minska trycket och svullnaden. Använd gärna en extra kudde. Ett spädbarn kan sova i knät eller i en bärsele.

Nässprej som du själv köper på apoteket kan lindra och göra det lättare att andas. Sprejen bidrar till att öppna örongången minskar på så sätt trycket, vilket normalt gör att smärtan går ned. Använd inte nässprej mer än 10 dagar.

Det finns också smärtstillande medicin som kan lindra och som du köper på ett apotek. Det är viktigt att fråga på apoteket vilken medicin som är lämplig beroende på hur gammalt ditt barn är.

En huskur som också kan användas är koksaltsslösning. Det finns färdiga lösningar att köpa på apoteket.

Om barnet återkommande får öroninflammation, kan det vara nödvändigt att skydda öronen, till exempel när barnet badar. På apoteket finns fetvadd som kan användas.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om ditt barn har ont i öronen och du misstänker att det är öroninflammation, är du välkommen att konsultera Min Doktor. Hos Min Doktor arbetar läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, fysioterapeuter och psykologer. Du som är vårdnadshavare kan precis som hos andra vårdgivare inom primärvården kostnadsfritt söka vård för dina barn hos oss.

Hos Min Doktor börjar ditt besök alltid med att du beskriver ditt barns tillstånd genom att skriftligt svara på ett antal frågor om symptom och besvär. I vissa fall ber vi dig skicka in bilder som du tar med mobilen. Informationen blir del av journalen och behövs för att vi ska kunna göra en första bedömning. Vid behov kan läkaren också – efter att ditt barns ärende har skickats in skriftligt – kontakta er per telefon eller video för att exempelvis bedöma ditt barns allmäntillstånd eller andningsbesvär.

Om vi redan på dina svar i formuläret gör den medicinska bedömningen att ditt barn behöver träffa en läkare fysiskt, hänvisar vi er till en fysisk vårdcentral eller akutmottagning. Vi kan också göra bedömningen att besväret inte alls kräver läkarvård utan att det räcker med egenvård eller rådgivning från apotek eller 1177.

Våra läkare, psykologer, barnmorskor och fysioterapeuter är erfarna och jobbar på svenska vårdcentraler eller sjukhus när de inte hjälper dig här. Våra patienter får vanligtvis kontakt med läkare inom en timme.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-09

Faktagranskad av:

Staffan Jannesson Billing, Specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, Min Doktor